Granola z różnymi płatkami

Kakaowa granola z płatków owsianych (mogą być bezglutenowe), jaglanych i gryczanych, z mieszanką orzechów, siemieniem lnianym, ziarenkami chia, kakao i syropem klonowym. Pyszna na śniadanie do mleka, jogurtu, czy jako posypka do deserów.

Składniki na ok. 1 litr:

  • 300 g różnych płatków (np. po 100g owsianych, jaglanych i gryczanych)*
  • 20 g siemienia lnianego
  • 10 g nasion chia
  • 100 g mieszanki dowolnych orzechów
  • 60 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Olej kokosowy roztopić.
  2. Orzechy posiekać.
  3. Do miski przełożyć płatki, siemię, chia, posiekane orzechy, roztopiony olej kokosowy, syrop i kakao. Wszystko razem wymieszać.
  4. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając co jakiś czas. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
  6. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.

Uwaga:

* Nie polecam tylko płatków ryżowych. Są za twarde.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie składniki są bezglutenowe.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Granola z różnymi płatkami