Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
272 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioleta · 16 godzin temu
    Oponki pyszne, następnego dnia równie smaczne i mięciutki.
    Małe rady dla osób, którym ciężko pracowało się z ciastem. Jeśli klei się do rąk po zwiększonej ilości mąki warto delikatnie polać ciasto i dłonie olejem zamiast dodawać kolejną porcję mąki, która sprawi, że ciasto będzie twarde i gumowe.
    Natomiast jeśli chcemy żeby długo zachowały świeżość po upieczeniu, warto nadmiar zamrozić, ja mrożę w woreczkach po 2 sztuki w wyciągam każdego dnia do kawusi po rozmrożeniu świeżutkie jak zaraz po pieczeniu ❤️
    Przepis na stałe zagości w mojej kuchni, dziękuję ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewela · 1 dni temu
    Dziękuję za przepis,oponki bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 4 dni temu
    Niestety również nie polecam przepisu. Stosowałam się ściśle do proporcji składników i ciasto wyszło mega klejące. Po upieczeniu oponki są gumowate i mają dziury w środku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tomek · 11 godzin temu
      Trzeba było ręce posypać mąką, przed wystawieniem negatywnej opinii. Gdyby nie miałyby dziur w środku to byłby zakalec. W chlebie czy pączkach tez nigdy dziur nie widziałaś ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 13 godzin temu
      Jak się ciasto klei to trzeba dosypać mąki, aż będzię się samo odklejać z rąk! można spróbować dać cała jajka i bez śmietany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 4 dni temu
    Pychota , robiłam pierwszy raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 20 dni temu
    Zawsze robię z tego przepisu i za każdym razem wychodzą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 21 dni temu
    Witam dlaczego moje oponki są puste w środku z dziurami ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tomek · 11 godzin temu
      Moje oponki w Audi też są puste w środku... głupie pytanie to głupia odpowiedź...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa2777 · 28 dni temu
    Oponki ekspresowe i pyszne! Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Córka i Mama · 1 miesięcy temu
    Rewelacja bardzo polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roman · 1 miesięcy temu
    Bardzo smaczne. Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 1 miesięcy temu
    Bardzo dobry ser z wiaderka nie trzeba mielic a efekt ten sam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 1 miesięcy temu
    Cudowny przepis.Probowalam juz nie raz i zawsze pyszne.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciekawski george · 2 miesięcy temu
    mam pytanko jakiego twarogu powinno się użyć do tych oponek, tego który trzeba zmielić czy tego w wiaderku(np. president)??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Asia · 14 dni temu
      Moja babcia zawsze mówiła że najlepszy ser do Oponek to taki już lekko zgliwiały. U mnie się sprawdza.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Ten pierwszy ale go nie mielimy tylko przeciskamy przez praskę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lili · 2 miesięcy temu
    Za dużo śmietany, wyszła mi breja!!!Musiałam bez końca dosypywać mąki aby ciasto przestało się kleić. W ten sposób z ciasta wyszła mi glina, która nic nie rosła. Dzięki za zmarnowanie produktów. Ten przepis to wredna złośliwa pułapka, jestem wsciekła na ciebie. Żegnam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aniac · 19 dni temu
      Wszystko zależy od użytego twarogu i mąki. Jeśli jest to twaróg z pudełka albo homogenizowany to nie trzeba dodawać śmietany. Niektóre rodzaje mąki też są takie, że się dodaje i dodaje a ciasto nie gęstnieje. To nie jest ciast, które nie wychodzi. Robię na oko dodając składniki i zawsze wychodzą. Zawsze używam twaróg homogenizowany i nie dodaję śmietany. Bo on jest w sobie rzadki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Milunia · 23 dni temu
      Witam, nie obrażaj nikogo za to ze Tobie nie wyszlo jest bardzo dużo pozytywnych komentarzy i tak na marginesie dołączam się do nich ciasto rzeczywiście jest trochę wymagające a to dlatego ze wszystkie składniki z lodówki powinny być naprawdę zimne czyli jeśli zmielesz twaróg nie zostawiaj go w ciepłym miejscu , zagniataj ciasta tak szybko jak to możliwe , ponieważ od rąk dajesz ciepło ciasto trochę nawet powiedziałabym powinno się kleić , bo to nie jest ciasto na makaron , proponuje dosypywać ta mąkę a nie odrazu sypać wszystko bo za dużo maki to będą twarde oponki po godzinie życzę dużo cierpliwości i wytrwałości
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Asia · 29 dni temu
      Jestem wściekła na siebie bo nawet tak prosty przepis zepsułam???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 miesięcy temu
    Czy można ser na blenderze zemleć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 miesięcy temu
    Moje ciasto wyszło bardzo klejące...dodałam więcej mąki.Robiłam z połowy porcji składników.Ale efekt końcowy jest super! Wyszły puszyste kuleczki.Posypane cukrem pudrem i oblane lukrem cytrynowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 miesięcy temu
    Cudowny przepis! Robiłam 1 raz w życiu i wyszło. Dziękuję ✌️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 miesięcy temu
    Mam pytanie czy zamiast sera krowiego można zastąpić serem owczym? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Polub nas na ...

Początek strony