zawijany tort pomarańczowy

Lekki tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym. Jest nie za słodki i spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek. Nietradycyjny, dzięki pionowym paskom. Dla podkreślenia smakuj pomarańczy, został dodatkowo udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową. W przygotowaniu nie jest może łatwy, ale jeśli masa będzie miała odpowiednią konsystencję i biszkopt pokroimy na równe części, nie powinno być z nim problemu.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 125g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem pomarańczowo- jajeczny:

  • 6 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 4 pomarańcze
  • sok pomarańczowy
  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • ok. 550g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką.  Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok. Do wyciśniętego soku dodać tyle soku pomarańczowego, aby uzyskać razem 250ml soku pomarańczowego.
  3. Z trzeciej pomarańczy zrobić dekorację z tego przepisu: Skórka pomarańczowa do dekoracji. (Skórkę pomarańczową zrobić z połowy porcji).
  4. Czwartą pomarańczę wyfiletować i miąższ pokroić na małe kawałki.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  6. Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać stopniowo 250ml soku pomarańczowego.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Miksując masę pomarańczowo- jajeczną, wlać żelatynę cienkim strumieniem. Masę wstawić do lodówki i od razu ubić 250g słodkiej śmietany. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy pomarańczowo- jajecznej. Na końcu wmieszać kawałki pomarańczy.
  8. Masę rozłożyć na biszkopcie. Odczekać chwilę. (Masa ma być tężejąca i się nie rozpływać).

02

  1. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm. 

03

  1. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.

04

  1. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).

06

  1. Cały tort można owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej. (Jeśli całość dobrze się trzyma nie jest to konieczne). Tort wstawić na 2 godziny do lodówki.
  2. Ubić resztę bitej śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  3. Udekorować skórką pomarańczową.

Smacznego.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Backen. Backspaß im Frühling”.

zawijany tort pomarańczowy

zawijany tort pomarańczowy

Powiązane przepisy