Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
300 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ell · 23 godzin temu
    A co jeśli nie ma w domu spirytusu? Mogę zrobić normalnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 3 dni temu
    Co w sytuacji kiedy nie mam w domu praski?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 dni temu
    Pyszne wyszły.Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 10 dni temu
    Przepis rewelacyjny Wyszly przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela Grzech · 13 dni temu
    Podzielam , opinie Elena, jeżeli trzymać się tego przepisu, ciasto fatalne, rzadkie, klejące. Wiele lat robiłam z innego, dziś chciałam wypróbować ten przepis, no niestety,. Oponki wyszły ale trzeba było dostać o wiele więcej mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elen · 28 dni temu
    Nic z tego nie rozumiem... ciasto wyszło mi tak strasznie klejące, oblepiało wszystko, stolnice musiałam dosłownie skrobać nożem lub paznokciami by cokolwiek w ogóle zagniatąc, podsypywałam mąką, aż w końcu nie wiem czy w worku zostało 200g, a ciasto nadal lepi się do wszystkiego... chyba je wywale, bo pewnie nawet jeśli je usmaże w jakiejkolwiek postaci, bo nie wiersze by sie je dało rozwałkować, to wyjdzie twarde jak kamień...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 miesięcy temu
    Co daje ocet w tym przepisie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Oponki pyszne- mięciutkie i puszyste. Wszystkim smakowały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 miesięcy temu
    Wspaniałe, zajadaliśmy się cały wieczór ,szybki prosty przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 miesięcy temu
    Super przepis wyszly przepyszne I pulchne a mi nigdy nic nie wychodzi dziekuje napewno jeszcze skorzystam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 miesięcy temu
    Fantastyczny przepis, nie nadarzalam z pieczeniem pycha!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Fanka domowych wypie · 1 miesięcy temu
    Robiłam już drugi raz i znowu wyszły fantastyczne. Polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Są wyjątkowe Do swoich dodatkowo dodałam skórę otartą z pomarańczy i oblałam czekoladą PRZEPYSZNE I PUCHATE
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Wyszły super, nie miałam z niczym problemu, pyszności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izka · 1 miesięcy temu
    Dzisiaj robione, pyszne w smaku ale niestety slabo urosly, robilam z ricotta i jogurtem greckim ale nie powinno byc wielkiej roznicy.Co moglam zrobic zle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 miesięcy temu
    Przepis idealny,kilka razy robiłam ale dopiero z tego przepisu wyszły. Są rewelacyjne!!! Będę często korzystać z tej receptury.☺️

Polub nas na ...

Początek strony