Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

Tiramisu

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

Składniki:

  • ok. 250g biszkoptów podłużnych
  • 500g serka mascarpone
  • 3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)
  • 50g cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
  • 250ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.
  7. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

6- 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tiramisu

Tiramisu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 24 dni temu
    Masa w ogóle się nie ścina, ciasto nie nadaje się do podania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sabina · 8 miesięcy temu
    Ja dałam 5 żółtek ale tylko połowę białka, pierwszą warstwę kremu też posypałam kakao i wyszło idealnie. Dobrze jest zrobić tiramisu dzień wcześniej, najlepiej smakuje takie kilkudniowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Halka · 9 miesięcy temu
    Jeszcze nie robiłam.. Ale kupiłam już wszystkie składniki i......ma się udać.

  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tereska362 · 1 lat temu
    Super przepis, prosty w wykonaniu nawet dla osoby która nigdy nie upiekła/zrobiła żadnego ciasta...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kama.J · 1 lat temu
    super przepis ;);););)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eli · 1 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i się udało ,super przepis .Pozdrawiam;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jessica · 2 lat temu
    Przepis świetny, wychodzi za każdym razem, dziś znów miałam okazję z niego skorzystać, gorąco polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliza · 2 lat temu
    Ile wagowo wychodzi takie ciasto?
    pytam porównywalnie ponieważ około litra można kupić w bezdomce za 10 złotych a już sam mascarpone to około 4-8 złotych.
    zabawa i koszty są opłacalne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    To ja napisze co zrobić żeby wyszło : żółtka z cukrem - postarajcie sie bdb ubić, a serek dodać i na baaardzo wolnych obrotach pomieszać ( nie przekręcić bo zrobi sie właśnie rzadki - krótka chwilka wystarczy. Potem trzeba ubić białka z sola - tez cierpliwie aż zrobi sie gęsta i sztywna . Następnie połączyć to ręcznie - czymś plastikowym albo drewnianym i sukces murowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JacekSY · 3 lat temu
    No i zrobiłem, dokładnie według przepisu. I co ? Moją masę można pić taka rzadka... :sad:
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa · 1 lat temu
      Też mi wyszło raz rzadkie przez to że żółtko dostało się do białka. Tego trzeba pilnować jak oka w głowie ineczej nie ubije się i będzie rzadkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Dorota · 1 lat temu
      Częstą przyczyną niestężenia jest sam serek,niestety.Ja dodaję poprostu mniej bialek;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karen · 3 lat temu
    Ja robię bez białek. na 500 gram serka ubijam 6 żółtek, tak długo aż będą białe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 3 lat temu
    Przepis rewelacyjny i niezawodny za każdym razem
    Serdecznie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 3 lat temu
    dlaczego nie chce mi się zsiąść serek? ciągle jest bardziej płynny niż stały :((((
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Dzięki wielkie za ten przepis

    Tiramisu wyszło przepyszne! To jest pierwszy ,,poważny" deser jaki w życiu sama zrobiłam. Uwierzyłam w siebie i będę dalej próbowała coś wyczarowywać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie przepisu. Czy mogę ubić żółtka na parze z cukrem, i zamiast białek dodać 400ml śmietany 30% . Czy to dobry pomysł? Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, jak najbardziej. Żółtka ubij na parze, a później ściągnij z pieca i ubijaj dalej, aż masa ostygnie i będzie prawie biała. Dałabym z 300ml śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Rpobiłam deser w weekend - przepyszny
    Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Piękne to Tiramisu, aż nabrałam ochoty, żeby sobie przygotować. U mnie robi się je bardzo podobnie, ale zwykle nie dodaję do kremu piany z białek, tylko same żółtka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    To jeden z moich ulubionych deserów, jednak zmodyfikowałam przepis tzn.zamiast ubitych białek dodaję ubitą śmietanę 30% dzięki temu masa ma lepszą konsystencje. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    veya · 3 lat temu
    Piękne tiramisu..aż ślinka leci Gratulacje :P

    Czy w każdym markecie można kupić likier Amaretto??

Polub nas na ...

Początek strony