Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort tiramisu

Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki. Dla mnie idealny. Ilość cukru możecie oczywiście według uznania zwiększyć. Gorąco polecam.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 140g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 250g serka mascarpone
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 100g gorzkiej czekolady

Poncz:

  • 100ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • kakao
  • ok. 30g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Serek mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietanę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z serkami.
  3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).

02

  1. Krem rozłożyć na biszkopcie. Posypać posiekaną czekoladą.
  2. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm.

03

  1. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.
  2. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).

04

  1. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
  2. Tort wstawić na kilka godz. do lodówki.
  3. Ubić 250g śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  4. Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

Uwaga: Jeśli boicie się zwijania możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort tiramisu

tort tiramisu

tort tiramisu

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (37)

  1. Kasia

Tak pani Joanno jest serek philadelphia, moge go uzyc zamiast twarogu?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Możesz, ale ja zrobiłabym jak napisałam poniżej. Krem będzie lżejszy.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Pani Joanno, chce przygotowac tort tiramisu, co moge dodac do masy zamiast zmielonego twarogu, mieszkam we Francji i nie ma tu takiego sera.dziekuje z gory za odpowiedz.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Pominełabym twaróg i dała 500g mascarpone i 500g słodkiej śmietany.
P.S. A jak mogę zapytać to jakie sery są we Francji? Mascarpone, a kremowe typu Philadelphia tez?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna

Katarzyno jeśli zrobić stabilną masę to może być taki tort. Nie ma wówczas zbytnio znaczenia, że paski są pionowo. Tylko pomyśl o masie z dodatkiem masła, żeby była stabilna i nadawała się pod masę cukrową.

  Załączniki
 
  1. katarzyna

Witam, mam w planach zrobić podobny tort na chrzciny, z tym że ciasto będzie kawowe i do masy chciałabym dodać białą czekoladę, ponieważ ma to być tort piętrowy (2 części) chiałam zapytać czy takie pionowe ułożenie ciasta wytrzyma , zapomniałam...

Witam, mam w planach zrobić podobny tort na chrzciny, z tym że ciasto będzie kawowe i do masy chciałabym dodać białą czekoladę, ponieważ ma to być tort piętrowy (2 części) chiałam zapytać czy takie pionowe ułożenie ciasta wytrzyma , zapomniałam dodać iż obłoże go masą plastyczną? Jak Pani uważa jest to dobry pomysł czy raczej pozostać przy tradycyjnym sposobie ułozenia ciasta?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Alexa możesz dodać parę kropli.

  Załączniki
 
  1. Alexa

Hallo
mam pytanie czy moge zastapic likier aromatem migdlowym,bede go jutro robic dla meza na urodzny mysle ze bedzie pyszny :lol:

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu może być również koniak, brendy, rum lub inny likier o aromacie migdałowym.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Witam czym moge zastąpić likier amaretto

  Załączniki
 
  1. Joanna

Maju można.

  Załączniki
 
  1. Maja

Mam pytanie, czy mozna zrobic ten torcik bez smietan-fixa? Czy nie bedzie za rzadkie?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony