Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
30 Komentarzy
Drożdżówki z budyniem jagodowym

Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym ze świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy jagód mrożonych, należy przełożyć je do miseczki i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i lekko ciepłym mlekiem. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. (Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie jagody oczyścić, umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem. (Mrożone zmiksować z cukrem i sokiem, który puściły). Odlać troszkę i wymieszać z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych jagód zagotować. Do gotujących się, dodać wymieszane jagody z budyniem. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm.

2

  1. Prostokąt pociąć na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 x 17 cm.

3

  1. Na każdym prostokącie rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów.

4

  1. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.

5

  1. Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą.

6

  1. Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z budyniem jagodowym Drożdżówki z budyniem jagodowym Drożdżówki z budyniem jagodowymDrożdżówki z budyniem jagodowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 11 miesięcy temu
    Drożdżówki mega przepyszne!!! Robiłam co prawda z serem i budyniem, ale wyszły idealne. Mięciutkie, puszyste i pyszne. Podbiły podniebienia mojej rodziny. Nawet usłyszałam pochwałę, że lepsze niż z najlepszej cukierni Dziękuję za przepis. Długo szukałam takich drożdżówek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    W przekroju widać jakie były puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    Upiekłam te bułeczki spiralki z marmoladą są pyszne, kolejne będą z budyniem jagodowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Witam!
    Z przyjemnością zrobię jutro te drożdżówki, jednakże mam dwa pytania.
    1. Chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałam przepis, budyniu nie robię tak jak zwykle, z mlekiem, tylko rolę mleka pełnią borówki i łączę z nimi budyniowy proszek?
    2. Jeżeli chcę rozłożyć robienie drożdżówek na dwa dni, to wieczorem zagnieść ciasto, dać mu wyrosnąć, uderzyć pięścią i wstawić do lodówki na noc, a rano postąpić tak jak Pani napisała Oliwii? Czy takie drożdżówki z "chłodzonego" przez noc w lodówce ciasta ładnie wyrosną i będą puszyste?
    Liczę na szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Agnieszko 1. Tak.
      2. Przygotowuję zawsze świeże ciasto i nie próbowałam robić je dzień wcześniej. Jeśli chcesz zrobić je na noc i wstawić do lodówki to zagniecione ciasto wtawiłabym do wyrośniecia do lodówki. Czy efekt będzie taki sam, tego nie wiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    super robie juz ktorys raz i wychodza pulchne mieciutkie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Pani Joanno, czy zamiast borówek mogę do tego celu użyć truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    meganka · 5 lat temu
    powiem tak. CUDO!!!! ja zrobiłam z jagodami i posypałam cukrem. na zimno jeszcze lepsze jak na cieplo. Naprawde sa SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 6 lat temu
    Mam do Pani pytanie.
    Zrobiłam ciasto drożdżowe, które wstawiłam do lodówki. Chciałabym jutro rano upiec drożdżówki. Jak mam postępować z ciastem po wyjęciu z lodówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Oliwio rano wyciągnij ciasto z lodówki, pozostaw na chwilę, aby się ociepliło, zagnieć ponownie i rozwałkuj na prostokąt. Dalej postępuj jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    zachwycające!bardzo podoba mi się to, że po kroku jest pokazane jak je zrobić, by móc uzyskać taki niesamowity efekt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anoushka · 8 lat temu
    Wygladaja bardzo fajnie!
    Zapisuje i napewno zrobie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    rewelacyjnie wyglądają! smakują zapewne jeszcze lepiej...:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaa · 8 lat temu
    wyglądają fantastycznie i pomysł ekstra..;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cezonia · 8 lat temu
    Cos wspaniałego! Wyglądają obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anytsujx · 8 lat temu
    Rewelacyjnie wyglądają, bardzo apetyczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 8 lat temu
    też dzisiaj piekę drożdżówki, sia la la la la (:
    Twoje wyglądają superowo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    misiuka · 8 lat temu
    Przesliczne te drozdzowki, nabralam na nie ochoty i chyba tez cos takiego zrobie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mania179 · 8 lat temu
    Wyglądają świetnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota z http://smak · 8 lat temu
    ooo jakie piękne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewena · 8 lat temu
    Och jakie fajne zawijańce!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cukrowa wróżka · 8 lat temu
    wyglądają cudnie! i mi też właśnie ksztalt się podoba. i pomysł z budyniem. mniam!

Polub nas na ...

Początek strony