Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Jabłka w cieście bezglutenowym

Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym, przygotowanym na mące kukurydzianej. Jabłka są pyszne. Przepis w niczym nie ustępuje wersji glutenowej.

Do tego przepisu polecam szczególnie jabłka słodkie i miękkie (ale oczywiście przepis wyjdzie z dowolną odmianą). Takie usmażone jabłka będą miękkie w środku i rozpłyną się w ustach.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (= 130g)
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (= 40g)
  • 200ml mleka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • cynamon
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, skrobię, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.

2

  1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Gdyby ciasto było za gęste, dodać jeszcze troszkę mleka. Plastry wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor.
  2. Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Jabłka w cieście bezglutenowym Jabłka w cieście bezglutenowym Jabłka w cieście bezglutenowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Angelika

Witam, czy można zamiast mleka dodać wodę?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angelika

Tak.

  Załączniki
 
  1. Marika

Witam!
Czy można użyć do tego przepisu mleka roślinnego np. migdałowego i pominąć proszek do pieczenia? Lub zastąpić go np. sodą oczyszczoną?
Pozdrawiam serdecznie!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marika

Tak, a proszek możesz pominąć.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony