Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

Pączki Wolfganga Süpke

Przepis na te pączki pochodzi od znanego, niemieckiego piekarza Wolfganga Süpke. Sposób ich przygotowania odbiega trochę od tradycyjnego sposobu zagniatania ciasta drożdżowego. Zamiast zaczynu należy zagnieść dość gęste ciasto, do którego po wyrośnięciu dodaje się drugą połowę składników i ponownie zagniata. Ciasto jest pracochłonne. Musimy je parokrotnie zagniatać i odczekać, aż wyrośnie. Pączki wychodzą bardzo smaczne, puszyste (choć nie tak, jak pączki tradycyjne), bardzo kształtne i nie nasiąkają tłuszczem, pomimo braku spirytusu. Nadzienie jest pyszne, budyniowe. Możecie pokombinować dowolnie, co do niego dodać. Ja zrobiłam wersję z Baileys i Nutellą. Można oczywiście dać również konfiturę do środka.

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 350ml mleka
  • 80g świeżych drożdży
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 10g soli
  • 100g żółtek (w zależności od wielkości jajek, u mnie 7 sztuk)
  • 100g jajek ( u mnie 2 sztuki)
  • olej do smażenia

Nadzienie ( Süpke podaje składniki w gramach, ale można dać w ml):

  • 500g mleka
  • 100g cukru
  • 80g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 300g likieru jajecznego lub Baileys, albo krem czekolado- orzechowy typu Nutella

Sposób przygotowania:

  1. Z 500g mąki, lekko ciepłego mleka i drożdży zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie dodać resztę składników i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. (Zagniatać intensywnie przez ok. 10 minut) Ciasto pozostawić w misce przykryte ściereczką. Po 15 minutach ciasto zagnieść zbierając ciasto od zewnątrz miski do środka. (Ciasto ma być sprężyste). Ponownie przykryć i po 15 minutach zagnieść w ten sam sposób. Przykryć i pozostawić na 10 minut.
  3. Odrywać z ciasta kawałki ważące po 80g i formułować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku, po 2- 3 minuty z każdej strony. Każdą stronę smażyć 2 razy. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy lekko ten pasek, wówczas po upieczeniu pasek się nie zapadnie i pączki nie stracą kształtu).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Przygotować nadzienie. Trochę mleka (ok. ½ szklanki) wymieszać z cukrem i budyniem. Resztę mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Ugotować gęsty budyń, ciągle mieszając. Od razu dodać likier, albo krem czekoladowy i wymieszać. (Zrobiłam pół nadzienia z Baileys i pół z Nutellą. Na połowę budyniu dałam 3 łyżki Nutelli). Nadzienie przełożyć do szprycy z długą końcówką do nadziewania i wstrzyknąć nadzienie do pączków.
  4. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze lekko ciepłe), polukrować lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 22
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki Wolfganga Süpke

Pączki Wolfganga Süpke

Pączki Wolfganga Süpke

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 3 lat temu
    Mam takie pytanko. czy aż tyle razy trzeba je zagniatać po dwu krotnym wyrośnięciu??? bo nie umiem tego zrozumieć :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 4 lat temu
    Dziekuje Joanno bardzo. pozdrawiam. Biore sie do robienia tych pysznych smakolykow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kingo[/b] tak, można. Zawsze korzystam z tej proporcji: 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 4 lat temu
    Czy zamiast swiezych drozdzy mozna uzyc susznychh I jaka ilosc jak tak ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Alino[/b] masa nie może być płynna. Dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto ma być jednolite, sprężyste takie, żeby dało się z niego uformować kulki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alina · 5 lat temu
    Mam pytanie. Rozumiem że ciasto ma być sprężyste, ale czy ma być to płynna masa? Czy w tym przypadku dodać więcej mąki?
    Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] nie. Budyniem nadziewany już upieczone pączki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martaa · 5 lat temu
    Witam, mam takie pytanie, czy jest możliwość nadziania tych pączków w trakcie formowania kulek i pozostawienia na 45 minut do wyrośnięcia, ale już z nadzieniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 6 lat temu
    ZROBIŁAM...PYSZNE...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    z jasnym nadzieniem porywam dwa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Ależ kuszące pączki!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    flusso · 7 lat temu
    Piękne są!!! Zjadłabym wszystkie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bryssska · 7 lat temu
    ale kusisz, oj kusisz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 7 lat temu
    pyszności, poproszę pączusia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    urszula_d73 · 7 lat temu
    Wygladają rewelacyjnie!!!

Polub nas na ...

Początek strony