Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chrust lany

Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek.

Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 0,7- 1cm. Im tylka większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszej tylki wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.

Na zdjęciach przedstawiam Wam chrust grubszy z tylki o średnicy 1cm oraz cieńszy z tylki o średnicy 0,7cm. Osobiście polecam ten grubszy.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 20ml wódki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Wmieszać alkohol. (Ciasto będzie gęste).
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawić na bok.
  3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. (Ciasto zrobi się rzadsze).
  4. Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175- 180°C.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 0,7- 1cm. (Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało). Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.

2

  1. Ułożyć na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
  2. Podawać lekko ciepłe lub zimne oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

ok. 50 minut
porcje

Liczba sztuk:

ok. 10 grubych lub ok. 15 cienkich
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chrust lany

Chrust lany

Chrust lany

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Daria

Czy jest jakiś zamiennik dla wódki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Daria

Może być inny alkohol np. rum.

  Załączniki
 
  1. ania

Bardzo fajny przepis, a ciacha zniknęły od ręki. Dziękuję.

  Załączniki
 
  1. Angie

Joanno. Dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Tym razem zrobiłam cieńsze i rzeczywiście wyszły chrupiące. W obydwu przypadkach Chrust Lany smakował całej mojej rodzinie.

  Załączniki
 
  1. Monika

Spirale to mi zdecydowanie nie wychodziły... Ale w smaku były super, po całkowitym wystygnięciu zmiękły zupełnie. Dzieci wcinały jak małpa kit. Dzisiaj podejście nr 2. Może tym razem będą ładniejsze.

  Załączniki
 
  1. Angie

Zrobiłam grubsze ale wyszły gumowate. Czemu? Takie mają być? Tradycyjne chrusciki wychodzą mi kruche.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angie

To nie jest typowy chrust W tym przepisie chrupiące są cienkie chruściki. Grube w ogóle nie przypominają chrustu. Są puszyste, bardziej treściwe, coś w kierunku pączka bym powiedziała. Gumowate, hmm może można je tak określić, choć brzmi to...

To nie jest typowy chrust W tym przepisie chrupiące są cienkie chruściki. Grube w ogóle nie przypominają chrustu. Są puszyste, bardziej treściwe, coś w kierunku pączka bym powiedziała. Gumowate, hmm może można je tak określić, choć brzmi to niezbyt zachęcająco 8)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony