Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
24 Komentarzy

torcik jabłkowo- śmietankowy

Lekki torcik na kruchym spodzie z jabłkami i śmietaną. Kawałki jabłek zatopione są w jabłkowym budyniu i przykryte śmietanową pierzynką. Do tego każdy kawałek udekorowany jest pysznym, chrupiącym, karmelowym trójkątem migdałowo- kokosowym.

Składniki:

  • 510g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g migdałów w płatkach
  • 50g wiórków kokosowych
  • 275g masła lub margaryny
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 400g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 4  jabłka
  • ½ litra soku jabłkowego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. 100g śmietany, 150g cukru,  migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

02

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
  4. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. 200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
  2. Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.

Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

torcik jabłkowo- śmietankowy

torcik jabłkowo- śmietankowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 1 lat temu
    Czy ten krem jabłkowy mogę użyć w torcie z biszkoptem? Brat się uparł na tort jabłkowo-biszkoptowy a ten krem wygląda na bardzo smaczny i szybki. W dodatku przepada za budyniem :-)
    Proszę o odpowiedź!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Elu[/b] czas pieczenia powinien pozostać taki sam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 2 lat temu
    Torcik naprawdę wyjątkowy! Oryginalny krem śmietanowy, pyszne trójkąciki, a dzięki jabłkom nie jest za słodki Do tego bardzo dekoracyjny.
    Robiłam torcik już kilkakrotnie, zawsze się udawał. Ostatnio w wersji bezmlecznej. Zamiast śmietanowego kremu ubiłam mleko kokosowe z dodatkiem śmietan fixu - również rewelacja, a do tego mniej kaloryczny Dziękuję za inspirujący przepis, a wszystkim zastanawiającym się nad zrobieniem tej pyszności szczerze polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 2 lat temu
    Dziękuję za świetny przepis. Torcik jest naprawdę dobry - tak pod względem smaku, jak i wyglądu. Kilka razy już go robiłam. Zabieram się teraz za modyfikowanie torciku, bo musi być w wersji dla alergików - bez mleka, pszenicy i jaj, czyli bez podstawowych składników ciast. Ale wierzę, że się uda! Chcę tylko zapytać, czy czas pieczenia kruchego ciasta będzie taki sam, jeśli ciasto będzie na mące orkiszowej i bez jajek (planuję dać 300g mąki + 200g margaryny + 100 g cukru + proszek do pieczenia + ew. kilka łyżek wody). Na górę zamiast śmietany dam krem z mleka kokosowego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź doczytałam na etapie pieczenia - rewelacyjne ciasto - wszyscy byli zachwyceni wyglądem i oczarowani smakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Beato[/b] łączy się ją z bitą śmietaną. Patrz punkt 7.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Co zrobić z kwaśną śmietaną do czego ją dodać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Jurku[/b] pewnie wina papieru do pieczenia. Zwróć uwagę, aby był śliski/ woskowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jurek · 3 lat temu
    Witam mam pytanie co zrobiłem nie tak ze te 12 trojkacikow przykleiło mi się do papieru i musiałem wyrzucic a wszystko według przepisu. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 4 lat temu
    Zrobilam torcik, bo chodzil za mna dlugi czas. Niestety, jablka - kawaleczki za twarde, powinny sie gotowac razem z budyniem, a nie wrzucac po. ogolnie to smaczny jest, ale do kremu trzeba dodac zelatyny bo sie "rozłazi" i wyglada nieestetycznie po ukrojeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona Hallmann · 4 lat temu
    Dziekuje za przepis ,ciasto jest rewelacyjne wszyscy goscie swierdzili jednoglosnie,jak dla mnie proste w wykonaniu.Iwona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Groniu[/b] Ola Ci dobrze napisała.
    [b]Olu[/b] hmmm, mnie się nic nie zawijało. Trudno mi coś doradzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Co zrobić, żeby brzegi ciasta nie zawijały się do środka podczas pieczenia ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Po składnikach wychodzi, że słodkiej bo w przepisie jest 300 g słodkiej, a do ubijania dodajesz tylko 200g, więc 100g jest do tych kokosowych trójkącików.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gronia · 5 lat temu
    mam pytanko - jaka to jest gęsta kwaśna śmietana ?

    oraz.. w 1 podpunkcie jest napisane, że należy użyć 100 gram śmietany - której słodkiej czy kwaśnej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    masz racje aneta :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Elżbieto[/b] tak, zrób z połowy porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elzbieta · 5 lat temu
    Przepraszam, nie przeczytałam uważnie. Jest podana średnica tortownicy 26cm. Ja mam 18cm więc chyba muszę wziąć wszystkiego po połowie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elzbieta · 5 lat temu
    ciasto bardzo atrakcyjne koniecznie muszę zrobić. Ciekawa jestem jak z innymi owocami ? Jakiej szerokiej tortownicy Pani użyła ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    luiza · 5 lat temu
    Ciasto rewelacj,chociaz dla mnie troszke za slodkie,ale wszystkim bardzo smakowalo.

Polub nas na ...

Początek strony