Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
23 Komentarzy

Babeczki misie

Babeczki te skierowane są szczególnie do najmłodszych. Maluchy będą zachwycone takimi słodkimi misiami. Ciasto jest miękkie, słodkie i czekoladowe, dzięki dodatkowi nutelli. Dekoracja została zrobiona z jasnej i kakaowej masy budyniowej oraz mini delicji.

Składniki:
Ciasto:

  • 175g masła lub margaryny
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki nutelli

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • małe, okrągłe ciasteczka (u mnie mini delicje)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Miękkie masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min). Dodać nutellę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 16 sztuk).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Część masy przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać kakao i udekorować resztę głowy.
  6. Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę.
  7. Gotowe muffinki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Smacznego.

Babeczki misie

Babeczki misie

Babeczki misie

Babeczki misie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Heleno[/b] raczej normalnie. Zawsze trochę ciasta przyklei się do papierku (patrz zdjęcie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    helena · 3 lat temu
    ładne misie:) czy łatwo wyjmuje się je z papilotek? mam z tym często problemy, zna Pani jakiś sposób na to?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiki · 4 lat temu
    Mam 11 lat i postanowiłam upiec babeczki. Wyszły bardzo pyszne. Pierwszy raz i się udało huraaa
    Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Dziękuje za szybką odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] możesz np. wyłożyć trochę ciasta do papilotek na to kleks z masy kajmakowej i przykryć ciastem lub dodać budyń na wzór tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-muffinki-i-babeczki/195-przepis-na-muffinki-z-budyniem-truskawkowym"]Kliknij na ten link[/url]. Tylko użyj np. budyń waniliowy, bo truskawkowy nie będzie pasował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Można do ciasta przed upieczeniem dać masy kajmakowej lub budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    becia · 5 lat temu
    pyszne i proste w wykonaniu. napewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 5 lat temu
    Babeczki zrobiłam do przedszkolana urodziny Syna. O cieście już tu kiedyś pisałam w komentarzach, że rewelacja- teraz mogę napisać, że masa również:) używam jej do pokrycia tortów pod polewę lub do dekoracji gdyż jest stabilna i smaczna. Proponuję dekorować misie lekko schłodzoną masą (nie za bardzo bo stwardnieje) wtedy łatwo formować masą misie. Jakiś czas przed jedzeniem dobrze jest wyciągnąć misie z lodówki-masa zmięknie i będzie smaczniejsza. Mójego misia można zobaczyc w galerii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Ano w zasadzie racja. I tą sugestią ułatwiłaś mi życie. W zasadzie niedawno kupiliśmy nową sofę, więc może skoro do dzieci, to lepiej w ogóle nie babrać masą ;o))))) ? Nie no, żartuję sobie. A strone wrzucam do ulubionych :o) Będę korzystać. Dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] babeczki piekłam w standardowej formie na muffinki z 12 wgłębieniami. Spód wgłębienia ma ok. 5cm.
    Nadziewać możesz tak jak piszesz, albo przekroić babeczkę i przełożyć, albo wcisnąć szprycę do środka. Tylko zastanów się, czy na pewno chcesz je dodatkowo nadziewać, jeśli mają być dla dzieci ;-) Mnie się wydaje, że ta masa na górze, wystarczy. To tylko mój typ :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Super misie! Właśnie szukam fajnych przepisów na imprezę- 3 latka mojej córeczki. Chyba skorzystam, bo uwielbia czekoladę. Tylko pytanie: przepis wystarcza na 16 babeczek jakiej wielkości/średnicy? Na zdjęciu nie widzę też masy w środku babeczki. Jak najlepiej ją "nadziać"? Jak pączek, czy jak tort ;o)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Waśnie na te święta pieklam te babeczki, wyszly fantastycznie pomimo, że moje miśki tak ladnie nie wyglądaly. Od razu zostay zjedzone. Ciasto w środku mięciutkie i smaczne. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 lat temu
    Ooo... przeuroczy misiek Ja mam 11 lat więc sama w kuchni nie będę tego robić ale z chęcią pokaże to mamie i na pewno jej pomogę Ale jak widzę Wasze komentarze to mam taki apetyt na tą babkę... mniam! :]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Robiłam te mufinki na próbe bez masy do dekoracji tylko samo ciasto i naprawde są bardzo dobre nie czuc ich sodą tak jak inne mufinki a dzieki dodatkowi nutelli ciasto nie jest suche i dławiące. To najlepsze ciasto na mufinki jakie do tej pory robiłam i na pewno jeszcze nieraz do niego wróce. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kaśka[/b] zawsze ciężko jest mi odpowiedzieć na pytanie gdzie co kupić, ponieważ nie mieszkam w Polsce. Sprawdzałam w necie i takie delicje są na rynku polskim. Może ktoś inny pomoże?
    Nie musisz używać dokładnie tych ciasteczek. Możesz wybrać inne nieduże, okrągłe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 6 lat temu
    Pięknie i ładnie tylko skąd zdobyć mini delicje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MagiczneWypieki.pl · 6 lat temu
    Urocze misie Nie tylko dla dzieci Ja bym z chęcią takiego misia przygarnęła
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elexis · 6 lat temu
    Ale słodziaki:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Jakie słodkie;) musze też kiedyś zrobić takie ładne muffiny;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Urocze są te misiaczki.:) Aż szkoda zjadać takie śliczne.:)
    Pozdrawiam.

Polub nas na ...

Początek strony