Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

Muffinki biedronki

Przepis na muffinki udekorowane w kształcie biedronek. Idealne babeczki na przyjęcia dziecięce, jak również na Dzień Dziecka. Dzieci będą na pewno zachwycone.

Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:

  • 150g masła lub margaryny
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • 200- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
  • czerwony barwnik spożywczy
  • paluszki
  • 100g czekolady mlecznej
  • Lentilky (Smarties)
  • cukier puder
  • inne dowolne ozdoby do ciast
  • trochę margaryny do posmarowanie formy

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. W misce wymieszać jajka, cukier i jogurt. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. (Po dodaniu mąki, nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników).
  4. Formę na muffinki wysmarować margaryną (lub wyłożyć papilotkami). Ciasto wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  6. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  8. Z każdego muffinka ściąć górę i pokroić ją tak, aby otrzymać głowę i dwa skrzydełka. Używając pędzelka, pokryć głowy czekoladą.
  9. Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z gorącą wodą i czerwonym barwnikiem na jednolitą, dość gęstą masę. Czerwonym lukrem posmarować skrzydełka. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby ładnie pokrył ciasto, a jednocześnie dał się dobrze rozsmarować). Na skrzydełkach ułożyć lentilky. Skrzydełka pozostawić, aby lukier zastygł.
  10. Słodką śmietanę ubić na sztywno.
  11. Do miski włożyć 2 łyżki Nutelli. Dodać parę łyżek ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę śmietany, delikatnie mieszając.
  12. Na każdym spodzie z muffinka zrobić kleksa z czekoladowej śmietany. Ułożyć głowę i skrzydełka. (Skrzydełka można ułożyć płasko na śmietanie lub wbić pionowo, robiąc fruwającą biedronkę. Skrzydełka ustawione pionowo, na początku czasami opadają i trzeba je poprawiać.Jak muffinki poleżą w lodówce, to skrzydełka powinny się już trzymać).
  13. Ozdobić głowę lukrem, pisakami lub ozdobnymi kuleczkami.
  14. Przygotować czułka. 12 paluszków przekroić na pół i posmarować roztopioną czekoladą. Czułka wbić za głową, w śmietanę.
  15. Muffinki do czasu podania przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Muffinki biedronki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hania · 4 lat temu
    Bardzo zmaczne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MONIKA · 5 lat temu
    smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Agnes[/b] ja mieszałam trzepaczką (nie trzeba ubijać, tylko połączyć składniki). Jajka, cukier i jogurt wymieszałam na jednolitą masę, kolejno dodałam masło, znowu wymieszałam. Następnie dodałam mąkę z proszkiem i teraz już należy wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnes · 6 lat temu
    witam, mam pytanie dotyczące przepisu otóż co znaczy "wymieszać?" - tzn. czym łyżką, mikserem na wolnych obrotach, utrzeć drewnianą pałką? fajny przepis i chciałbym go spróbować. z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniamusne.blox.pl · 7 lat temu
    Cudowne są, myślę że niejedno duże dziecko by się z nich ucieszyło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joon · 7 lat temu
    uwielbiam takie kolorowe cudeńka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kabka · 7 lat temu
    urocze chyba każdy dzieciak, którego nimi poczęstujesz będzie zachwycony ja też bym była
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wykrywacz smaku · 7 lat temu
    świetne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    idealne na Dzień Dziecka sama bym taką wszamała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 7 lat temu
    są fantastyczne, od razu się uśmiechnęłam wszystkiego najpyszniejszego z okazji Dnia Dziecka! Ola z czteryporysmaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 7 lat temu
    świetny pomysł dzieciom na pewno się spodobają

Polub nas na ...

Początek strony