Brownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajek

Zdrowsza wersja brownie na mleku kokosowym, bez glutenu, nabiału, jajek i dodatku białego cukru (poza tym w czekoladzie). Piekłam to ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów oraz z dodatkiem mąki kokosowej. Ze zmielonymi migdałami jest mocno wilgotne, natomiast z mąką kokosową jest bardziej suche. Trochę trudno je pokroić, bo ciasto się "strzępi" i przykleja do noża, ale nie ma tragedii ;) Schłodzone brownie ze zmielonymi migdałami robi się zwarte.

Na pierwszych trzech zdjęciach jest brownie ze zmielonymi migdałami, a dwa ostatnie (posypane wiórkami kokosowymi) to brownie na mące kokosowej.

Składniki (na formę kwadratową o boku 20cm):

Ciasto:

  • 250 ml mleka kokosowego z puszki
  • 30 g zmielonego siemienia lnianego
  • 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 100 ml syropu klonowego
  • 45 g oleju kokosowego
  • 100 g mąki kokosowej lub 150 g zmielonych migdałów/ orzechów laskowych
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku dna ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę posiekać.
  3. Olej kokosowy podgrzać, aż będzie płynny.
  4. Mleko kokosowe podgrzać w niedużym rondelku prawie do zagotowania. Od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Wmieszać trzepaczką zmielone siemię lniane, a następnie syrop klonowy i roztopiony olej kokosowy.
  5. W misce wymieszać trzepaczką mąkę kokosową (lub zmielone migdały), skrobię, proszek do pieczenia i sól. Połączyć z masę czekoladową trzepaczką, mieszając tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być ścięty. Nie sprawdzać patyczkiem. Środek będzie wilgotny).
  8. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Brownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajek Brownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajek Brownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajekBrownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajek