Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy
Szarlotka bezglutenowa

Pyszna i prosta szarlotka bez glutenu i bez jajek. Chrupiące ciasto i chrupiąca kruszonka, a pośrodku soczyste jabłka. Bardzo smaczne ciasto nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 240 g masła
  • 150 g cukru

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć (na mus lub mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy powinien odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Szarlotkę podawać samą lub z kleksem bitej śmietany.

Uwagi:

  • * Użyłam odmiany Gala.
  • Jeśli kruszonka byłaby za sypka, to wystarczy ciasto jeszcze raz zagnieść, aż zacznie się bardziej kleić.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Szarlotka bezglutenowa Szarlotka bezglutenowa Szarlotka bezglutenowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 6 dni temu
    Jestem początkującym "kucharzem", więc chciałbym zapytać: Czy ciasto na dole musi być (pod)pieczone wcześniej? Gdybym ułożył całość w tortownicy (ciasto - jabłka - kruszonka) i dał do piekarnika na jednakowy czas, to czy ciasto na dole nie upiekłoby się wystarczająco dobrze? Jeśli znajdzie Pani wolną chwilę, to będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 dni temu
      Zależy od przepisu. Czasami wystarczy wszystko razem upiec i jest dobrze. Natomiast najpewniej jest podpiec spód wcześniej, szczególnie gdy nadzienie jest wilgotne. Jeśli wychodzi Ci ciasto z podpieczonym spodem, to możesz raz zrobić test bez podpiekania i się przekonasz, czy skracając czas pracy ciasto wyjdzie dopieczone i równie dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 7 dni temu
    Witam, zabieram się za robienie ciasta, ale mam pytanie czy mogę użyć innych proporcji mąk? Np. z ziemniaczanej, ryżowej i jaglanej. Mam również kojosową. Jestem kompletnie zielona w temacie bezglutenowych wypieków i nie wiem jak ciasto z danej mąki zachowuje się i smakuje. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 dni temu
      Według mnie to ilość skrobi zostawiłabym jak jest w przepisie, a mąkę kukurydzianą zastąpiłabym jaglaną pomieszaną z ryżową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwa · 12 dni temu
    Witam czy mogę dać całe ciasto na spód - podpiec- i dac 1kg sera? ile wtedy min podpiekac samo ciasto? bo sernik z 1kg sera musi sie piec ok 1godziny. i czy spod tez wystudzic zanim dam mase serową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 12 dni temu
      Po co tyle ciasta na spód? Zrobiłabym z połowy, tak jak jest w przepisie i podpiekła do zarumienienia się ciasta. Masę serową można wyłożyć na lekko ciepłe lub chłodne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ludwika · 1 miesięcy temu
    Czy mąka kukurydziana ma być mąką ( żółta w kolorze) czy skrobią kukurydzianą ( biała). Czy w cieście mie czuć charakterystycznego smaku mąki kukurydzianej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An · 5 miesięcy temu
    czy będzie miało znaczenie, czy masło jest "zwykłym" masłem czy klarowanym? Chyba smak może być trochę inny? masło klarowane będzie powodować, że ciasto będzie smakowało bardziej tłusto wydaje mi się (brak węgli, a więcej tłuszczu w 240 gr)? czy ktoś może potwierdzić/ zaprzeczyć? dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 10 miesięcy temu
    Rewelacyjny prosty przepis :-) dzisiaj opcja z rabarbarem i truskawkami :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 11 miesięcy temu
    Jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Zamiast mąki ziemniaczanej użyłam mix mąki bezglutenowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 1 lat temu
    Bardzo smaczne, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Robiłam już kilka jeśli nie kilkanaście razy. Przepychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Kuzaniak · 1 lat temu
    Czy można zrobić taką szarlotkę z bezą ? ten wariant jest pyszny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że tak. Dałabym jednak tylko trochę kruszonki na górę, żeby nie przygniotła zbytnio bezy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Szarlotka jest prosta i pyszna , dodałam tylko łyżeczkę proszku do pieczenia, bardzo polecam
    Oto efekt :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kokosanka · 1 lat temu
    Czy zamiast mąki kukurydzianej, można użyć ryżowej?

Polub nas na ...

Początek strony