Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy
Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki

Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.

Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.

Wariant I na czekoladzie gorzkiej.

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wariant II na czekoladzie gorzkiej i mlecznej

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wariant III na czekoladzie mlecznej

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 200 g masła
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. W miseczce wymieszać zmielone orzechy lub migdały, kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  4. Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajka. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na blacie do ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto można polać roztopioną czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    A mnie niestety nie wyszło. Ciasto jest bez smaku, robiłam wariant 1 i jestem bardzo zawiedziona. Może następnym razem ubije jajka wraz z cukrem a potem dodam masę czekoladową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaska · 5 miesięcy temu
    Ciasto pyszne. Robilam z orzechami wloskimi bo takie akurat mialan na zbyciu. Dzieci pochlonely nim jeszcze zdarzylo ostygnac. Wspaniale.!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 miesięcy temu
    Zrobiłam dodatkowo na górze śmietanę z mascarpone. Cały tort zrobiłam w termomixie wg własnego uznania. Bałam się, że nie wyjdzie, ale super wyrósł i smakuje super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 5 miesięcy temu
    A ja nie moge uzywac czekolady-Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, wiec moje pytanie brzmi- jesli zastapie ciasto podwojna iloscia kakao- nie uzywajac czekolady, czy tez bedzie smaczne?? I czy wyjdzie ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Kaska · 5 miesięcy temu
      Przeciez dobra czekolada gorzka nie ma ani glutenu ani mleka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KASIA · 1 lat temu
    Czy można użyć mąki zamiast zmielonych orzechów? Pizdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Jolanta Marszałek · 1 lat temu
      Ale po co?
      Ciasto ma cały swój urok w smaku tych orzechów.
      Piekłam z migdałami - pyszne
      Z orzechami włoskimi - też dobre, ale migdały chyba lepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta Marszałek · 1 lat temu
    Czy można użyć orzechów włoskich?
    Mam dużo i nie za bardzo wiem co bezglutenowego z nich robić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    Piękne ciasto! Jestem ciekawa, która wersja była w/g Ciebie najlepsza?

Polub nas na ...

Początek strony