Drożdżówki z budyniem jagodowym


Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym ze świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłego mleka
- 42 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g jagód lub borówki amerykańskiej, świeżych lub mrożonych
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy jagód mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia.
- Jagody oczyścić, umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem na gładkie puree. (Mrożone zmiksować z cukrem i sokiem, który puściły). Odlać troszkę zmiksowanych jagód i wymieszać z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych jagód zagotować. Dodać rozmieszany budyń do gotujących się jagód, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. (Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm.
- Prostokąt pociąć na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 x 17 cm.
- Na każdym prostokącie rozsmarować budyń jagodowy, pozostawiając odstęp od brzegów.
- Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.
- Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą, starając się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.
- Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.