Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

zawijany tort pomarańczowy

Lekki tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym. Jest nie za słodki i spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek. Nietradycyjny, dzięki pionowym paskom. Dla podkreślenia smakuj pomarańczy, został dodatkowo udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową. W przygotowaniu nie jest może łatwy, ale jeśli masa będzie miała odpowiednią konsystencję i biszkopt pokroimy na równe części, nie powinno być z nim problemu.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 125g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem pomarańczowo- jajeczny:

  • 6 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 4 pomarańcze
  • sok pomarańczowy
  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • ok. 550g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką.  Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok. Do wyciśniętego soku dodać tyle soku pomarańczowego, aby uzyskać razem 250ml soku pomarańczowego.
  3. Z trzeciej pomarańczy zrobić dekorację z tego przepisu: Skórka pomarańczowa do dekoracji. (Skórkę pomarańczową zrobić z połowy porcji).
  4. Czwartą pomarańczę wyfiletować i miąższ pokroić na małe kawałki.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  6. Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać stopniowo 250ml soku pomarańczowego.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Miksując masę pomarańczowo- jajeczną, wlać żelatynę cienkim strumieniem. Masę wstawić do lodówki i od razu ubić 250g słodkiej śmietany. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy pomarańczowo- jajecznej. Na końcu wmieszać kawałki pomarańczy.
  8. Masę rozłożyć na biszkopcie. Odczekać chwilę. (Masa ma być tężejąca i się nie rozpływać).

02

  1. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm. 

03

  1. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.

04

  1. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).

06

  1. Cały tort można owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej. (Jeśli całość dobrze się trzyma nie jest to konieczne). Tort wstawić na 2 godziny do lodówki.
  2. Ubić resztę bitej śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  3. Udekorować skórką pomarańczową.

Smacznego.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Backen. Backspaß im Frühling”.

zawijany tort pomarańczowy

zawijany tort pomarańczowy

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (56)

  1. Sylwia

Rozumiem a czy zamiast łyżki kakao do biszkoptu można dać kawę?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Tak, dałabym łyżkę kawy mielonej.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Witam, chciałabym zrobić ten tort na wieczór panieński przyjaciółki. Chciałam zapytać czy można zastąpić śmietanę 30% czymś lżejszym (tylko nie mascarpone) oraz czy surowe jajka do masy są konieczne. Z góry dziękuję za odpowiedź.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Taki urok tego kremu. Mam jeszcze jeden tort tak samo zwijany: Tort tiramisu, jednak też ze śmietaną i mascarpone, ale już bez surowych jajek Z innym kremem jeszcze nie robiłam.

  Załączniki
 
  1. ola

Tort wygląda fantastycznie i chcę go zrobić aczkolwiem mam pytanie, czy zamiast pomarańczy można użyć truskawek? Mogła byś podpowiedzieć ile ich użyć i w jakich proporcjach? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam :-)

  Załączniki
 
  1. Marzena

Jak szukać inspiracji to tylko na Twojej stronie :lol:
Zrobiłam ten tort na swoją 40-tkę. Całej rodzinie bardzo smakował, a zaskoczył pionowymi paskami. Jedyna modyfikacja jaką zastosowałam to taka, że do ubitej śmietany do pokrycia dodałam...

Jak szukać inspiracji to tylko na Twojej stronie :lol:
Zrobiłam ten tort na swoją 40-tkę. Całej rodzinie bardzo smakował, a zaskoczył pionowymi paskami. Jedyna modyfikacja jaką zastosowałam to taka, że do ubitej śmietany do pokrycia dodałam trochę galaretki pomarańczowej, co ją nieco związało, a boki obsypałam startą gorzką czekoladą.
Pozdrawiam Wszystkie Wypiekające :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ewka

Idealny ;-)

  Załączniki
 
  1. Młoda

Witam, mam sobie wybrać tort na urodziny i sama go zrobić . Od razu pomyślałam o Twojej stronce, z której już kilka razy brałam pomysły i zawsze wychodziło idealnie ;-) . Teraz jednak mam błahe jak się wydaje pytanie.
Czy mogę zrobić tak, że...

Witam, mam sobie wybrać tort na urodziny i sama go zrobić . Od razu pomyślałam o Twojej stronce, z której już kilka razy brałam pomysły i zawsze wychodziło idealnie ;-) . Teraz jednak mam błahe jak się wydaje pytanie.
Czy mogę zrobić tak, że pomarańcze ( nie lubię) zastąpię brzoskwiniami lub ananasami z puszki i w tedy wymieszam ten syrop, w którym się znajdują z sokiem z butelki? I ogólnie całość.
Było pytanie odnośnie malin, a odnośnie anansa i brzoskwini nie było.

Pozdrawiam
Zła i powtarzająca się Młoda

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Glaju

WIecie, wlasnie koncze robic torcik dla dziewczyny na urodziny. ciekawe czy wszystko sie bedzie kupy trzymac ! i czy bedzie goscia smakowac . dziekuje za przepis

  Załączniki
 
  1. Joanna

Dominiko tak, możesz zrobić klasyczny tort z tym kremem.

  Załączniki
 
  1. Dominika

Witam
Chcialam zapytac czy na zwyklym biszkopcie, takim okraglym, jak sie go pozniej na pol przekro, taki torcik z taka masa mozna zrobic?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Blueberry mogą być maliny. Zrobiłabym tak, aby otrzymać szklankę (250ml) przetartych malin łącznie z sokiem malinowym. Soku malinowego możesz dodać troszkę dla wzmocnienia smaku, ale za dużo bym nie wlewała, bo może być za słodkie. (Te soki w...

Blueberry mogą być maliny. Zrobiłabym tak, aby otrzymać szklankę (250ml) przetartych malin łącznie z sokiem malinowym. Soku malinowego możesz dodać troszkę dla wzmocnienia smaku, ale za dużo bym nie wlewała, bo może być za słodkie. (Te soki w butelce są strasznie słodkie). Trzeba zrobić na wyczucie i dodać cukru i soku maliowego do smaku.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony