Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
261 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciekawski george · 14 godzin temu
    mam pytanko jakiego twarogu powinno się użyć do tych oponek, tego który trzeba zmielić czy tego w wiaderku(np. president)??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lili · 10 dni temu
    Za dużo śmietany, wyszła mi breja!!!Musiałam bez końca dosypywać mąki aby ciasto przestało się kleić. W ten sposób z ciasta wyszła mi glina, która nic nie rosła. Dzięki za zmarnowanie produktów. Ten przepis to wredna złośliwa pułapka, jestem wsciekła na ciebie. Żegnam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 24 dni temu
    Czy można ser na blenderze zemleć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 24 dni temu
    Moje ciasto wyszło bardzo klejące...dodałam więcej mąki.Robiłam z połowy porcji składników.Ale efekt końcowy jest super! Wyszły puszyste kuleczki.Posypane cukrem pudrem i oblane lukrem cytrynowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 miesięcy temu
    Cudowny przepis! Robiłam 1 raz w życiu i wyszło. Dziękuję ✌️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 miesięcy temu
    Mam pytanie czy zamiast sera krowiego można zastąpić serem owczym? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 2 miesięcy temu
    Mimo zachowania proporcji z przepisu, ciasto klei się niemiłosiernie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 2 miesięcy temu
    Zrobiłam i wyszły rewelacyjne!!! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 miesięcy temu
    Pyszne polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 3 miesięcy temu
    Właśnie będę je robić ciekawe jak będą smakować. Ciasto jest super. Smakują wyśmienicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorro · 3 miesięcy temu
    Przy smażeniu w trakcie odwracania i wyjmowania oponek ciągnęły mi się takie brzydkie nitki - czy to może być wina braku spirytusu w oleju? W smaku - przepyszne. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 miesięcy temu
    czy można pominąć ocet? (nie mam, niestety:( )
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Karolina · 1 miesięcy temu
      Ja zawsze robię bez octu i alkoholu:) nie widzę różnicy w smaku i wyglądzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lulu · 4 miesięcy temu
    Oponki bardzo przeciętne zbyt "kwaskowe",nie wiem skąd tyle zachwytów,nie umywają się do drożdżowych,które piekę od lat.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 miesięcy temu
    Wspaniały przepis!! Gorąco polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 6 miesięcy temu
    zrobiłam wg przepisu ale nie mogłam odkleić ciasta od stolnicy , dodałam trochę więcej maki do podsypania żeby rozwałkować ciasto i niestety wyszły jak guma i cholernie twarde chrupiące z zewnątrz, dla mnie osobiście za mało słodkie.przepis dobry .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 7 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis . Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Stasia · 8 miesięcy temu
    smaczne zrobiłam palce lizać

Polub nas na ...

Początek strony