Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
208 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Inez · 11 dni temu
    Super wyszly. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malin · 23 dni temu
    Tluste potworki, mimo spirytusu. Samo ciasto musialam podsypac solidnie maka i gdyby nie fakt,ze opily sie tluszczem bylyby wspaniale. Nie odwazylam sie dac dzieciom po wiecej niz dwie sztuki. Bol brzucha murowany
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Migotka · 10 dni temu
      Trzeba dobrze rozgrzać tłuszcz. Jak wrzucisz na zimny, to piją jak gąbka, to nic ich nie uratuje. Najlepiej przed wrzuceniem pierwszej partii zrobić test - wrzucić mały kawałek ciasta. Jak porządnie buzuje, to oznacza, że tłuszcz jest wystarczająco gorący.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 2 miesięcy temu
    Ile mniej więcej wyjdzie oponek z tego przepisu i czy można pominąć spirytus?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aga · 2 miesięcy temu
      Spirytus jest po to by tak nie piły oleju, można ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 3 miesięcy temu
    Zrobione. Są przepyszne.bardzo dobry przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 miesięcy temu
    Przepyszne...przypomniały mi smak dzieciństwa ..I nie tylko mi ?❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 5 miesięcy temu
    Super przepis oponki są pyszne ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 11 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na oponki !!!
    Każdy mnie zawsze pyta czego dodalam, ze sa takie puszyste - nawet na drugi dzień sa przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Pyyyyszności razem z mężem się zajadamy. mega przepis. Polecam !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 1 lat temu
    Idealne ale dałam jeszcze proszek do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Mam taki sam przepis od mojej babci. faktycznie oponki pierwsza klasa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamil · 1 lat temu
    Potwierdzam! Wyszły pyszne! Smażyłem w temperaturze 180 stopni. Zamiast kwaśnej śmietany zamiennie dałem jogurt kremowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Zrobiłam oponki z tego przepisu nie dając jedynie spirytusu i muszę przyznać że przepis rewelacyjny. Oponki wyszly przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 lat temu
    Rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 1 lat temu
    czy ser półtłusty może być z firmy president w kubełku czy musi byc mielony prze ze mnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Kaś · 1 lat temu
      Myślę że to nie ma większego znaczenia bo np. ja w ogóle nie mieliłam tylko rękami z ciastem dobrze wyrobiłam. Po prostu zapomniałam, ugnieść wcześniej ubijakiem do ziemniaków. Nigdy nie mielę sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kk · 1 lat temu
    Pierwszy raz widzę przepis na oponki z 500g mąki. Czy to nie za dużo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izabela gubernat · 1 lat temu
    Super. Jest super bardzo mi sie podoba przepis opnki pyszne. :):):):):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 1 lat temu
    Moja mama robi z serkiem homogenizowanym i bez octu.

Polub nas na ...

Początek strony