Strona Główna Muffinki i babeczki Muffinki z budyniem truskawkowym
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Muffinki z budyniem truskawkowym Drukuj Email
sobota, 03 lipca 2010 05:48

muffinki z budyniem truskawkowym

Na zakończenie sezonu truskawkowego proponuję muffinki z pysznym budyniem, ugotowanym na świeżych truskawkach. Muffinki są bardzo smaczne i wcale nie suche. W środku każdej schowane jest dużo budyniu.

Składniki:

  • 450g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (jeśli będzie z cukrem nie dodawać już dodatkowo do truskawek cukru)
  • 300g mąki pszennej
  • 125g cukru + 1 łyżeczka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125g miękkiego masła
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki odszypułkować, umyć i zmiksować blenderem. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i trochę zagnieść ręką (ciasto nie połączy się całkowicie, wychodzi tak jakby posypka).
  3. W drugiej misce wymieszać jogurt z jajkami.
  4. Połączyć składniki obu misek (nie mieszać za długo!).
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy (tak do 2/3 wysokości) .
  6. Budyń przełożyć do szprycy i w każdego muffinka wcisnąć trochę budyniu (Szprycę zanurzyć lekko w cieście i wcisnąć budyń.  Jeśli pozostanie trochę budyniu, wykorzysta się go do dekoracji.)

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  2. Pozostały budyń wymieszać z łyżką masła. Masę przełożyć do szprycy i udekorować nią muffinki. Muffinki można dodatkowo posypać z góry cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

muffinki z budyniem truskawkowym

muffinki z budyniem truskawkowym

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #21 Joanna 2014-08-01 20:54
Kingo tak, jak najbardziej mogą być mrożone owoce leśne. Tak jak napisałaś, przetarłabym je po rozmrożeniu przez sitko.
Cytować
 
 
0 #20 kinga 2014-07-31 20:48
Witam.Jest juz po sezonie na truskawki,ale czy na ich miejsce mozna uzyc mrozone owoce lesne? tylko pewnie trzeba je przetrzec przez sito(pesteczki)Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #19 KATARZYNA 2014-01-30 17:23
wyszły lepsze niż sklepowe :)
Cytować
 
 
0 #18 Magdalena 2014-01-27 22:48
Czy jogurt naturalny mogę zastąpić mlekiem czy nie bardzo?
Cytować
 
 
+1 #17 Joanna 2013-11-28 21:46
Moniko brzoskwinie z puszki mogą być tylko nie dodawaj już cukru i wybierz budyń bez dodatku cukru. Dżem się nie nadaje.
Cytować
 
 
0 #16 Monika 2013-11-28 21:31
czy zamiasy mrożonych truskawek można uzyć np. brzoskwinii z puszki, lub dżemu truskawkowego?
Cytować
 
 
+1 #15 Kinga 2013-03-09 17:02
Mam 13 lat i spróbowałam swoich możliwości jako cukiernik... Udało mi się a muffinki były pyszne :lol:
Cytować
 
 
0 #14 Joanna 2012-11-07 23:22
A właściwie to tak, tylko te ze słoika, czy puszki już nie mają tak intensywnej barwy.
Cytować
 
 
+1 #13 A 2012-11-07 21:57
Czy można dodać truskawki z puszki ?
Cytować
 
 
0 #12 justyna 2012-09-30 21:20
są świetne!!! Najlepszy przepis jaki znalazłam do tej pory. chrupiące i takie 'mokre' w środku, nie suche , polecam!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl