Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy
Babeczki misie

Babeczki w kształcie misi. Babeczki te skierowane są szczególnie do najmłodszych. Maluchy będą zachwycone takimi słodkimi misiami. Ciasto jest miękkie, słodkie i czekoladowe, dzięki dodatkowi nutelli. Dekoracja została zrobiona z jasnej i kakaowej masy budyniowej oraz mini delicji.

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 175 g masła (lub margaryny)
  • 120 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu nutella

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 20 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao do zabarwienia masy

Dodatkowo:

  • małe, okrągłe ciasteczka (u mnie mini delicje)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło zmiksować na najwyższych obrotach z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Następnie dodać nutellę.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy, do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 16 sztuk).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Część masy przełożyć do rękawa cukierniczego z niedużą, okrągłą końcówką (lub w kształcie gwiazdki). Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać trochę kakao i udekorować resztę głowy. (Brązowe futerko zrobiłam przy użyciu małej końcówki w kształcie gwiazdki, a nos i źrenice cienką, okrągłą końcówką).
  7. Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę, robiąc uszy.
  8. Gotowe babeczki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki misie Babeczki misie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    helena · 4 lat temu
    ładne misie:) czy łatwo wyjmuje się je z papilotek? mam z tym często problemy, zna Pani jakiś sposób na to?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiki · 4 lat temu
    Mam 11 lat i postanowiłam upiec babeczki. Wyszły bardzo pyszne. Pierwszy raz i się udało huraaa. Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Można do ciasta przed upieczeniem dać masy kajmakowej lub budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    becia · 6 lat temu
    pyszne i proste w wykonaniu. napewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Ano w zasadzie racja. I tą sugestią ułatwiłaś mi życie. W zasadzie niedawno kupiliśmy nową sofę, więc może skoro do dzieci, to lepiej w ogóle nie babrać masą ;o))))) ? Nie no, żartuję sobie. A strone wrzucam do ulubionych :o) Będę korzystać. Dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Super misie! Właśnie szukam fajnych przepisów na imprezę- 3 latka mojej córeczki. Chyba skorzystam, bo uwielbia czekoladę. Tylko pytanie: przepis wystarcza na 16 babeczek jakiej wielkości/średnicy? Na zdjęciu nie widzę też masy w środku babeczki. Jak najlepiej ją "nadziać"? Jak pączek, czy jak tort ;o)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Babeczki piekłam w standardowej formie na muffinki z 12 wgłębieniami. Spód wgłębienia ma ok. 5 cm.
      Masa jest tylko na wierzchu. Nie dawałabym dodatkowej do środka. Byłoby jej za dużo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Właśnie na te święta pieklam te babeczki, wyszly fantastycznie pomimo, że moje miśki tak ladnie nie wyglądaly. Od razu zostały zjedzone. Ciasto w środku mięciutkie i smaczne. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 lat temu
    Ooo... przeuroczy misiek Ja mam 11 lat więc sama w kuchni nie będę tego robić ale z chęcią pokaże to mamie i na pewno jej pomogę Ale jak widzę Wasze komentarze to mam taki apetyt na tą babkę... mniam! :]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Robiłam te mufinki na próbe bez masy do dekoracji tylko samo ciasto i naprawde są bardzo dobre nie czuc ich sodą tak jak inne mufinki a dzieki dodatkowi nutelli ciasto nie jest suche i dławiące. To najlepsze ciasto na mufinki jakie do tej pory robiłam i na pewno jeszcze nieraz do niego wróce. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 7 lat temu
    Pięknie i ładnie tylko skąd zdobyć mini delicje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MagiczneWypieki.pl · 7 lat temu
    Urocze misie Nie tylko dla dzieci Ja bym z chęcią takiego misia przygarnęła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elexis · 7 lat temu
    Ale słodziaki:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 7 lat temu
    Jakie słodkie;) musze też kiedyś zrobić takie ładne muffiny;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Urocze są te misiaczki.:) Aż szkoda zjadać takie śliczne.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Veronica · 7 lat temu
    Wow, urocze misie, szkoda, że nie mam dzieci, od razu bym je zrobiła:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaś · 7 lat temu
    cudne! aż szkoda się w takiego wgryźć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kokilka.blogspot.com · 7 lat temu
    wow! przeurocze... kocham takie małe, słodkie wypieki - zawsze poprawiają humor, zaskakują, zbliżają do siebie ludzi

Polub nas na ...

Początek strony