Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Chrust lany

Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek.

Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 0,7- 1cm. Im tylka większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszej tylki wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.

Na zdjęciach przedstawiam Wam chrust grubszy z tylki o średnicy 1cm oraz cieńszy z tylki o średnicy 0,7cm. Osobiście polecam ten grubszy.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 20ml wódki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Wmieszać alkohol. (Ciasto będzie gęste).
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawić na bok.
  3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. (Ciasto zrobi się rzadsze).
  4. Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175- 180°C.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 0,7- 1cm. (Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało). Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.

2

  1. Ułożyć na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
  2. Podawać lekko ciepłe lub zimne oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

ok. 50 minut
porcje

Liczba sztuk:

ok. 10 grubych lub ok. 15 cienkich
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chrust lany

Chrust lany

Chrust lany

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 23 dni temu
    Podobny deser many w Kanadzie, nazywa sie fennel cake I podaje sie z rozdrobnionymi truskawkami, bita smietana I lodami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 1 lat temu
    Czy jest jakiś zamiennik dla wódki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 2 lat temu
    Bardzo fajny przepis, a ciacha zniknęły od ręki. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Joanno. Dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Tym razem zrobiłam cieńsze i rzeczywiście wyszły chrupiące. W obydwu przypadkach Chrust Lany smakował całej mojej rodzinie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Spirale to mi zdecydowanie nie wychodziły... Ale w smaku były super, po całkowitym wystygnięciu zmiękły zupełnie. Dzieci wcinały jak małpa kit. Dzisiaj podejście nr 2. Może tym razem będą ładniejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Zrobiłam grubsze ale wyszły gumowate. Czemu? Takie mają być? Tradycyjne chrusciki wychodzą mi kruche.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To nie jest typowy chrust W tym przepisie chrupiące są cienkie chruściki. Grube w ogóle nie przypominają chrustu. Są puszyste, bardziej treściwe, coś w kierunku pączka bym powiedziała. Gumowate, hmm może można je tak określić, choć brzmi to niezbyt zachęcająco 8)

Polub nas na ...

Początek strony