Lubisz ten przepis? Udostępnij na
6 Komentarzy

Orzeźwiający deser a'la tiramisu z owocami leśnymi. Właściwie deser nie ma nic wspólnego z prawdziwym tiramisu poza sposobem przełożenia. Biszkopty przełożone są kremowym serkiem i kwaskowatym kisielem. Całość posypałam prażonymi migdałami. Bardzo smaczna i lekka kompozycja.
Biszkoptów nie nasączałam i zmiękły na drugi dzień, ale można je spokojnie na chwilę zamoczyć w dowolnych soku np. wiśniowym, pomarańczowym lub w wersji dla dorosłych skropić je likierem amaretto.
Składniki:
- 300g serka kremowego typu Philadelphia (ewentualnie serek mascarpone)
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 50g cukru pudru
- 3 szklanki kisielu z owoców leśnych
- 200g podłużnych biszkoptów
- ok. 50g migdałów w płatkach
- ewentualnie likier Amaretto lub dowolny sok owocowy
Sposób przygotowania:
- Warstwę biszkoptów ułożyć w naczyniu np. żaroodpornym lub prostokątnej formie. (Biszkopty można uprzednio zanurzać na krótko w soku owocowym lub ułożone w naczyniu skropić likierem amaretto. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Moja forma ma wymiar ok. 20x 23cm).
- Na biszkopty wyłożyć połowę kisielu.

- Serek zmiksować krótko z cukrem pudrem. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do serka. Połowę masy serowej wyłożyć na kisiel.
- Przykryć drugą warstwą biszkoptów (zanurzonych w soku lub skropionych amaretto). Wyłożyć resztę kisielu i resztę masy serowej.
- Formę wstawić do lodówki.
- Migdały podprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać z góry tiramisu.
- Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz, albo dłużej.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml.


Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane