Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pralinki chałwowe

Pyszna domowa chałwa waniliowa obtoczona w gorzkiej czekoladzie. Połączenie czekolady z chałwą bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Pralinki są bardzo smaczne.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 200g sezamu łuskanego (białego)
  • 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 200g czekolady lub kuwertury gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
  2. Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 2 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać).
  5. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
  6. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Foremki wstawić na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
  7. Chałwę wyłożyć do foremek pozostawiając troszkę miejsca na uzupełnienie czekoladą. Z góry zalać resztą czekolady.
  8. Foremki wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

Smacznego.

Pralinki chałwowe

Pralinki chałwowe

Pralinki chałwowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Kasia

Czy laskę wanilii można zastąpić większą ilością cukru waniliowego? Czy to zmieni smak chałwy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Możesz ją pominąć.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony