Brownie bezglutenowe

Mocno czekoladowe, wilgotne, przepyszne brownie bez glutenu. Piekłam je na mące gryczanej i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto ma wspaniałą konsystencję, a smak gryki nie jest ani trochę wyczuwalny. Nikt nie domyśli się nawet, że jest bezglutenowe. Innym razem użyłam mąki jaglanej i też było pyszne. Myślę, że inne mąki bezglutenowe też się tutaj sprawdzą. Napiszcie, jak przetestujecie przepis na innych rodzajach mąk.

Składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 30 g kakao
  • 100 g mąki gryczanej lub jaglanej

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z kakao.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
  4. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na blacie na 30 minut.
  6. Następnie wyciągnąć ciasto z formy. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie bezglutenowe Brownie bezglutenowe