Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Pralinki chałwowe

Pyszna domowa chałwa waniliowa obtoczona w gorzkiej czekoladzie. Połączenie czekolady z chałwą bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Pralinki są bardzo smaczne.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 200g sezamu łuskanego (białego)
  • 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 200g czekolady lub kuwertury gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
  2. Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 2 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać).
  5. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
  6. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Foremki wstawić na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
  7. Chałwę wyłożyć do foremek pozostawiając troszkę miejsca na uzupełnienie czekoladą. Z góry zalać resztą czekolady.
  8. Foremki wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

Smacznego.

Pralinki chałwowe

Pralinki chałwowe

Pralinki chałwowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 3 miesięcy temu
    Kiedy najlepiej czekoladki przygotować?
    Chodzi o czas przydatności do spożycia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Czekoladki są już gotowe do jedzenia, gdy czekolada zastygnie. Myślę, że można je przechować przez co najmniej 2 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu. Optymalna temperatura to 15- 18 stopni C.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Czy laskę wanilii można zastąpić większą ilością cukru waniliowego? Czy to zmieni smak chałwy?

Polub nas na ...

Początek strony