Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Brownie z awokado

Soczyste, mocno wilgotne brownie przygotowane z … awokado. Tak, to niskie, nieduże czekoladowe ciasto zawiera miąższ z ok. 1,5 awokado. Wpływa ono na wilgotność i konsystencję ciasta, natomiast w smaku jest w ogóle niewyczuwalne. Smakuje dorosłym jak i dzieciom. Dzieci rzucają się na nie ze względu na czekoladę, nie domyślając się co kryje w środku.

Ciasto jest dość niskie, delikatne, nie za słodkie, a do tego bezglutenowe i bez laktozy. Można podawać je od razu po przygotowaniu lub schłodzone. Po schłodzeniu w lodówce robi się stabilniejsze.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g awokado (potrzeba 2 sztuki)
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 90 g mąki migdałowej, zmielonych migdałów lub zmielonych orzechów
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru lub erytrytolu

Do dekoracji:

  • 1 banan
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Odmierzyć 250 g miąższu z awokado. Przełożyć do miski. Dodać kakao, chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, olej kokosowy, cukier waniliowy i dwa jajka. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  3. Osobno wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  4. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto jest wilgotne. Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  7. Banana obrać, pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Polać roztopioną czekoladą.

Źródło: Lekko zmieniony przepis ze strony: mypcoskitchen.com

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Brownie z awokado Brownie z awokado Brownie z awokado

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony