Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.

Smacznego.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 17 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kajzerki

Kajzerki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (84)

  1. Justyna

Co zrobić by bułki się bardziej przypiekły? Mi wyszły blade

  Załączniki
 
  1. Milena

Przepis rewelacja bułeczki pychota polecam Na drugi dzień również pyszne mięciutkie.....

  Załączniki
 
  1. Aneta

Jaka to mąka? Typ. Wyglądają obłędnie a chcę właśnie je robić

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aneta

Zwykła, pszenna, typ dowolny.

  Załączniki
 
  1. Daria

Wlasnie zrobilam buleczki wygladaja pysznie... Ale mam pytanie czy beda się nadawaly na jutro? Czy juz nie koniecznie? Bo nie wiem czy zajsc do sklepu czy tez nie
Pozdrawiam serdecznie

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Daria

Jutro będą nadal dobre. Przeczytaj komentarze innych.

  Załączniki
 
  1. Magda

Wyszły wspaniałe.Dziekuje.

  Załączniki
 
  1. Basia

Przepis bardzo prosty i bułeczki wychodzą niedrogo, ale niestety wyszły mi suche, twarde i bardzo zbite. Wydaje mi się, że odwzorowałam przepis w 100%. Co zrobiłam nie tak?

  Załączniki
 
  1. Agnieszka    Basia

Basiu, a może ciasto Ci dobrze nie wyrosło? Mnie wyszły idealnie pyszne. Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Michał

Ile najdłużej uformowane bułki mogą czekać w lodówce na upieczenie? I czy lepiej w lodówce czy na werandzie, gdzie prawdopodobnie jest w nocy jeszcze zimniej niż w lodówce?

  Załączniki
 
  1. pati

czy można piec też w piekarniku z termo-obiegiem na 225 stopni proszę o podpowiec

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    pati

Przy termoobiegu obniżyłabym temperaturę o 20 stopni.

  Załączniki
 
  1. Maja

Bardzo fajne bułeczki. Trochę mi się przypiekła skórka, i zastanawiam się czy nie piec ich jednak krócej, ale szybko zniknęły i upiekłam drugą porcję na śniadanie. Po nocy w koszyku i sciereczce ich skórka trochę zmiękła i były tak samo pyszne....

Bardzo fajne bułeczki. Trochę mi się przypiekła skórka, i zastanawiam się czy nie piec ich jednak krócej, ale szybko zniknęły i upiekłam drugą porcję na śniadanie. Po nocy w koszyku i sciereczce ich skórka trochę zmiękła i były tak samo pyszne. Są bardzo syte, zwarte. Pyszne

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kasia

Moje wyszły tak:
http://www.imagebam.com/image/947ee3478960729

Za duże urosły, więc mi się zlepiły.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony