Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Smażone banany w cieście

Banany w gęstym cieście naleśnikowym z nutą kokosową. Bardzo smaczna i szybka przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 5 bananów
  • 150g mąki pszennej
  • 20g wiórków kokosowych (= 3 łyżki)
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na bananie).
  2. Banany obrać, każdego pokroić na 3 części, a każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
  3. Kawałki bananów zanurzać w cieście, przy pomocy dwóch widelców wyciągać i odczekać chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie.
  4. Smażyć na głębokim oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Usmażone banany wykładać na ręczniki papierowe, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Smażone banany w cieście Smażone banany w cieście

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony