Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Smażone banany w cieście

Banany w gęstym cieście naleśnikowym z nutą kokosową. Bardzo smaczna i szybka przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 5 bananów
  • 150g mąki pszennej
  • 20g wiórków kokosowych (= 3 łyżki)
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na bananie).
  2. Banany obrać, każdego pokroić na 3 części, a każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
  3. Kawałki bananów zanurzać w cieście, przy pomocy dwóch widelców wyciągać i odczekać chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie.
  4. Smażyć na głębokim oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Usmażone banany wykładać na ręczniki papierowe, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Smażone banany w cieście Smażone banany w cieście

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (20)

  1. marta

:P Bardzo pyszne !

  Załączniki
 
  1. Ola

Pani Joanno czy można smażyć te banany bez kokosu ???? Chodzi o uczulenie, a nie wiem czy jeśli nie dodam kokosuto czy składniki się zmienią :/

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Wiórki możesz pominąć, a dodać łyżkę lub dwie mąki więcej.

  Załączniki
 
  1. madziuszka

Przepis super!!!
Szybko sie robi, szybko sie smazy.
Smakuje wysmienicie :-D mniam

  Załączniki
 
  1. nowa

Świetny przepis. Zastanawiam się czy wyszło by coś z tego, jakby dodać jabłka zamiast bananów?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    nowa

Tak

  Załączniki
 
  1. Kamila

Pani Joanno chcialam sie zapytac czy mozna uzyc bezglutenowego proszku do pieczenia? Bede wdzieczna za odpowiedz Pozdrawiam! Wyprobowalam juz kilka Pani przepisow i moim domownikom bardzo smakowaly

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kamila

Tak, możesz, ale chodzi Ci o sam proszek? Ten przepis nie jest bezglutenowy, bo dodajemy mąkę pszenną.

  Załączniki
 
  1. Kamila    Joanna Moderator

Tak o sam proszek. Pytam, bo mam akurat takowy w domu. W takim razie jutro bede smazyc

  Załączniki
 
  1. Iza

Fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować mam tylko pytanie- te banany to najlepiej smażyc w frytkownicy czy na patelni?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iza

Obojętne. Może być frytkownica, garnek lub patelnia.

  Załączniki
 
  1. Iza    Joanna Moderator

Banany usmażone i wszytskim bardzo smakowaly. Nawet mi, choć za bananami szczególnie nie przepadam. Podalam je z galką lodów bakaliowych i polewą czekoladową-pomysl trafiony w dziesiątkę

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

średnio mi to niestety wyszło, wcale takie pulchne nie wyszły i pełno "kropek" ciasta pływało mi w tłuszczu :P zostało mi jeszcze trochę ciasta, jak można je wykorzystać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aleksandra

Może usmaż placuszki na patelni.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Aleksandra    Joanna Moderator

no i właśnie tak zrobię, bo szkoda wylewać ciasto, bo jest smaczne dzięki za przepis, ale zastanawiam się dlaczego to ciasto nie zrobiło mi się takie pulchne jak u Ciebie :/

  Załączniki
 
  1. CrOnX

Witam , świetny przepis jak to zrobiłem to mojej dziewczynie jak to jadła aż się uszy trzęsły

  Załączniki
 
  1. ania

od dzisiaj kocham smażone banany!

  Załączniki
 
  1. Sylwia

70ml mleka tzn ile to wychodzi niecala szklanka? pozdrawiam bardzo apetyczny przepis :-)

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Sylwio, 70 ml to ok. 1/4 szklanki. Życzę smacznego

  Załączniki
 
  1. Sylwia    Joanna Moderator

Dzięki. Zrobilam dziś na śniadanko pyszota.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony