Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Brownie bez pieczenia

Wegańskie, zdrowe, pyszne brownie bez pieczenia. Brownie składa się tylko z 4 składników: daktyli, kakao, zmielonych migdałów i posiekanych orzechów. Jest bardzo łatwe do przygotowania,czekoladowe, mięsiste, soczyste, słodkie i bardzo smaczne. Do tego jest bez cukru, glutenu, jajek i nabiału. Dodatkowo zrobiłam czekoladową polewę, która wzbogaca smak ciasta.

Składniki:

Masa daktylowa:

  • 300 g suszonych daktyli bez pestek
  • 180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
  • 80 g kakao
  • szczypta soli

Polewa:

  • 20 g kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego, gładkiego
  • ok. 3 łyżek syropu klonowego lub z agawy

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na 20 minut. Następnie odsączyć na sitku.
  2. Daktyle, zmielone migdały, kakao i szczyptę soli zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę. (Można użyć również blendera. Używając blendera należy najpierw zmiksować daktyle, a następnie dodać zmielone migdały, sól, kakao i zagnieść ręką).
  3. Dodać posiekane orzechy i zagnieść.
  4. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować dłońmi prostokąt (u mnie o wymiarach ok. 21x 14 cm i wysokości 2 cm).
  5. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. Przygotować polewę. Kakao, masło orzechowe i syrop przełożyć do miseczki wymieszać łyżką na gładką masę.
  7. Polewę wyłożyć na masę daktylową. Ciasto pokroić na małe kawałki (u mnie ok. 3x 4 cm). Brownie można ozdobić według uznania świeżymi owocami lub orzechami.
  8. Przechowywać w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie bez pieczenia Brownie bez pieczenia Brownie bez pieczenia

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 2 miesięcy temu
    Na lato takie pięknie się prezentujące ciacho jak znalazł

Polub nas na ...

Początek strony