Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (175)

  1. kasia1983

Faworki nie przypadły nam do gustu. Po pierwsze zamiast chrupkie są miękkie, po drugie pół łyżeczki soli jest tak wyczuwalne w smaku,ze nawet duża ilość cukru pudru nie potrafi tego zmienić a po trzecie zastanawia mnie to jakim cudem potrafi Pani...

Faworki nie przypadły nam do gustu. Po pierwsze zamiast chrupkie są miękkie, po drugie pół łyżeczki soli jest tak wyczuwalne w smaku,ze nawet duża ilość cukru pudru nie potrafi tego zmienić a po trzecie zastanawia mnie to jakim cudem potrafi Pani zrobić z tej ilości ciasta 140szt podczas gdy mi raptem wyszło 30 a walkowalam naprawdę cienko. Ja nie polecę tego przepisu niestety,zawiodłam się.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kasia1983

Są miekkie, bo jeśli wyszło tylko 30 sztuk to ciasto było źle zrobione. Było za mało elastyczne. Pewnie za mało dodane kwaśnej śmietany. Gdyby było sprężyste i elastyczne, dałoby się je rozwałkować bardzo cienko i wyszłoby dużo więcej faworków, a...

Są miekkie, bo jeśli wyszło tylko 30 sztuk to ciasto było źle zrobione. Było za mało elastyczne. Pewnie za mało dodane kwaśnej śmietany. Gdyby było sprężyste i elastyczne, dałoby się je rozwałkować bardzo cienko i wyszłoby dużo więcej faworków, a do tego chrupiących.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Świetny efekt, delikatne, chrupiące, dużo bąbelków a do tego łatwe. Jednym słowem przepis na lata

  Załączniki
 
  1. Piotr

Potwierdzam poprzednika faworki nie są chrupiące ale wyglądają przepięknie z tą dużą ilością bąbli na sobie.
Co do przepisu to są nieścisłości. 1 szklanka 250 ml to około 200 g mąki (być może zależy od rodzaju mąki). 5 kopiastych łyżek śmietany...

Potwierdzam poprzednika faworki nie są chrupiące ale wyglądają przepięknie z tą dużą ilością bąbli na sobie.
Co do przepisu to są nieścisłości. 1 szklanka 250 ml to około 200 g mąki (być może zależy od rodzaju mąki). 5 kopiastych łyżek śmietany to może być duża różnica w wadze bo zależy to od wielkości i głębokości łyżki a także od gęstości śmietany przez co są potem problemy z klejącym lub sypiącym się ciastem. U mnie wyszło klejące się więc musiałem dodać sporo mąki (ponad pół szklanki). Nie polecam

Ps
Nie jestem nowicjuszem w robieniu faworków

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Jacek

Super, dzięki. Prawie wszystko się udało :-) poza tym, ze nie były chrupkie?

  Załączniki
 
  1. Karolina

Super przepis mega smaczne!!!

  Załączniki
 
  1. Maga

Rewelacyjne, jasno zapisane i przede wszystkim smaczne. Robiłam wcześniej sernik z tej strony 1 raz w życiu i wyszedł jak malowany :-) goście się zachwycali.

  Załączniki
 
  1. Patryk

Wyśmienite
Na tłusty czwartek jak znalazł!

  Załączniki
 
  1. Justyna

Czy mąki ma być 300g czy 600g bo pisze dwie szkl =300g

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

300g, czyli 2 szklanki. (Podałam na szklanki i na gramy, jak komu wygodniej).

  Załączniki
 
  1. Alina

Moje ciasto wyszło w misce bardzo lepkie, niemożliwe do uformowania w kulkę, mogę dodać więcej mąki? :<

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Alina

Teraz to musisz dodać mąki. Musiałaś dodać za dużo śmietany.

  Załączniki
 
  1. Ada

Genialne. Chrupkie, delikatne, idealne w słodkości. Pyszne - Polecam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony