Deser korzenno- malinowy a'la Tiramisu


Szybki do wykonania deser a'la Tiramisu. Przygotowany z korzennych ciasteczek spekulatius, przełożonych lekkim kremem z serka mascarpone, sera białego i śmietanki oraz mrożonymi (lub świeżymi) malinami. Mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać. Po schłodzeniu deseru przez noc w lodówce, same się rozmrożą ;)
Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24cm:
- ok. 350 g korzennych ciasteczek spekulatius
- 300 g malin, świeżych lub mrożonych
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g sera z wiaderka lub quarku (u mnie Quark 40%), schłodzonego
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 200 ml zaparzonej kawy*
- 4 łyżki likieru Amaretto
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki. Odstawić na bok.
- Przygotować kawę. Gotową kawę przelać do głębokiego talerza lub miski (takiej, aby wygodnie było w nim moczyć ciasteczko spekulatius), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
- Do misy miksera przełożyć schłodzony serek mascarpone, serek z wiaderka, słodką śmietanę, cukier puder i waniliowy. Składniki zmiksować razem do momentu zgęstnienia kremu.
- Ciasteczka korzenne zanurzać pojedynczo na ok. 3- 4 sekundy w kawie i układać jeden obok drugiego w formie. (W razie potrzeby przyciąć nożem ciasteczka, aby całe dno było nimi pokryte).
- Krem podzielić na dwie części do dwóch miseczek: ¼ i ¾.
- Z miseczki z większą ilością kremu (¾), rozłożyć trochę kremu na ciasteczkach. W krem wcisnąć delikatnie zamrożone maliny. Przykryć resztą kremu z tej miseczki. Wyrównać tylną stroną łyżki. Na kremie ułożyć drugą warstwę zanurzonych ciasteczek w kawie i przykryć kremem z drugiej miseczki (¼).
- Pozostałe ciasteczka można przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc np. wałkiem do ciasta lub chochlą jak najdrobniej. Na kremie ułożyć foremki do ciasteczek (u mnie w kształcie gwiazdki) i wypełnić je okruszkami ciasteczek.
- Ciasto wstawić na noc do lodówki. (Na drugi dzień maliny będą rozmrożone, ciasteczka miękkie i deser gotowy do podania).
- Po nocy w lodówce można oprószyć ciasto kakao.
Uwaga:
*Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.