Mango Curd

Owocowy krem z mango, który ma wielorakie zastosowanie. Można wykorzystać go jako krem do tortu, babeczek, ciasteczek, deserów, bez, makaroników, czy naleśników.

Składniki na ok. 300 ml kremu:

  • 200 g miąższu z mango (potrzebne jedno dojrzałe mango)
  • 30 g cukru
  • 40 ml soku z cytryny (potrzebna jedna cytryna)
  • 15 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 20 g masła, temperatura pokojowa
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na małe kawałki.
  2. Mango umyć, osuszyć, obrać i odważyć do miski 200 g miąższu.
  3. Dodać sok z cytryny i cukier. Zmiksować dokładnie blenderem na gładki mus. Mus przełożyć do garnka i na średniej mocy palnika, mieszając trzepaczką od czasu do czasu, doprowadzić do zagotowania.
  4. W międzyczasie wymieszać np. w miseczce lub filiżance skrobię z 2 łyżkami wody. Gdy mus się zagotuje, dodać rozmieszaną skrobię i mieszając, gotować 1- 2 minuty.
  5. Następnie zmniejszyć moc palnika na niską, aby mus już się nie gotował i dodać masło, mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i szybko mieszając ogrzewać jeszcze ok. 2- 3 minut.
  6. Gotowy krem przełożyć do miseczki. Przykryć z wierzchu folią spożywczą tak, aby folia leżała na kremie (aby nie utworzył się kożuch) i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. (W lodówce krem zgęstnieje).
  7. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 300 ml

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Mango Curd