Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Drożdżówki z budyniem jagodowym

Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym ze świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy jagód mrożonych, należy przełożyć je do miseczki i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i lekko ciepłym mlekiem. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. (Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie jagody oczyścić, umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem. (Mrożone zmiksować z cukrem i sokiem, który puściły). Odlać troszkę i wymieszać z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych jagód zagotować. Do gotujących się, dodać wymieszane jagody z budyniem. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm.

2

  1. Prostokąt pociąć na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 x 17 cm.

3

  1. Na każdym prostokącie rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów.

4

  1. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.

5

  1. Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą.

6

  1. Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z budyniem jagodowym Drożdżówki z budyniem jagodowym Drożdżówki z budyniem jagodowymDrożdżówki z budyniem jagodowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (34)

  1. Agnieszka

Drożdżówki mega przepyszne!!! Robiłam co prawda z serem i budyniem, ale wyszły idealne. Mięciutkie, puszyste i pyszne. Podbiły podniebienia mojej rodziny. Nawet usłyszałam pochwałę, że lepsze niż z najlepszej cukierni Dziękuję za przepis. Długo...

Drożdżówki mega przepyszne!!! Robiłam co prawda z serem i budyniem, ale wyszły idealne. Mięciutkie, puszyste i pyszne. Podbiły podniebienia mojej rodziny. Nawet usłyszałam pochwałę, że lepsze niż z najlepszej cukierni Dziękuję za przepis. Długo szukałam takich drożdżówek.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Alicja

W przekroju widać jakie były puszyste.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Alicja

Śliczne.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam!
Z przyjemnością zrobię jutro te drożdżówki, jednakże mam dwa pytania.
1. Chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałam przepis, budyniu nie robię tak jak zwykle, z mlekiem, tylko rolę mleka pełnią borówki i łączę z nimi budyniowy proszek?
2....

Witam!
Z przyjemnością zrobię jutro te drożdżówki, jednakże mam dwa pytania.
1. Chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałam przepis, budyniu nie robię tak jak zwykle, z mlekiem, tylko rolę mleka pełnią borówki i łączę z nimi budyniowy proszek?
2. Jeżeli chcę rozłożyć robienie drożdżówek na dwa dni, to wieczorem zagnieść ciasto, dać mu wyrosnąć, uderzyć pięścią i wstawić do lodówki na noc, a rano postąpić tak jak Pani napisała Oliwii? Czy takie drożdżówki z "chłodzonego" przez noc w lodówce ciasta ładnie wyrosną i będą puszyste?
Liczę na szybką odpowiedź.
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Agnieszko 1. Tak.
2. Przygotowuję zawsze świeże ciasto i nie próbowałam robić je dzień wcześniej. Jeśli chcesz zrobić je na noc i wstawić do lodówki to zagniecione ciasto wtawiłabym do wyrośniecia do lodówki. Czy efekt będzie taki sam, tego nie wiem.

  Załączniki
 
  1. Anna

super robie juz ktorys raz i wychodza pulchne mieciutkie pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ania

Pani Joanno, czy zamiast borówek mogę do tego celu użyć truskawek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Aniu, możesz.

  Załączniki
 
  1. meganka

powiem tak. CUDO!!!! ja zrobiłam z jagodami i posypałam cukrem. na zimno jeszcze lepsze jak na cieplo. Naprawde sa SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Załączniki
 
  1. Oliwia

Mam do Pani pytanie.
Zrobiłam ciasto drożdżowe, które wstawiłam do lodówki. Chciałabym jutro rano upiec drożdżówki. Jak mam postępować z ciastem po wyjęciu z lodówki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Oliwia

Oliwio rano wyciągnij ciasto z lodówki, pozostaw na chwilę, aby się ociepliło, zagnieć ponownie i rozwałkuj na prostokąt. Dalej postępuj jak w przepisie.

  Załączniki
 
  1. Marta

zachwycające!bardzo podoba mi się to, że po kroku jest pokazane jak je zrobić, by móc uzyskać taki niesamowity efekt.

  Załączniki
 
  1. Anoushka

Wygladaja bardzo fajnie!
Zapisuje i napewno zrobie

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony