Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
232 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 dni temu
    mam pytanie
    czy można użyć 5 łyżek śmietany 18% i te łyżki nie będą kopiaste? i czy można użyć ocetu 10%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 27 dni temu
    Dziękuję za przepis. Są bardzo smaczne. Natomiast nie wyszły mi kruche. Robiłam je 2x, raz z octem raz że spirytusem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Helena Romana · 1 miesięcy temu
    No właśnie skończyłam smarzyc. Są super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Nic rewelacyjnego. Nie wyszły kruche, raczej miękkie i gumowate.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 1 miesięcy temu
    Mi wczoraj wyszły, a tez pierwszy raz robiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 1 miesięcy temu
    Sorry, ten przepis nie jest idealny. Nie są to moje pierwsze w życiu faworki.Receptura jak w przepisie z jedną modyfikacją- o jedno jajko mniej. Ciasto kleiste, musiałam dodać 4 garści mąki . Nie piszesz jakiej mąki najlepiej użyć do faworków, ja użyłam typu 500.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Jakacka · 1 miesięcy temu
    Super przepis dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pawel · 1 miesięcy temu
    Wyszly za slone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 1 miesięcy temu
    wlasnie zrobilam.rewelacyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 miesięcy temu
    Przepis taki sobie, pomimo tego iż trzymałam się ilości składników zapisanych to ciasto wyszło klejące(musiałam dodać mąki) to faworki po usmażeniu niestety nie wyszły chrupiące a bardzo twarde i za słone. Zrobiłam z przepisu, z którego robi moja mam i faworki wyszły przepyszne i co najważniejsze chrupiące.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wojciech · 1 miesięcy temu
    Super przepis pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Rudak · 1 miesięcy temu
    Wczoraj zrobiłam z tego przepisu faworki i wyszły zbyt suche ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Moje , zdjęcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 miesięcy temu
    Pierwszy raz robione, rewelacja

Polub nas na ...

Początek strony