Deser korzenno- malinowy a'la Tiramisu

Szybki do wykonania deser a'la Tiramisu. Przygotowany z korzennych ciasteczek spekulatius, przełożonych lekkim kremem z serka mascarpone, sera białego i śmietanki oraz mrożonymi (lub świeżymi) malinami. Mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać. Po schłodzeniu deseru przez noc w lodówce, same się rozmrożą ;)

Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24cm:

  • ok. 350 g korzennych ciasteczek spekulatius
  • 300 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g sera z wiaderka lub quarku (u mnie Quark 40%), schłodzonego
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 200 ml zaparzonej kawy*
  • 4 łyżki likieru Amaretto
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki. Odstawić na bok.
  2. Przygotować kawę. Gotową kawę przelać do głębokiego talerza lub miski (takiej, aby wygodnie było w nim moczyć ciasteczko spekulatius), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  3. Do misy miksera przełożyć schłodzony serek mascarpone, serek z wiaderka, słodką śmietanę, cukier puder i waniliowy. Składniki zmiksować razem do momentu zgęstnienia kremu.
  4. Ciasteczka korzenne zanurzać pojedynczo na ok. 3- 4 sekundy w kawie i układać jeden obok drugiego w formie. (W razie potrzeby przyciąć nożem ciasteczka, aby całe dno było nimi pokryte).
  5. Krem podzielić na dwie części do dwóch miseczek: ¼ i ¾.
  6. Z miseczki z większą ilością kremu (¾), rozłożyć trochę kremu na ciasteczkach. W krem wcisnąć delikatnie zamrożone maliny. Przykryć resztą kremu z tej miseczki. Wyrównać tylną stroną łyżki. Na kremie ułożyć drugą warstwę zanurzonych ciasteczek w kawie i przykryć kremem z drugiej miseczki (¼).
  7. Pozostałe ciasteczka można przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc np. wałkiem do ciasta lub chochlą jak najdrobniej. Na kremie ułożyć foremki do ciasteczek (u mnie w kształcie gwiazdki) i wypełnić je okruszkami ciasteczek.
  8. Ciasto wstawić na noc do lodówki. (Na drugi dzień maliny będą rozmrożone, ciasteczka miękkie i deser gotowy do podania).
  9. Po nocy w lodówce można oprószyć ciasto kakao.

Uwaga:

*Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Deser korzenno- malinowy a'la Tiramisu Deser korzenno- malinowy a'la Tiramisu Deser korzenno- malinowy a'la Tiramisu