Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki misie

Babeczki te skierowane są szczególnie do najmłodszych. Maluchy będą zachwycone takimi słodkimi misiami. Ciasto jest miękkie, słodkie i czekoladowe, dzięki dodatkowi nutelli. Dekoracja została zrobiona z jasnej i kakaowej masy budyniowej oraz mini delicji.

Składniki:
Ciasto:

  • 175g masła lub margaryny
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki nutelli

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • małe, okrągłe ciasteczka (u mnie mini delicje)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Miękkie masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min). Dodać nutellę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 16 sztuk).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Część masy przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać kakao i udekorować resztę głowy.
  6. Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę.
  7. Gotowe muffinki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Smacznego.

Babeczki misie

Babeczki misie

Babeczki misie

Babeczki misie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. Joanna

Heleno raczej normalnie. Zawsze trochę ciasta przyklei się do papierku (patrz zdjęcie).

  Załączniki
 
  1. helena

ładne misie czy łatwo wyjmuje się je z papilotek? mam z tym często problemy, zna Pani jakiś sposób na to?

  Załączniki
 
  1. Wiki

Mam 11 lat i postanowiłam upiec babeczki. Wyszły bardzo pyszne. Pierwszy raz i się udało huraaa
Polecam przepis

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Dziękuje za szybką odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko możesz np. wyłożyć trochę ciasta do papilotek na to kleks z masy kajmakowej i przykryć ciastem lub dodać budyń na wzór tego przepisu: Kliknij na ten link. Tylko użyj np. budyń waniliowy, bo truskawkowy nie będzie pasował.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Można do ciasta przed upieczeniem dać masy kajmakowej lub budyniowej?

  Załączniki
 
  1. becia

pyszne i proste w wykonaniu. napewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz

  Załączniki
 
  1. Monika Wankowicz

Babeczki zrobiłam do przedszkolana urodziny Syna. O cieście już tu kiedyś pisałam w komentarzach, że rewelacja- teraz mogę napisać, że masa również używam jej do pokrycia tortów pod polewę lub do dekoracji gdyż jest stabilna i smaczna. Proponuję...

Babeczki zrobiłam do przedszkolana urodziny Syna. O cieście już tu kiedyś pisałam w komentarzach, że rewelacja- teraz mogę napisać, że masa również używam jej do pokrycia tortów pod polewę lub do dekoracji gdyż jest stabilna i smaczna. Proponuję dekorować misie lekko schłodzoną masą (nie za bardzo bo stwardnieje) wtedy łatwo formować masą misie. Jakiś czas przed jedzeniem dobrze jest wyciągnąć misie z lodówki-masa zmięknie i będzie smaczniejsza. Mójego misia można zobaczyc w galerii

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ola

Ano w zasadzie racja. I tą sugestią ułatwiłaś mi życie. W zasadzie niedawno kupiliśmy nową sofę, więc może skoro do dzieci, to lepiej w ogóle nie babrać masą ;o))))) ? Nie no, żartuję sobie. A strone wrzucam do ulubionych ) Będę korzystać. Dzięki!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu babeczki piekłam w standardowej formie na muffinki z 12 wgłębieniami. Spód wgłębienia ma ok. 5cm.
Nadziewać możesz tak jak piszesz, albo przekroić babeczkę i przełożyć, albo wcisnąć szprycę do środka. Tylko zastanów się, czy na pewno chcesz...

Olu babeczki piekłam w standardowej formie na muffinki z 12 wgłębieniami. Spód wgłębienia ma ok. 5cm.
Nadziewać możesz tak jak piszesz, albo przekroić babeczkę i przełożyć, albo wcisnąć szprycę do środka. Tylko zastanów się, czy na pewno chcesz je dodatkowo nadziewać, jeśli mają być dla dzieci ;-) Mnie się wydaje, że ta masa na górze, wystarczy. To tylko mój typ :-*

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony