Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Jabłka w cieście bezglutenowym

Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym, przygotowanym na mące kukurydzianej. Jabłka są pyszne. Przepis w niczym nie ustępuje wersji glutenowej.

Do tego przepisu polecam szczególnie jabłka słodkie i miękkie (ale oczywiście przepis wyjdzie z dowolną odmianą). Takie usmażone jabłka będą miękkie w środku i rozpłyną się w ustach.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (= 130g)
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (= 40g)
  • 200ml mleka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • cynamon
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, skrobię, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.

2

  1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Gdyby ciasto było za gęste, dodać jeszcze troszkę mleka. Plastry wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor.
  2. Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Jabłka w cieście bezglutenowym Jabłka w cieście bezglutenowym Jabłka w cieście bezglutenowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony