Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
164 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gość · 3 miesięcy temu
    Przetestowałam wiele przepisów na faworki, prawdę mówiąc nigdy nie wyszły idealne, wiec tym razem tez nie spodziewałam się czegoś nadzwyczajnego. Myliłam się, przepis jest prosty, a faworki wspaniałe, trzeba po prostu powoli wszystko dokładnie zrobić tak jak w przepisie. Jeżeli komuś nie wychodzą to coś robi się źle. Przepis jest naprawdę czytelny, i jeżeli takim laikom jak ja wychodzą to powinny się udać wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 miesięcy temu
    Chrusty wyszły przepyszne i chrupiące. Czytałam komentarze i trochę się bałam, że nie wyjdą Nie wiem czy jutro będą miękkie,bo raczej nie dotrwają. Co do przepisu to dodałam 1.5 łyżeczki curu i dużo więcej mąki, bo strasznie się kleiło ciasto przy tych dwóch szkl. Faworki posypałam cukrem pudrem pomieszanym z cukrem wanilinowym. Przepyszne! POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tatiana · 3 miesięcy temu
    Przepis prosty,łatwy,przyjemny.Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania,co potwierdziły dzieci i koleżanki z pracy, którym "sprzedałam"przepis.Było tylko pytanie dzieci:mamusiu,dlaczego bijesz ciasto???!!!!Dziękuję za przepis!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 miesięcy temu
    Zrobiłam wczoraj wyszły pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka J. · 3 miesięcy temu
    Pyszne wyszły, tylko moim zdaniem mniej soli, ale to już mój wybór
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zzzz · 3 miesięcy temu
    Mi wyszły bardzo miękkie .. a nie chrupiące ..
    Przepis bardzo łatwy ..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Moniq · 3 miesięcy temu
      To zależy jak cienko ciasto rozwałkowane. Im cieńsze tym bardziej chrupiące (ok 1mm u mnie i wychodzą idealne)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Robiłam dziś rano. Wyszły bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 3 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam , są pyszne polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M a · 3 miesięcy temu
    Mozna je smazyc na oleju kokosowym????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 miesięcy temu
    Zawiodłam się na tym przepisie... faworki nie wyszły ani chrupkie ani smaczne. Wyszły jałowe - bez smaku. Szkoda czasu,roboty i zmarnowanych składników na ten przepis... Nie pozostaje mi nic innego jak szukać innego przepisu eh
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ania · 3 miesięcy temu
      Mi też nie wyszły. Miękkie ale nie surowe choć smak ok. Również szukam dalej. ....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marta · 3 miesięcy temu
      Ja też dziś zrobiłam i moje są pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 miesięcy temu
    Super przepis , faworki wyszly rewelacyjne , polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 3 miesięcy temu
    W czym najlepiej smażyć ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Zgubiłam mój przepis na faworki i długo szukałam czegoś w necie. Tak trafiłam na twój przepis i wyszły idealne ☺ kruche złociste. I całość zajęła ok godziny więc pewnie nie raz do przepisu wrócę. Pozdrawiam i dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 3 miesięcy temu
    Pyszne, wyszło trzy pudełka. Trochę za dużo wciągnęły oleju ale to raczej kwestia wprawy z temp. i czasem pieczenia. Rozwalkowalam na bardzo cieniutko, przez ciasto przyświecało światlo. Dzieci stwierdziły, że mało słodkie. Może nastepnym razem dodam trochę więcej cukru do ciasta aby dom nie byl tak w cukrze pudrze. Generalnie pierwszy raz w życiu robiłam faworki i oceniam przepis jako łatwy choć czasochłonny ale to już cecha faworków, zawiasy. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JoAnna · 4 miesięcy temu
    Faworki-palce lizać :-) gorące znikają w mig :-) przepis prosty i łatwy :-) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 miesięcy temu
    faworki palce lizać....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioletta · 4 miesięcy temu
    Super faworki pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 4 miesięcy temu
    prosze napisac dlaczego olej na ktory sie smaza faworki pieni sie ucieka z garnka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Trochę bedzie się pienić, ale jeśli, aż ucieka z garnka to przyczyna może być taka:
      1. wyschnięte faworki- gotowe proszę przykryć ściereczką
      2. mąka na faworkach
      3. za dużo oleju - wystarczy nie więcej niż pół garnka
      4. za wysoka temperatura oleju
      5. zamiast oleju spróbować smażyć na smalcu lub pół na pół
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        grzesiek · 3 miesięcy temu
        Aby obniżyć nieco temperaturę oleju(smalcu) i by tak nie pienił się dodać kawałeczek świeżego ziemniaka. Gdy już się dobrze usmaży można wyjąć i później dać nowy kawałek.
        Moja Mama zawsze smażyła na smalcu i tak robiła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 4 miesięcy temu
    Idealne. Przepis świetny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Donata · 4 miesięcy temu
    Przepis 2szkl mąki hihihi poniżej podano ze szkl ma 250ml ??????a więc ile ma być mąki w tym przepisie bo sie pogubilam, pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 4 miesięcy temu
      szklanka, która mieści 250ml wody a nie np mała szklaneczka. W takiej szklance jest jakieś 150- 160g mąki

Polub nas na ...

Początek strony