Brownie bez pieczenia

Wegańskie, zdrowe, pyszne brownie bez pieczenia. Brownie składa się tylko z 4 składników: daktyli, kakao, zmielonych migdałów i posiekanych orzechów. Jest bardzo łatwe do przygotowania,czekoladowe, mięsiste, soczyste, słodkie i bardzo smaczne. Do tego jest bez cukru, glutenu, jajek i nabiału. Dodatkowo zrobiłam czekoladową polewę, która wzbogaca smak ciasta.

Składniki:

Masa daktylowa:

  • 300 g suszonych daktyli bez pestek
  • 180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
  • 80 g kakao
  • szczypta soli

Polewa:

  • 20 g kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego, gładkiego
  • ok. 3 łyżek syropu klonowego lub z agawy

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na 20 minut. Następnie odsączyć na sitku.
  2. Daktyle, zmielone migdały, kakao i szczyptę soli zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę. (Można użyć również blendera. Używając blendera należy najpierw zmiksować daktyle, a następnie dodać zmielone migdały, sól, kakao i zagnieść ręką).
  3. Dodać posiekane orzechy i zagnieść.
  4. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować dłońmi prostokąt (u mnie o wymiarach ok. 21x 14 cm i wysokości 2 cm).
  5. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. Przygotować polewę. Kakao, masło orzechowe i syrop przełożyć do miseczki wymieszać łyżką na gładką masę.
  7. Polewę wyłożyć na masę daktylową. Ciasto pokroić na małe kawałki (u mnie ok. 3x 4 cm). Brownie można ozdobić według uznania świeżymi owocami lub orzechami.
  8. Przechowywać w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie bez pieczenia Brownie bez pieczenia Brownie bez pieczenia