Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

precle

Precle z tego przepisu są smaczne, choć nie dorównują niestety tym oryginalnym, jakie można dostać w Niemczech. Nie mają tej charakterystycznej, chrupiącej skórki. Przypominają raczej bułkę.  Po długim poszukiwaniu idealnego przepisu na precle, dowiedziałam się, że produkcja precli w warunkach domowych nie jest wcale taka prosta. Kluczem do całego sukcesu jest soda. To nie może być zwykła soda oczyszczona do pieczenia. Ona jest za słaba. Należy użyć specjalnej sody NaOH.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 21g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 20g margaryny, masła albo smalcu
  • 3 łyżki sody oczyszczonej

dodatkowo:

  • gruboziarnista sól lub ziarna słonecznika lub dyni

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną mleka. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę, sól, resztę mleka, zaczyn i margarynę zagnieść na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie na posypanym mąką blacie. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować wałek o długości 30cm. Z wałka uformować precla (skrzyżować końcówki i jeszcze raz skręcić).

03

04

  1. Precle pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

05

  1. Kolejno wstawić precle na godzinę do lodówki. Precli nie przykrywać!
  2. Zagotować litr wody. Dodać 3 łyżki sody. Pojedynczo wkładać precle do gotującej się wody i gotować 30 sekund (Precle pływają w wodzie). Wyciągać łyżką cedzakową i układać na kratce z piekarnika, aby lekko przeschły. Kolejno można posypać je z góry  solą lub ziarnami.

07

  1. Precle ułożyć na dobrze natłuszczonej blasze. Wstawić do zimnego piekarnika! Piec ok. 18- 20 minut w temperaturze 220°C. Gdy precle uzyskają złoty kolor, są już gotowe.

Przepis pochodzi ze strony: www.essen-und-trinken.de, „Laugenbrezen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 18- 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

precle

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. Ewa

Dziękuję za przepis, są rewelacyjne! Ja posypałam je czarnuszką i solą gruboziarnista. Polecam

  Załączniki
 
  1. Regina

Należy użyć specjalnej sody NaOH - jest to soda żrąca nie używa się jej w spożywce bo mogło by się to skończyć w najlepszym przypadku, szpitalem . Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Monika Gkontidi

Ja robie takie same precle, z tym ze wedlug przepisu nie wkladam ich do lodowki i pieke 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni,sa chrupiace i brazowe,identyczne, jak w Niemiekich piekarniach !!! Smacznego !

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony