Granola piernikowa

Chrupiące musli w wersji zimowej i świątecznej. Granola jest aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy korzennej do piernika, cynamonu i masy marcepanowej.

Składniki:

  • 300g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
  • 160g mieszanki dowolnych orzechów (u mnie: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały)
  • 50g masy marcepanowej
  • 50ml wody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100g syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu
  • 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)

Dodatkowo:

  • 50g rodzynek
  • 60g suszonych moreli

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondelka zalać wodą i podgrzewać, mieszając trzepaczką, aż masa marcepanowa się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Do miski przełożyć płatki owsiane, orzechy (grubo posiekane), rozpuszczony marcepan, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, olej i syrop z agawy (klonowy lub płynny miód). Wszystko razem wymieszać.
  3. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając mniej więcej co 5 minut. Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
  5. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wmieszać rodzynki i pokrojone na kawałki suszone morele.
  6. Przechowywać w zamkniętym słoiku, najlepiej do 2 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Granola piernikowa Granola piernikowa