Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
35 Komentarzy

Tort tiramisu

Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki. Dla mnie idealny. Ilość cukru możecie oczywiście według uznania zwiększyć. Gorąco polecam.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 140g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 250g serka mascarpone
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 100g gorzkiej czekolady

Poncz:

  • 100ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • kakao
  • ok. 30g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Serek mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietanę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z serkami.
  3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).

02

  1. Krem rozłożyć na biszkopcie. Posypać posiekaną czekoladą.
  2. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm.

03

  1. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.
  2. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).

04

  1. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
  2. Tort wstawić na kilka godz. do lodówki.
  3. Ubić 250g śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  4. Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

Uwaga: Jeśli boicie się zwijania możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort tiramisu

tort tiramisu

tort tiramisu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Tak pani Joanno jest serek philadelphia, moge go uzyc zamiast twarogu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Pani Joanno, chce przygotowac tort tiramisu, co moge dodac do masy zamiast zmielonego twarogu, mieszkam we Francji i nie ma tu takiego sera.dziekuje z gory za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Pominełabym twaróg i dała 500g mascarpone i 500g słodkiej śmietany.
      P.S. A jak mogę zapytać to jakie sery są we Francji? Mascarpone, a kremowe typu Philadelphia tez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Katarzyno[/b] jeśli zrobić stabilną masę to może być taki tort. Nie ma wówczas zbytnio znaczenia, że paski są pionowo. Tylko pomyśl o masie z dodatkiem masła, żeby była stabilna i nadawała się pod masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    katarzyna · 2 lat temu
    Witam, mam w planach zrobić podobny tort na chrzciny, z tym że ciasto będzie kawowe i do masy chciałabym dodać białą czekoladę, ponieważ ma to być tort piętrowy (2 części) chiałam zapytać czy takie pionowe ułożenie ciasta wytrzyma , zapomniałam dodać iż obłoże go masą plastyczną? Jak Pani uważa jest to dobry pomysł czy raczej pozostać przy tradycyjnym sposobie ułozenia ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Alexa[/b] możesz dodać parę kropli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alexa · 3 lat temu
    Hallo
    mam pytanie czy moge zastapic likier aromatem migdlowym,bede go jutro robic dla meza na urodzny mysle ze bedzie pyszny :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Gosiu[/b] może być również koniak, brendy, rum lub inny likier o aromacie migdałowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Witam czym moge zastąpić likier amaretto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Maju[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 4 lat temu
    Mam pytanie, czy mozna zrobic ten torcik bez smietan-fixa? Czy nie bedzie za rzadkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Justyno[/b] najlepiej zrób rozpuszczalną (nie będziesz musiała jej przecedzać). Kawy możesz dać ile uważasz. Powiedziałabym 1 łyżeczka lub niecała. Tak, masy wystarczy na klasyczny biszkopt z 6 jaj.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Mam pytanie odnośnie kawy, z jakiej ilości kawy i ją zaparzyć, czy kawa ma być mielona czy rozpuszczalna? Jeszcze jedno pytanie czy tej ilości kremu starczy aby zrobić tort z biszkoptu uniwersalnego z 6 jaj? - boję się tego zwijania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    dziękuję Ci Joasiu za wspaniały przepis jest naprawdę rewelacyjny zrobiłam wygląda tak jak na zdjęciu w smaku również bardzo dobry nie za słodki ze zwijaniem też nie miałam problemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Malwino[/b] masa nie powinna się zwarzyć. Może to wina śmietany :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malwina · 5 lat temu
    witam, dlaczego masa pod dodawaniu bitej śmietany zaczyna się tak jakby ważyć i pojawiają się małe grudki ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 5 lat temu
    Torcik jest rewwelacyjny.Robilam z 2 biszkoptow poniewaz mam mniejszy rozmiar blaszki.Pokroilam w 10 cm paski.Wyszedl wysoki wygladal super i stal sie przebojem przyjecia.Goraco polecam 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Krysiu[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krysia · 5 lat temu
    Mam pytanie Joasiu, czy zamiast serka mascarpone mogę dodać "cream cheese", gdyż przebywam w USA, w dość małej miejscowości i nie mogę tu zdobyć serka mascarpone. Będę bardzo wdzięczna za wskazówkę. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Zrobołam ten tort na święta jako odskocznię o reszty bardo słodkich ciast i muszę powiedziec że był on przebojem :)Dzięki za tak fantastyczny przepis. Smak był boski niestety wygląd nawet w połowie nie nak piękny jak na zdjęciu. Troszkę zmodyfikowałam tylko przepis bo przez przypadek kupiłam 500g serka mascarpone i tak zostało dodałam 250g twarogu:)
    Mając też przykre doświadczenia z kremem (zrobiłem kiedyś lejące Tiramisu - ble) dodaję śmietanę 36% z piątnicy ona jest jak masło i jej nie ubijam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    jutro będę robić ten tort na urodziny :d

Polub nas na ...

Początek strony