Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
73 Komentarzy

kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.

Smacznego.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 17 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kajzerki

Kajzerki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 1 miesięcy temu
    Czy mige użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 miesięcy temu
    Wyszły pyszne )) pierwszy raz pieklam i wyszły pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 miesięcy temu
    Czy drożdże powinny mieć temperaturę pokojową? Czy można użyć zaraz wyjętych z lowodki? ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Helena T. · 2 miesięcy temu
    Smaczne, chociaż w smaku nie przypominają sklepowych. Następnym razem bardziej je sklapnę, żeby nie były takie wysokie, przypominają kulki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    :)a czy można zamiast drożdzy dodac proszek do pieczenia?;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Co zrobić by bułki się bardziej przypiekły? Mi wyszły blade
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 1 lat temu
    Przepis rewelacja bułeczki pychota polecam:):):) Na drugi dzień również pyszne mięciutkie.....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 lat temu
    Jaka to mąka? Typ. Wyglądają obłędnie a chcę właśnie je robić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 1 lat temu
    Wlasnie zrobilam buleczki wygladaja pysznie... Ale mam pytanie czy beda się nadawaly na jutro? Czy juz nie koniecznie? Bo nie wiem czy zajsc do sklepu czy tez nie :p
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Wyszły wspaniałe.Dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 1 lat temu
    Przepis bardzo prosty i bułeczki wychodzą niedrogo, ale niestety wyszły mi suche, twarde i bardzo zbite. Wydaje mi się, że odwzorowałam przepis w 100%. Co zrobiłam nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 1 lat temu
      Basiu, a może ciasto Ci dobrze nie wyrosło? Mnie wyszły idealnie pyszne. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 1 lat temu
    Ile najdłużej uformowane bułki mogą czekać w lodówce na upieczenie? I czy lepiej w lodówce czy na werandzie, gdzie prawdopodobnie jest w nocy jeszcze zimniej niż w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pati · 1 lat temu
    czy można piec też w piekarniku z termo-obiegiem na 225 stopni proszę o podpowiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 1 lat temu
    Bardzo fajne bułeczki. Trochę mi się przypiekła skórka, i zastanawiam się czy nie piec ich jednak krócej, ale szybko zniknęły i upiekłam drugą porcję na śniadanie. Po nocy w koszyku i sciereczce ich skórka trochę zmiękła i były tak samo pyszne. Są bardzo syte, zwarte. Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Moje wyszły tak:
    http://www.imagebam.com/image/947ee3478960729

    Za duże urosły, więc mi się zlepiły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    REWELACJA! Idealne bułeczki w smaku i do formowania.
    Dobrze, że w sklepie zabrakło kajzerek i musiałam sama upiec.
    Jedyne co zmieniłam to swoje uformowałam z wałeczków i posmarowałam jajkiem z mlekiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagmara · 2 lat temu
    Swietny przepis dla alergikow

    Przy trzecim razie troszke go zmodyfikowalam i wyszlo prawdziwe niebo w gebie

    Nie dalam jajka bo moja corcia nie moze. Porcje wody podanej w przepisie polowe zastapilam mlekiem ryzowym. Przy koncu wypieku rokroilam mocniej bulki i wlozylam maselko czosnkowe - ktore sie pieknie roztopilo i potkresliwo smak domowych mini bagietek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 2 lat temu
    nie mam masla i co teraz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Zrobiłam bułeczki według przepisu. Wyszły mi bardzo dobrze. Jak na mój pierwszy raz. Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Fajny przepis i bardzo prosty! Zrobię niedługo następne - tylko dodam więcej soli, bo jak dla mnie za mało była wyczuwalna, ale poza tym to rewelacja!

Polub nas na ...

Początek strony