Bułki hamburgerowe


Miękkie i puszyste bułki hamburgerowe z sezamem. Nie tylko do hamburgerów, ale również do kanapek. Ciasto na bułki nie zawiera jajek, ani masła. Jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje.
Składniki na 6 dużych bułek:
Ciasto drożdżowe:
- 375 g mąki pszennej typu 550
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 20 g cukru
- 30 ml oleju rzepakowego
- 5 g soli
Dodatkowo:
- żółtko
- niecała 1 łyżka mleka
- sezam do posypania bułek
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki spłaszczyć lekko ręką, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut do wyrośnięcia.
- Żółtko rozkłócić z mlekiem i posmarować bułeczki najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka. Od razu posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać w misce drożdże z mąką, cukrem i solą. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.