Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
97 Komentarzy

kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.

Smacznego.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 17 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kajzerki

Kajzerki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 12 dni temu
    Jeżeli dam drożdże świeże ale bez robienia z nich zaczynu to ciasto powinno mi wyrosnąć pod przykryciem czy dopiero w piekarniku ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 miesięcy temu
    Przed chwila wyciagniete , zamias masla uzylam margaryne , Bo tylko ja mialam w domu. Bardzo dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 miesięcy temu
    Wracamy do czasów gdzie robimy sami pieczywo.W piekarniach mamy rożne wyroby ale napewno nie takie pysze ,chrupiące bułeczki jak te z tego przepisu.Robimy sami i wiemy co jemy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 miesięcy temu
    Genialny przepis! Bułeczki wyszły przepyszne ja od siebie dodałam jeszcze zioła prowansalskie. Pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    J · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam wczoraj. Nie dodałam tylko jajka. Wyszły przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr Kozłowski · 2 miesięcy temu
    Bułeczki wyszły SUPER. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 miesięcy temu
    Moje wyszly z zewnatrz ladne , w srodku surowe :; nie wiem dlaczego pieklam 225 st - 15/17 min. Zarumienione, srodek mokry i widac ze surowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 miesięcy temu
    jeżeli można to jak ciasto przechować do rana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 miesięcy temu
    Bułeczki rewelacja!miękkie w środku i chrupiące jednocześnie.Jedyny minus to że za szybko znikają.Bardzo dziękuję za przepis.Napewno zrobię je jeszcze nie raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 3 miesięcy temu
    Czy zamiast masła można użyć margaryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 miesięcy temu
    Przepis rewelacyjny. Zrobiłam 4 kajzerki i 4 pizzerinki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aguss · 4 miesięcy temu
    Bułki są przepyszne. Na zewnątrz są chrupiące a w środku puszyste i mięciutkie. Bułeczki są też bardziej syte i pożywne od tych sklepowych polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 miesięcy temu
    Przepis pierwsza klasa. Polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 4 miesięcy temu
    Czas przygotowywania to nie 20 min. A dwie godziny trzydzieści minut. (2.30 h)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      keto · 2 miesięcy temu
      No przecież jest zaznaczone ,że czas przygotowania ok 20 min,a czas oczekiwania ok 2 godz ! Z samego rana zabieram się do pracy , a może zaraz ? I tak nie mogę zasnąć, rodzina będzie miala w sam raz na śniadanko .Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ada · 4 miesięcy temu
      No ale nie musi Pan cały czas pilnować bułeczek. W przerwie można robić coś innego. Można np. poczytać
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Proszę zsumować wszystkie podane czasy to wtedy wyjdzie ok. 2,5 godziny. Czas przygotowania to czas samej robocizny. Tak to nazwałam
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Piotr · 3 miesięcy temu
        Ale ile by finalnie nie było bułki wychodzą super! Nawet po 3 dniach są smaczne. Po za tym jedna bułka jest dużo bardziej syta niż 3 sklepowe. Widać od razu jak pompują bułki w sklepach. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 5 miesięcy temu
    Proste, szybkie i przepyszne

Polub nas na ...

Początek strony