Deser z mango

Deser o smaku mango w wersji na bogato. To połączenie mango z czekoladą oraz masą serową, w skład której wchodzą dwa rodzaje serków. Deser jest kremowy, aksamitny, zwarty, lekko orzeźwiający, z delikatnie słonym posmakiem od serka kremowego.

W szybszej wersji mango curd można zamienić na mango, zmiksowane na gładki mus.

Składniki na 12 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):

Masa serowa:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
  • 300 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
  • 40 g cukru pudru

Puree z mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • cytryna

Dodatkowo:

  • Mango curd według przepisu: "Krem z mango - Mango Curd" (cała porcja)
  • ok. 225 g kruchych ciastek z kawałkami czekolady (kupne, amerykańskie chocolate cookies)
  • świeże listki mięty do dekoracji, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej przygotować mango curd według przepisu: "Krem z mango - Mango Curd".
  2. Przygotować 12 kubeczków. Ciastka połamać w rękach na kawałki i połowę rozłożyć do kubeczków.
  3. Przygotować masę serową: Do misy miksera przełożyć serek mascarpone, kremowy, cukier puder i śmietankę. Zmiksować razem, aż powstanie gęsty krem.
  4. Krem przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg, robiąc sporą dziurkę (co najmniej na 1 cm średnicy) i wycisnąć prawie połowę kremu do kubeczków na ciastka.
  5. Rozłożyć krem z mango (najlepiej wyciskając go z rękawa lub woreczka).
  6. Posypać resztą pokruszonych ciasteczek i wycisnąć resztę kremu.
  7. Przygotować puree z mango: Mango umyć, osuszyć, obrać, odciąć miąższ od pestki i ok. połowy zmiksować blenderem i 1 łyżką soku z cytryny na gładkie puree. Wyłożyć łyżeczką na krem.
  8. Deser można udekorować kawałkami mango (najlepiej skropionymi sokiem z cytryny) i listkami mięty.
  9. Można podawać od razu lub schłodzić. Gotowy deser można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.
Czas

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Deser z mango Deser z mango