Muffinki biedronki

Przepis na muffinki udekorowane w kształcie biedronek. Idealne babeczki na przyjęcia dziecięce, jak również na Dzień Dziecka. Dzieci będą na pewno zachwycone.

Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:

  • 150g masła lub margaryny
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • 200- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
  • czerwony barwnik spożywczy
  • paluszki
  • 100g czekolady mlecznej
  • Lentilky (Smarties)
  • cukier puder
  • inne dowolne ozdoby do ciast
  • trochę margaryny do posmarowanie formy

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. W misce wymieszać jajka, cukier i jogurt. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. (Po dodaniu mąki, nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników).
  4. Formę na muffinki wysmarować margaryną (lub wyłożyć papilotkami). Ciasto wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  6. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  8. Z każdego muffinka ściąć górę i pokroić ją tak, aby otrzymać głowę i dwa skrzydełka. Używając pędzelka, pokryć głowy czekoladą.
  9. Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z gorącą wodą i czerwonym barwnikiem na jednolitą, dość gęstą masę. Czerwonym lukrem posmarować skrzydełka. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby ładnie pokrył ciasto, a jednocześnie dał się dobrze rozsmarować). Na skrzydełkach ułożyć lentilky. Skrzydełka pozostawić, aby lukier zastygł.
  10. Słodką śmietanę ubić na sztywno.
  11. Do miski włożyć 2 łyżki Nutelli. Dodać parę łyżek ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę śmietany, delikatnie mieszając.
  12. Na każdym spodzie z muffinka zrobić kleksa z czekoladowej śmietany. Ułożyć głowę i skrzydełka. (Skrzydełka można ułożyć płasko na śmietanie lub wbić pionowo, robiąc fruwającą biedronkę. Skrzydełka ustawione pionowo, na początku czasami opadają i trzeba je poprawiać.Jak muffinki poleżą w lodówce, to skrzydełka powinny się już trzymać).
  13. Ozdobić głowę lukrem, pisakami lub ozdobnymi kuleczkami.
  14. Przygotować czułka. 12 paluszków przekroić na pół i posmarować roztopioną czekoladą. Czułka wbić za głową, w śmietanę.
  15. Muffinki do czasu podania przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Muffinki biedronki