Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tiramisu

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

Składniki:

  • ok. 250g biszkoptów podłużnych
  • 500g serka mascarpone
  • 3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)
  • 50g cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
  • 250ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.
  7. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

6- 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tiramisu

Tiramisu

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (22)

  1. tereska362

Super przepis, prosty w wykonaniu nawet dla osoby która nigdy nie upiekła/zrobiła żadnego ciasta...

  Załączniki
 
  1. kama.J

super przepis

  Załączniki
 
  1. Eli

Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i się udało ,super przepis .Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Jessica

Przepis świetny, wychodzi za każdym razem, dziś znów miałam okazję z niego skorzystać, gorąco polecam :-)

  Załączniki
 
  1. Eliza

Ile wagowo wychodzi takie ciasto?
pytam porównywalnie ponieważ około litra można kupić w bezdomce za 10 złotych a już sam mascarpone to około 4-8 złotych.
zabawa i koszty są opłacalne?

  Załączniki
 
  1. Gość    Eliza

Jak mozna porownywac ciasto domowe z coastem z biedronki?!!!

  Załączniki
 
  1. Ola    Gość

Zgadzam się!

  Załączniki
 
  1. Agata

To ja napisze co zrobić żeby wyszło : żółtka z cukrem - postarajcie sie bdb ubić, a serek dodać i na baaardzo wolnych obrotach pomieszać ( nie przekręcić bo zrobi sie właśnie rzadki - krótka chwilka wystarczy. Potem trzeba ubić białka z sola -...

To ja napisze co zrobić żeby wyszło : żółtka z cukrem - postarajcie sie bdb ubić, a serek dodać i na baaardzo wolnych obrotach pomieszać ( nie przekręcić bo zrobi sie właśnie rzadki - krótka chwilka wystarczy. Potem trzeba ubić białka z sola - tez cierpliwie aż zrobi sie gęsta i sztywna . Następnie połączyć to ręcznie - czymś plastikowym albo drewnianym i sukces murowany

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. JacekSY

No i zrobiłem, dokładnie według przepisu. I co ? Moją masę można pić taka rzadka... :sad:

  Załączniki
 
  1. Ewa    JacekSY

Też mi wyszło raz rzadkie przez to że żółtko dostało się do białka. Tego trzeba pilnować jak oka w głowie ineczej nie ubije się i będzie rzadkie.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 6 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Dorota    JacekSY

Częstą przyczyną niestężenia jest sam serek,niestety.Ja dodaję poprostu mniej bialek

  Załączniki
 
  1. Karen

Ja robię bez białek. na 500 gram serka ubijam 6 żółtek, tak długo aż będą białe.

  Załączniki
 
  1. Dominika

Przepis rewelacyjny i niezawodny za każdym razem

Serdecznie polecam!

  Załączniki
 
  1. Patrycja

dlaczego nie chce mi się zsiąść serek? ciągle jest bardziej płynny niż stały (((

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Patrycja

Patrycjo, może białka nie były ubite na sztywno, albo za energicznie mieszałaś wszystkie składniki.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony