Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
37 Komentarzy

Tiramisu

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

Składniki:

  • ok. 250g biszkoptów podłużnych
  • 500g serka mascarpone
  • 3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)
  • 50g cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
  • 250ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.
  7. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

6- 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tiramisu

Tiramisu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 13 dni temu
    Uwielbiam ten przepis! Ciasto wychodzi pyszne Trzeba uważać i nie mieszać zbyt mocno masy mascarpone z białkami. Jak mieszałam za długo i za dokładnie to masa była lejąca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 16 dni temu
    Co mozna dodac zamiast amaretto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 28 dni temu
    W oryginalnym włoskim tiramisu daje się miód, a nie cukier, i specjalny likier,
    nie amaretto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zdzislawa Gennes · 2 miesięcy temu
    Pierwszy raz zrobilam z piana,tez bylo rzadkawe,drugi raz dalam same zoltka,wyszlo idealne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 miesięcy temu
    Wczoraj zrobiłam i wyszło pyszne, ale dopiero dzisiaj po przegryzieniu się jest to prawdziwa petarda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lila · 2 miesięcy temu
    Rewelacja. Ilość idealna do 4 pucharków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 miesięcy temu
    Kompletna kicha! Szkoda czasu i pieniedzy! Masa rzadka i ciasto nie nadawalo sie do podania. Tragiczny przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Beata · 11 dni temu
      Spróbuj z zmienić serek na firmy Piątnica, ja raz zrobiłam z innym serkiem i mi masa nie zastygła, rozlewala się nawet po całej nocy w lodówce. Z serkiem z Piątnicy wyszło wszystko idealnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Mariola · 1 miesięcy temu
      To w takim razie coś zrobiłaś nie tak....wychodzi idealne .mniam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna · 1 miesięcy temu
      Może dlatego że nie umiesz zrobić jak trzeba xd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 3 miesięcy temu
    Jajka i serek powinny być schłodzone czy w temp pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 miesięcy temu
    Ja też właśnie zaczynam robić. Zobaczymy co wyjdzie. Tylko, że ja sama piekłam biszkopty do tego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arleta · 3 miesięcy temu
    super przepis robiłam pierwszy raz i wyszło znakomicie ! wszyscy goście zachwalali
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karo · 4 miesięcy temu
    Podane jest 3-5 jaj. Ile najlepiej żeby wyszło dobre i nie jak w komentarzach niżej "ciapa"? Robię pierwszy raz na sylwestra i chciałabym aby wyszło idealne, więc wszelkie wskazówki mile widziane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Baśka · 5 miesięcy temu
    ja zamiast kakao, posypuje startą czekoladą mleczną i białą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tdresa Maria · 6 miesięcy temu
    w oryginalnej wloskiej cukierni jadlam posypane kawa. poza tym ja nie daje bialek ubitych tylko 30% smietane jest o niebo lepsze bo bialka opadaja tak czy inaczej i robi sie ciapa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 6 miesięcy temu
    Skład podany prawidłowo i wychodzi bez problemu zobaczymy jutro jak smakuje, ja eksperymentuje teraz dodałem biszkopty okrągłe i dodalem do kawy 50 gram whisky
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 7 miesięcy temu
    Zawsze kusiło mnie zrobienie tiramisu, no i jest! Zrobiłam według Twojego przepisu. Masa wyszła świetna, nie rzadka chociaż robię pierwszy raz. Dziękuję bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Artur · 7 miesięcy temu
    ja ze swojego doswiadczenia wiem ze najwazniejszym skladnikiemjest serek mascarpone- probowalem wielu wersji / bo akurat szli gosci i na szybko/ - niestety przekonalemsie ze tylko oryginalny wloski jest najlepszy. I zawsze wychodzi. nawet "oszukany" smakuje - jednak to nie to - a przepis jest idealny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 9 miesięcy temu
    Masa w ogóle się nie ścina, ciasto nie nadaje się do podania.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aska · 8 miesięcy temu
      Powinno być 3 jajka na biała masę. Robiłam już parę razy jest pycha...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sabina · 1 lat temu
    Ja dałam 5 żółtek ale tylko połowę białka, pierwszą warstwę kremu też posypałam kakao i wyszło idealnie. Dobrze jest zrobić tiramisu dzień wcześniej, najlepiej smakuje takie kilkudniowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 3 miesięcy temu
      Tiramisu powinno się zjeść do 2 dni . Po pierwsze są surowe jajka ,a po drugie mascarpone które również nie może długo stać .

Polub nas na ...

Początek strony