Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki

Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.

Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.

Wariant I na czekoladzie gorzkiej.

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wariant II na czekoladzie gorzkiej i mlecznej

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wariant III na czekoladzie mlecznej

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 200 g masła
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. W miseczce wymieszać zmielone orzechy lub migdały, kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  4. Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajka. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na blacie do ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto można polać roztopioną czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki