Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Smażone banany w cieście

Banany w gęstym cieście naleśnikowym z nutą kokosową. Bardzo smaczna i szybka przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 5 bananów
  • 150g mąki pszennej
  • 20g wiórków kokosowych (= 3 łyżki)
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na bananie).
  2. Banany obrać, każdego pokroić na 3 części, a każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
  3. Kawałki bananów zanurzać w cieście, przy pomocy dwóch widelców wyciągać i odczekać chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie.
  4. Smażyć na głębokim oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Usmażone banany wykładać na ręczniki papierowe, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Smażone banany w cieście Smażone banany w cieście

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 3 lat temu
    :P Bardzo pyszne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Pani Joanno czy można smażyć te banany bez kokosu ???? Chodzi o uczulenie, a nie wiem czy jeśli nie dodam kokosuto czy składniki się zmienią :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madziuszka · 4 lat temu
    Przepis super!!!
    Szybko sie robi, szybko sie smazy.
    Smakuje wysmienicie :-D mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 5 lat temu
    Świetny przepis. Zastanawiam się czy wyszło by coś z tego, jakby dodać jabłka zamiast bananów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 5 lat temu
    Pani Joanno chcialam sie zapytac czy mozna uzyc bezglutenowego proszku do pieczenia? Bede wdzieczna za odpowiedz:) Pozdrawiam! Wyprobowalam juz kilka Pani przepisow i moim domownikom bardzo smakowaly:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, możesz, ale chodzi Ci o sam proszek? Ten przepis nie jest bezglutenowy, bo dodajemy mąkę pszenną.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Kamila · 1 lat temu
        Tak o sam proszek. Pytam, bo mam akurat takowy w domu. W takim razie jutro bede smazyc:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować:) mam tylko pytanie- te banany to najlepiej smażyc w frytkownicy czy na patelni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Obojętne. Może być frytkownica, garnek lub patelnia.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Iza · 1 lat temu
        Banany usmażone i wszytskim bardzo smakowaly. Nawet mi, choć za bananami szczególnie nie przepadam. Podalam je z galką lodów bakaliowych i polewą czekoladową-pomysl trafiony w dziesiątkę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 5 lat temu
    średnio mi to niestety wyszło, wcale takie pulchne nie wyszły i pełno "kropek" ciasta pływało mi w tłuszczu :P zostało mi jeszcze trochę ciasta, jak można je wykorzystać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może usmaż placuszki na patelni.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Aleksandra · 1 lat temu
        no i właśnie tak zrobię, bo szkoda wylewać ciasto, bo jest smaczne dzięki za przepis, ale zastanawiam się dlaczego to ciasto nie zrobiło mi się takie pulchne jak u Ciebie :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    CrOnX · 6 lat temu
    Witam , świetny przepis jak to zrobiłem to mojej dziewczynie jak to jadła aż się uszy trzęsły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 7 lat temu
    od dzisiaj kocham smażone banany!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 8 lat temu
    70ml mleka tzn ile to wychodzi niecala szklanka? pozdrawiam bardzo apetyczny przepis :-)

Polub nas na ...

Początek strony