Keto brownies


Wilgotne, mocno czekoladowe, zdrowe brownie zgodne z dietą niskowęglowodanową, ketogeniczną i bezglutenową. Brownie zawiera czekoladę z dużą zawartością kakao (co najmniej 85%), zamiast mąki dodana jest mała ilość zmielonych migdałów lub orzechów, a zamiast cukru erytrytol.
Oczywiście może być również ksylitol lub zwykły cukier puder (jeśli ciasto nie musi być zgodne z dietą ketogeniczną. Dodaję wtedy 100 g cukru). Używam czekolady o 85% zawartości kakao i ciasto jest mało słodkie, lekko wytrawne w smaku, ale bardzo smaczne.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- 150 g czekolady (85% kakao)
- 75 g musu migdałowego lub gładkiego masła orzechowego bez dodatku cukru (100% orzechów), temperatura pokojowa
- 110 g masła
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g erytrytolu, zmielonego na puder (polecam dodać trochę więcej ok. 130g)
- 60 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), ze skórką lub bez
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku dna 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- W miseczce wymieszać zmielone migdały i zmielony erytrytol.
- Do lekko ciepłej masy czekoladowej wmiksować mus migdałowy, a następnie w odstępach po jednym jajku. (Po dodaniu drugiego jajka masa może wyglądać na zwarzoną, ale po wmiksowaniu trzeciego będzie już gładka. Proszę nie przejmować się konsystencją).
- Dodać migdały z erytrytolem i zmiksować do połączenia.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być ścięty. Nie sprawdzać patyczkiem. Środek będzie wilgotny).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie na kratce kuchennej do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, chwytając za wystający papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenen Backen, für eine abwechslungsreiche Ernährung bei der Keto Diät". Gourmet Masters.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.