Drożdżówki z budyniem jagodowym

Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym ze świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g jagód lub borówki amerykańskiej, świeżych lub mrożonych

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy jagód mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Jagody oczyścić, umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem na gładkie puree. (Mrożone zmiksować z cukrem i sokiem, który puściły). Odlać troszkę zmiksowanych jagód i wymieszać z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych jagód zagotować. Dodać rozmieszany budyń do gotujących się jagód, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Masło roztopić i ostudzić.
  5. Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. (Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm.

2

  1. Prostokąt pociąć na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 x 17 cm.

3

  1. Na każdym prostokącie rozsmarować budyń jagodowy, pozostawiając odstęp od brzegów.

4

  1. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.

5

  1. Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą, starając się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.

6

  1. Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z budyniem jagodowym Drożdżówki z budyniem jagodowym Drożdżówki z budyniem jagodowym