Krem pomarańczowy- Orange Curd

Krem pomarańczowy przygotowany ze świeżych pomarańczy, jajek, masła i cukru. Jest kremowy i mocno pomarańczowy. Nada się jako krem do tortu, ciast, czy kruchych babeczek. Polecam wybrać sprawdzone, ekologiczne pomarańcze, które mają skórkę przeznaczoną do spożycia, ponieważ ją również dodajemy do kremu.

Krem pomarańczowy jest smaczny i wzbogaca wypiek o dodatkowy aromat i smak pomarańczy, lecz według mnie nie pobije smakowo kremu cytrynowego "Lemon curd" ;)

Składniki na ok. 300 ml:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ekologicznej (potrzebne są 2 pomarańcze)
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka (z jajek rozmiar M)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce. (Ścieramy tylko cienką warstwę pomarańczową, bez białej skórki, która ma gorzki smak).
  2. Wycisnąć sok z pomarańczy i odmierzyć 150 ml.
  3. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej lub szklanej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
  4. Dodać cukier, żółtka i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
  5. Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
  6. Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 20 minut).
  7. Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i bez ściętych kłaczków białka.
  8. Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki na noc. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.
  9. Krem po schłodzeniu powinien mieć konsystencję budyniową. Jeśli wyszedł trochę za rzadki, należy przełożyć go do garnka i na niskiej mocy palnika podgrzać i dodać ok. 1 łyżeczki skrobi rozmieszanej w jak najmniejszej ilości soku pomarańczowego lub wody i ogrzewać, aż krem zgęstnieje. Ponownie schłodzić.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 300 ml

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Krem pomarańczowy- Orange Curd