Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Drożdżówki z budyniem jagodowym

Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym na świeżych jagodach.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 70g cukru
  • 42g drożdży
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g jagód lub borówki amerykańskiej (u mnie borówka)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i około 4 łyżek mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. W tym czasie borówki oczyścić, umyć i zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę borówek zagotować. Do gotujących się borówek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50cm. Prostokąt pokroić na małe prostokąty o wymiarach 10 x 17cm.

02

  1. Na każdym prostokącie rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.

03

04

  1. Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą.

05

06

07

  1. Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.

08

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20min.
porcje

Liczba sztuk:

13
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Drożdżówki z budyniem jagodowym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Agnieszko 1. Tak.
    2. Przygotowuję zawsze świeże ciasto i nie próbowałam robić je dzień wcześniej. Jeśli chcesz zrobić je na noc i wstawić do lodówki to zagniecione ciasto wtawiłabym do wyrośniecia do lodówki. Czy efekt będzie taki sam, tego nie wiem.

  • Agnieszka

    Witam!
    Z przyjemnością zrobię jutro te drożdżówki, jednakże mam dwa pytania.
    1. Chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałam przepis, budyniu nie robię tak jak zwykle, z mlekiem, tylko rolę mleka pełnią borówki i łączę z nimi budyniowy proszek?
    2. Jeżeli chcę rozłożyć robienie drożdżówek na dwa dni, to wieczorem zagnieść ciasto, dać mu wyrosnąć, uderzyć pięścią i wstawić do lodówki na noc, a rano postąpić tak jak Pani napisała Oliwii? Czy takie drożdżówki z "chłodzonego" przez noc w lodówce ciasta ładnie wyrosną i będą puszyste?
    Liczę na szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam

  • Anna

    super robie juz ktorys raz i wychodza pulchne mieciutkie pozdrawiam

  • Joanna

    Katarzyno z Twojego opisu wygląda, jakby było za dużo mąki, jeśli ciasto nie chciało całości wchłonąć. Nie wiem w czym tkwi problem, bo z podanego przepisu powinno wyjść miękkie ciasto. Mogę tylko polecić spróbować ponownie, ewentualnie nie dodawaj całości mąki tylko dosypuj w trakcie zagniatania.

  • KATARZYNA

    Joanno powiem szczerze, że ciasto drożdżowe robiłam do pizzy wiele razy, na paszteciki również i zawsze się udawało. na słodko jeszcze nie próbowałam i może w tym tkwi szkopuł. Zaczyn pięknie wyrósł więc to chyba nie wina drożdży. Problem był taki, że gdy połączyłam wszystkie składniki to tak jakby było za dużo mąki i ciasto było strasznie ciężkie i suche tak, że pozostała w misce część mąki już nie chciała się do ciasta kleić.

  • Joanna

    Katarzyno co znaczy "nie dało się zagnieść"? A masz już doświadczenie z ciastem drożdowym, czy robiłaś pierwszy raz? To zwykłe ciasto drożdżowe, jeśli zaczyn wyrośnie to nie powinno być problemu z przygotowaniem ciasta.

  • KATARZYNA

    nie uważam, że przepis jest zły, tylko zastanawiam się co ja zrobiłam źle skoro moje ciasto w ogóle nie dało się zagnieść mimo, że postępowałam według wskazówek. Szkoda :(

  • Joanna

    Aniu możesz.

  • Ania

    Pani Joanno, czy zamiast borówek mogę do tego celu użyć truskawek?

  • meganka

    powiem tak. CUDO!!!! ja zrobiłam z jagodami i posypałam cukrem. na zimno jeszcze lepsze jak na cieplo. Naprawde sa SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony