Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (225)

  1. Magda

Pyyyyszności razem z mężem się zajadamy. mega przepis. Polecam !!!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Paula

Idealne ale dałam jeszcze proszek do pieczenia

  Załączniki
 
  1. Paulina

Mam taki sam przepis od mojej babci. faktycznie oponki pierwsza klasa.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 6 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kamil

Potwierdzam! Wyszły pyszne! Smażyłem w temperaturze 180 stopni. Zamiast kwaśnej śmietany zamiennie dałem jogurt kremowy.

  Załączniki
 
  1. Ola

Zrobiłam oponki z tego przepisu nie dając jedynie spirytusu i muszę przyznać że przepis rewelacyjny. Oponki wyszly przepyszne.

  Załączniki
 
  1. Aga

Rewelacja!

  Załączniki
 
  1. marta

czy ser półtłusty może być z firmy president w kubełku czy musi byc mielony prze ze mnie

  Załączniki
 
  1. Kaś    marta

Myślę że to nie ma większego znaczenia bo np. ja w ogóle nie mieliłam tylko rękami z ciastem dobrze wyrobiłam. Po prostu zapomniałam, ugnieść wcześniej ubijakiem do ziemniaków. Nigdy nie mielę sera.

  Załączniki
 
  1. kk

Pierwszy raz widzę przepis na oponki z 500g mąki. Czy to nie za dużo?

  Załączniki
 
  1. Kaś    kk

Przepis idealny. Zawsze z niego robię oponki i zawsze wychodzą super;-)

  Załączniki
 
  1. izabela gubernat

Super. Jest super bardzo mi sie podoba przepis opnki pyszne.

  Załączniki
 
  1. ewa

Moja mama robi z serkiem homogenizowanym i bez octu.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony