Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki


Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.
Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.
Wariant I na czekoladzie gorzkiej.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 4 jajka (rozmiar M)
- 10 g kakao
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wariant II na czekoladzie gorzkiej i mlecznej
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 60 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 4 jajka (rozmiar M)
- 10 g kakao
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wariant III na czekoladzie mlecznej
Składniki:
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 200 g masła
- 4 jajka (rozmiar M)
- 10 g kakao
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- W miseczce wymieszać zmielone orzechy lub migdały, kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajka. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na blacie do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto można polać roztopioną czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.