Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

torcik jabłkowo- śmietankowy

Lekki torcik na kruchym spodzie z jabłkami i śmietaną. Kawałki jabłek zatopione są w jabłkowym budyniu i przykryte śmietanową pierzynką. Do tego każdy kawałek udekorowany jest pysznym, chrupiącym, karmelowym trójkątem migdałowo- kokosowym.

Składniki:

  • 510g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g migdałów w płatkach
  • 50g wiórków kokosowych
  • 275g masła lub margaryny
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 400g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 4  jabłka
  • ½ litra soku jabłkowego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. 100g śmietany, 150g cukru,  migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu około 5 min.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku około 20-30 min. w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

02

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
  4. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku około 45min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. 200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
  2. Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.

Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

torcik jabłkowo- śmietankowy

torcik jabłkowo- śmietankowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Martyna

    Czy ten krem jabłkowy mogę użyć w torcie z biszkoptem? Brat się uparł na tort jabłkowo-biszkoptowy a ten krem wygląda na bardzo smaczny i szybki. W dodatku przepada za budyniem :-)
    Proszę o odpowiedź!

  • W odpowiedzi na: Martyna

    Tak, możesz.

  • Joanna

    Elu czas pieczenia powinien pozostać taki sam.

  • Ela

    Torcik naprawdę wyjątkowy! Oryginalny krem śmietanowy, pyszne trójkąciki, a dzięki jabłkom nie jest za słodki :) Do tego bardzo dekoracyjny.
    Robiłam torcik już kilkakrotnie, zawsze się udawał. Ostatnio w wersji bezmlecznej. Zamiast śmietanowego kremu ubiłam mleko kokosowe z dodatkiem śmietan fixu - również rewelacja, a do tego mniej kaloryczny :)
    Dziękuję za inspirujący przepis, a wszystkim zastanawiającym się nad zrobieniem tej pyszności szczerze polecam!

  • Ela

    Dziękuję za świetny przepis. Torcik jest naprawdę dobry - tak pod względem smaku, jak i wyglądu. Kilka razy już go robiłam. Zabieram się teraz za modyfikowanie torciku, bo musi być w wersji dla alergików - bez mleka, pszenicy i jaj, czyli bez podstawowych składników ciast. Ale wierzę, że się uda! :) Chcę tylko zapytać, czy czas pieczenia kruchego ciasta będzie taki sam, jeśli ciasto będzie na mące orkiszowej i bez jajek (planuję dać 300g mąki + 200g margaryny + 100 g cukru + proszek do pieczenia + ew. kilka łyżek wody). Na górę zamiast śmietany dam krem z mleka kokosowego :)

  • Beata

    Dziękuję za odpowiedź doczytałam na etapie pieczenia - rewelacyjne ciasto - wszyscy byli zachwyceni wyglądem i oczarowani smakiem

  • Joanna

    Beato łączy się ją z bitą śmietaną. Patrz punkt 7.

  • Beata

    Co zrobić z kwaśną śmietaną do czego ją dodać

  • Joanna

    Jurku pewnie wina papieru do pieczenia. Zwróć uwagę, aby był śliski/ woskowany.

  • Jurek

    Witam mam pytanie co zrobiłem nie tak ze te 12 trojkacikow przykleiło mi się do papieru i musiałem wyrzucic a wszystko według przepisu. pozdrawiam

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony