Tort tiramisu

Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki. Dla mnie idealny. Ilość cukru możecie oczywiście według uznania zwiększyć. Gorąco polecam.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 140g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 250g serka mascarpone
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 100g gorzkiej czekolady

Poncz:

  • 100ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • kakao
  • ok. 30g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Serek mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietanę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z serkami.
  3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).

02

  1. Krem rozłożyć na biszkopcie. Posypać posiekaną czekoladą.
  2. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm.

03

  1. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.
  2. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).

04

  1. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
  2. Tort wstawić na kilka godz. do lodówki.
  3. Ubić 250g śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  4. Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

Uwaga: Jeśli boicie się zwijania możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort tiramisu

tort tiramisu

tort tiramisu