Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
247 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 14 dni temu
    zrobiłam wg przepisu ale nie mogłam odkleić ciasta od stolnicy , dodałam trochę więcej maki do podsypania żeby rozwałkować ciasto i niestety wyszły jak guma i cholernie twarde chrupiące z zewnątrz, dla mnie osobiście za mało słodkie.przepis dobry .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 1 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis . Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Stasia · 2 miesięcy temu
    smaczne zrobiłam palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 miesięcy temu
    Dzisiaj robiłam oponki z córkami i wyszły pulchne i przepyszne. Szybko zniknęły z talerzy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 miesięcy temu
    O" matko" jakie pyszne mi wyszły te oponki!
    Dziękuję bardzo za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 miesięcy temu
    Pyszne, wyszły super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 3 miesięcy temu
    Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zaneta · 3 miesięcy temu
    Czy zamiast sody moze byc proszek do pieczenia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Soda jest dużo lepsza do tego przepisu niż proszek.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ola K · 2 miesięcy temu
        a z ciekawości, dlaczego?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
          Soda sprawdza się w wypiekach z dodatkiem składnika o kwaśnym odczynie. Tutaj mamy ich kilka: śmietana, ser, ocet. Kwaśny składnik jest potrzebny, aby zaszła reakcja chemiczna, za sprawą której powstaną spulchniające ciasto pęcherzyki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 miesięcy temu
    Wlasnie zrobilam,kiedys myslalam ze te z dziecinstwa byly pyszne ale teraz wiem jak bardzo sie mylilam.Cudowny przepis dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 miesięcy temu
    Zrobiłam wczoraj, od razu z półtorej porcji. Dziś zostało 2 oponki. Przepyszne. I oczywiście rozdałam przepis koleżankom.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 3 miesięcy temu
    Dlaczego mi wyszly gumowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dana · 3 miesięcy temu
    Brawo!!!!!! Przepis doskonaly!!!! Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anet · 3 miesięcy temu
    Super polecam robilam nieraz, wszyscy zachwyceni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danuta · 3 miesięcy temu
    jutro tłusty czwartek, wykorzystam przepis, jak czytam to jestem pewna, że będą smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maks · 3 miesięcy temu
    Przepis lipa, brak drożdży, ciasto w środku nie rośnie tylko pęcznieje z zewnątrz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Amman · 3 miesięcy temu
      a od kiedy niby w oponkach serowych są drożdże lol
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 miesięcy temu
    Czy zamiast spirytusu mogę dodać do tłuszczu ocet ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Możesz pominąć. Są osoby, które dodawały ocet do oleju. Nie próbowałam. Proszę śledzić wcześniejsze komentarze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    A czy ser chudy może być?

Polub nas na ...

Początek strony