Babeczki motylki

Babeczki dla dzieci w kształcie motylków udekorowane precelkami, drażami i żelkami. Dekoracja utrzymuje się na kremie maślanym z mlekiem w proszku, który jej nie rozpuszcza i dekoracja jest trwała.

Możecie wykorzystać przepis na inne muffinki i inny krem. Pamiętajcie tylko, że kremy na bazie śmietany będą rozpuszczać draże. Dlatego w przypadku użycia takiego kremu (np. z serkiem mascarpone albo Philadelphią), przygotujcie dekorację niedługo przed podaniem.

Składniki na ok. 14 sztuk:

Muffinki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej
  • 100 ml oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanej czekolady lub groszku czekoladowego

Masa maślana z mlekiem w proszku:

  • 50 ml mleka tłustego (3,2%)
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mleka w proszku (pełnego)
  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • zielony barwnik w żelu

Do dekoracji:

  • precelki
  • drażetki m&m's bez orzechów
  • żelki Haribo ślimaki o smaku owocowym

Dodatkowo:

  • tylka do robienia trawy lub w kształcie gwiazdki (u mnie Wilton 233)
  • rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować muffinki: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek. (Rozłożyłam ciasto na 14 papilotek. Upiekłam najpierw całą formę i następnie pozostałe 2 muffinki).
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez kilka minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować masę maślaną z mlekiem w proszku: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Mleko i cukier przełożyć do garnka i mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać trochę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać do jego rozpuszczenia.
  7. Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka wmieszać trzepaczką przesiane mleko w proszku. (Powstanie dość gęsta pasta). Dalej miksując masło na wysokich obrotach, dodawać po łyżce chłodnej masy mlecznej. (Nie czekać z dodawaniem masy mlecznej za długo, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera na niskie i jeszcze miksować kilka minut, aby odpowietrzyć masę. (Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją do lodówki, żeby trochę zgęstniała i miała odpowiednią konsystencję do wyciskania przez tylkę).
  8. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i udekorować muffinki.

2

  1. Najpierw ułożyć na masie kawałek żelki jako tułów motyla, następnie wbić precelki robiąc skrzydła, potem draże jako głowa i czułka z pojedynczej żelki.
  2. Babeczki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 14

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki motylki Babeczki motylki Babeczki motylki