Pączki z bitą śmietaną


Klasyczne pączki w wersji z bitą śmietaną. Po usmażeniu i wystygnięciu pączki przecinamy na pół i przekładamy je bitą śmietaną. Tym sposobem uzyskujemy dużo nadzienia w pączku. Bita śmietana nadaje pączkom większej lekkości.
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 60 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu (wódki lub spirytusu)
Nadzienie:
- 600 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 1 litra oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie alkohol. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
- Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
- Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodne pączki przeciąć na pół.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką. (Użyłam dużej tylki w kształcie otwartej gwiazdki). Bitą śmietanę wycisnąć na dolną część pączków i przykryć górną.
- Pączki oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!