Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
46 Komentarzy

Tiramisu

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

Składniki:

  • ok. 250g biszkoptów podłużnych
  • 500g serka mascarpone
  • 3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)
  • 50g cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
  • 250ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.
  7. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

6- 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tiramisu

Tiramisu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 18 godzin temu
    Witam wszystkich Sam przepis jest super i dziekuje za niego. Robiłem już kolejny raz tym przepisem i prawie zawsze masa pomimo kilku godzin w lodówce masa jest plynna jak w niektórych komentarzach. Powodem jest mascarpone z Lidla - tańsze ale nie nadaje sie
    Nastepnym razem użyje innego.

    Niech Bóg błogosławi Was wszystkich w Imieniu Jezusa Chrystusa. Amen
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 dni temu
    Zrobiłam bez białek i wyszło idealnie. W przepisie podana jest za duża ilość kawy. Wystarczy dosłownie 1/4 szklanki i moczenie przez sekunde
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 dni temu
    Przepis super robilam miesiac temu wszysko wyszlo idealnie ,a dzis robie na urodziny Babci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchara · 1 miesięcy temu
    Wszystko wg przepisu zrobiłam, w lodówce stało 12 godzin. Nie zsiadło się wcale, wręcz płynęło:( Gdzie błąd?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Karolina · 21 dni temu
      To tak jak u mnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Gabi · 26 dni temu
      Zrobiłam wg przepisu z małą zmiana dałam 3 żółtka a dwa białka, wyszło idealne. Innym razem zrobiłam z 4 żółtek i dwóch białek tez wyszło idealne. Biszkopty szybko obracać aby za mocno nie nasiąkły, one chwycą wilgoć z masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majk · 1 miesięcy temu
    Surowe jajka bez pieczenia? to zdrowe?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Barbara · 15 dni temu
      Jak kogiel mogiel pychota albo żółtko do tatara zależy kto co lubi
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Asia · 1 miesięcy temu
      A czemu nie? Trzeba tylko wcześniej sparzyć wrzątkiem. Ogrom deserów jest na bazie surowych jaj, tylko nie każdy o tym wie a wszyscy się zajadają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 miesięcy temu
    Jest jeden problem. Te biszkopty ze sklepu są niesmaczne. Najlepiej samemu upiec na zapas, bo mogą albo powinny być lekko przesuszone
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ann · 26 dni temu
      W Biedrze są takie włoskie podłużne, suche, posypane cukrem w opakowaniach 400g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 miesięcy temu
    Bardzo fajny przepis. Wyszło idealnie, chociaż na ogół nic mi nie wychodzi. Także polecam spróbować bo warto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 4 miesięcy temu
    Zrobiłam dziś , pomimo że żółtka na puch a piana na sztywno niestety półotwarcie tortownicy masa wypłynęła , nie wiem gdzie tkwił błąd ale smak obłędny wiec już zjedzone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beti · 5 miesięcy temu
    Wyszło smaczne tylko masa nie zastygła dobrze myślé że to przez białka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 miesięcy temu
    Uwielbiam ten przepis! Ciasto wychodzi pyszne Trzeba uważać i nie mieszać zbyt mocno masy mascarpone z białkami. Jak mieszałam za długo i za dokładnie to masa była lejąca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 miesięcy temu
    Co mozna dodac zamiast amaretto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 6 miesięcy temu
    W oryginalnym włoskim tiramisu daje się miód, a nie cukier, i specjalny likier,
    nie amaretto
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      ac · 4 miesięcy temu
      otrzymalam przepis od rodwotej Wloszki i w przpisie nie ma wzmianki o likierze takze moze bez lub z... smacznego
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marta · 4 miesięcy temu
      Specjalny likier?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zdzislawa Gennes · 8 miesięcy temu
    Pierwszy raz zrobilam z piana,tez bylo rzadkawe,drugi raz dalam same zoltka,wyszlo idealne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 8 miesięcy temu
    Wczoraj zrobiłam i wyszło pyszne, ale dopiero dzisiaj po przegryzieniu się jest to prawdziwa petarda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lila · 8 miesięcy temu
    Rewelacja. Ilość idealna do 4 pucharków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 9 miesięcy temu
    Kompletna kicha! Szkoda czasu i pieniedzy! Masa rzadka i ciasto nie nadawalo sie do podania. Tragiczny przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Bogumił · 5 miesięcy temu
      Jeżeli użyłaś czegoś marki np. Biedronka, to niestety tak jest. Kiedyś użyłem budyniu marki Biedra, aby zrobić masę do ciasta 3Bit. Odradzam, kup lepiej np. Oetkera, wiadomo, że wyjdzie. To samo zrobiłem z Tiramisu, użyłem serka Piątnica. Wyszło idealnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Beata · 6 miesięcy temu
      Spróbuj z zmienić serek na firmy Piątnica, ja raz zrobiłam z innym serkiem i mi masa nie zastygła, rozlewala się nawet po całej nocy w lodówce. Z serkiem z Piątnicy wyszło wszystko idealnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Mariola · 7 miesięcy temu
      To w takim razie coś zrobiłaś nie tak....wychodzi idealne .mniam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna · 7 miesięcy temu
      Może dlatego że nie umiesz zrobić jak trzeba xd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 9 miesięcy temu
    Jajka i serek powinny być schłodzone czy w temp pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 9 miesięcy temu
    Ja też właśnie zaczynam robić. Zobaczymy co wyjdzie. Tylko, że ja sama piekłam biszkopty do tego.

Polub nas na ...

Początek strony