Czekoladki z masłem orzechowym

Wspaniałe czekoladki wypełnione masłem orzechowym. Bardzo proste do przygotowania, a jakie smaczne i wciągające. Polecam jako prezent dla najbliższych na Boże Narodzenie i nie tylko.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła orzechowego (najlepiej bez kawałków)*
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • papilotki do mini muffinków**

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Papilotki rozłożyć na desce. Do każdej papilotki wylać ok. 1 łyżeczki roztopionej czekolady. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno papilotki. Deskę z papilotkami wstawić na ok. 15 minut lub dłużej do lodówki, aby czekolada zastygła.

2

  1. W tym czasie przygotować nadzienie. W miseczce wymieszać masło orzechowe z cukrem pudrem i szczyptą soli. Gdy czekolada stwardnieje wyłożyć nadzienie do papilotek.

3

4

  1. Nadzienie zalać płynną czekoladą, wykładając ok. 1 łyżeczki. (Gdyby czekolada lekko zgęstniała, należy ją chwilę podgrzać w kąpieli wodnej, aż znowu zrobi się płynna). Po nałożeniu czekolady na wierzch, postukać spodem czekoladki o blat, aby czekolada równomiernie się rozłożyła i ewentualne pęcherzyki powietrza zniknęły.

5

  1. Wstawić ponownie do lodówki, aby czekolada zastygła.

Uwagi:

  • Wybór czekolady zależy od Was. Możecie użyć tylko gorzką lub tylko mleczną lub zmieszać obie w dowolnej proporcji. Mnie odpowiada najbardziej pół na pół.
  • *Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.
  • **Można użyć również papilotek na pralinki. Są one mniejsze od papilotek do mini muffinków. Dlatego należy do nich wylać mniej niż łyżeczkę czekolady tyle, aby dno i ścianki były dobrze pokryte czekoladą.

Kuchnia:

Amerykańska (USA)

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladki z masłem orzechowym Czekoladki z masłem orzechowym Czekoladki z masłem orzechowym