Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy

Pralinki bananowo-orzechowe

Powszechnie wiadomo, że banany, orzechy i czekolada wpływają na poprawę humoru. Co zatem  lepiej polepszy nam humor niż czekoladki bananowo- orzechowe? Czekoladki są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
  • 1/3 banana
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej jednolitego, bez kawałków orzechów. W zastępstwie może być również z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę mleczną utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
  3. Banan, masło orzechowe i cukier zmiksować blenderem na jednolitą masę lub rozgnieść banana na papkę i wymieszać z masłem orzechowym i cukrem.
  4. Nadzienie wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  5. Formę wstawić do lodówki.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.confectio.us

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Pralinki bananowo-orzechowe

Pralinki bananowo-orzechowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krysiek · 3 lat temu
    właśnie o to mi chodzi masła orzechowego nie tknę nigdy w życiu, wolałabym głodować to jest jedna z niewielu rzeczy, którą zachwycają się ludzie, a ja nie mogę tego zrozumieć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Krysiek[/b] masło orzechowe jest konieczne. W przeciwnym wypadku nadzieniem będzie sam banan :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krysiek · 3 lat temu
    masło orzechowe jest tylko dla smaku jak rozumiem? nic nie wybuchnie jak pominę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aniu[/b] używam zwykłego, cienkiego pędzelka, takiego jak do farbek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    jakiego pędzelka użyłaś? najbardziej boje sie tego smarowania...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Musze wypróbować ten przepis;) śliczne Ci wyszły te czekoladki.
    Klau: W Lidlu jest kuwertura.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Klau[/b] w sklepach nie wiem, ale możesz zamówić na allegro. W tym przepisie możesz użyć również czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klau · 6 lat temu
    muszą być cudowne !! : )
    gdzie można dostać kuwerturę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 7 lat temu
    Piękne! I takie apetyczne, że z chęcią bym się poczęstowała!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alina · 7 lat temu
    Oj nie wytrzymam:( Podeślij mi jedną:) I powiem coś... belgijskie praliny i czekoladki nie umywają się do tych Twoich:) A mówią, że tam najlepsze. Teraz już nie, hehe...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Jakie cudne! Wyglądają po prostu rewelacyjnie.
    POzdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa · 7 lat temu
    troche sie boje robic domowe czekoladki...bo ma slabosc do tych "kupnych", a domowe sa napewno jeszcze wspanialsze..boje sie, ze nie beda mogla sie im oprzec ;))
    Ale powoli rozjrze sie za foremka na czekoladki..kto wie ;-)8
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justin&Dorothy · 7 lat temu
    Jakie cudne te pralinki:) Bardzo fajny kształt mają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    slodkiefantazje · 7 lat temu
    Piękne, aż chce się od razu schrupać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 7 lat temu
    Jakie super! Już zaczynam szukać foremek na takie czekoladki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Manorio[/b] oczywiście, że nie mam nic przeciwko temu ;-) Możesz korzystać z przepisów. Po to one tu są :-) Pozdrawiam
    [b]Slyvvio[/b] dzięki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    manoria · 7 lat temu
    Bardzo ciekawy przepis :-) Może w końcu się zdecyduję na pralinki.
    Joasiu masz świetną stronę i rewelacyjne przepisy, z kilku już skorzystałam: Ciasto stracciatella z truskawkami czy Torty. Wszystko nam smakowało, dlatego pozwoliłam sobie umieścić je na swoim blogu, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu... Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe przepisy...Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    slyvvia · 7 lat temu
    Wyglądają tak świetnie, że aż chciałoby się sięgnąć

Polub nas na ...

Początek strony