Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
193 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 dni temu
    Dziękuję za ten przepis. Właśnie taki chrust smażyła moja mama razem z tatą. Smak dzieciństwa mojego i moich dzieci. Myślałam, że już nie znajdę nigdzie tego przepisu. To jest to. Dziękuję Beata.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 3 dni temu
    Niestety wyszły mi twarde.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Monika · 10 godzin temu
      Może zrobiła pani za grube albo nie "wytlukła" pani ciasta wałkiem, ja zanim rozwałkuje to tłukę kilka razy wałkiem w ciasto wtedy robi się bardziej napowietrzone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika Krzemińska · 4 dni temu
    może być śmietana 12%? ostatnio robiłam z 18% i wyszły super, ale akurat nie mam teraz 18% a nie mogę wyjść
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 9 dni temu
    Bardzo dobry przepis.Sa pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 9 dni temu
    Czy zamiast spirytusu może być poprostu czysta wódka? Niestety nie mam dostępu do spirytusu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 9 dni temu
    dobry przepis, tylko powinnaś je bardziej wywinąć, byłyby bardziej kształtne, nie bój się ciasto się nie urwie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 11 dni temu
    Z tego przepisu przed chwilą zrobiłam moje pierwsze chrusty. Wyszły super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika Krzemińska · 12 dni temu
    Świetny przepis, dzisiaj robiłam poraz pierwszy w życiu :-) wyszły przepyszne, na pewno będą często gościć na naszym stole :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 12 dni temu
    Super faworki, zrobiliśmy dla siebie i poczęstowaliśmy sąsiadów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 14 dni temu
    Genialne! Przepis tani, szybki i pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EWA · 17 dni temu
    Wypróbowałam, cudowne i łatwe !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 21 dni temu
    Moje piękne Przepis łatwy i fajny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    katarzyna · 22 dni temu
    świetny przepis ,polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 22 dni temu
    Ratunku. Co zrobiłam nie tak, że faworki wyszły twarde. Biłam jak w przepisach. P. S. Robiłam pierwszy raz wg.przepisu teściowej. Może ktoś coś poradzi. Czy one zmiękną?.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 25 dni temu
    Pyszne ,trochę więcej mąki trzeba bo się ciasto kleiło ale poza tym przepis super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 25 dni temu
    Przed rozpoczęciem prac mąkę powinno się przesiać przez sito, wtedy mąka jest napowietrzona i pozbawiona ewentualnych zanieczyszczeń. Po wyrobieniu ciasto pozostawić na kwadrans aby "wypoczęło". Ja nie dodaję cukru do ciasta :-)

Polub nas na ...

Początek strony