Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Granola fistaszkowa

Domowa, orzechowa granola z masłem orzechowym. Pyszna, orzechowa, idealna do jogurtu lub jako posypka do smoothie bowl, czy innych deserów.

Składniki na ok. 550g:

  • 300 g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 70 g masła orzechowego (bez kawałków, 100% orzechów w składzie)
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 50 g orzechów ziemnych (mogą być solone)
  • 50 g innych orzechów (np. włoskich lub nerkowca)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać nie za drobno.
  2. Do miski przełożyć płatki owsiane, posiekane orzechy, olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Wszystko razem wymieszać, najlepiej ugniatając masę ręką, aby olej, masło i syrop równomiernie oblepiły płatki i orzechy.
  3. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając od czasu do czasu. Granola jest gotowa, gdy się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 550g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Granola fistaszkowa Granola fistaszkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony