Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

 

Drożdżówki z makiem

Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Drożdżówki o takim kształcie są popularne i można je kupić w cukierniach. Ciasto drożdżowe zwinięte jest z masą makową w roladę, następnie krojone na części, a przez środek każdej bułeczki wciśnięty jest trzon łyżki drewnianej, co nadaje im oryginalny wygląd. Dzięki niemu masa makowa jest rozłożona równomiernie po całej drożdżówce i nie trzeba w niej szukać nadzienia, bo jest ono wszędzie. Dodatkowo drożdżówki ozdobione są lukrem.

Składniki na ok. 12- 14 drożdżówek:

Ciasto drożdżowe:

  • 250ml mleka
  • 70g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 60g masła
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 80g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 białko
  • pół szklanki drobno posiekanych bakalii

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • 100g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Przygotować masę makową. Mak wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę makową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

2

3

  1. Roladę pokroić na części, każda po ok. 4 cm.

4

  1. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.

5

  1. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

6

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki (samo ciasto, czyli środek bułeczki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  4. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AGNIESZKA M. · 4 miesięcy temu
    Witam. A jest jakas mozliwosc zeby ciasto wyrobic wieczorem a drozdzowki upiec tylko rano przed praca? :))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Nie testowałam, ale myślę, że warto spróbować i włożyć uformowane drożdżówki na noc do lodówki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lusia · 6 miesięcy temu
    Znalazłam dzisiaj ten przepis i już się pieką. Pachnie w całym domu!☕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 11 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam, tylko że z gotową masą makowa. PALCE LIZAĆ!!! Proste i pyszne bułeczki. W sklepie próżno takich szukać.... dziękuję za przepis! Już zapisałam w sekretnym zeszyciku na najlepsze przepisy:)☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martino · 1 lat temu
    Jest Pani w pełni odpowiedzialna za moją oponkę...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jusyyna · 1 lat temu
    Ależ smaka narobiłaś. Pięknie się prezentują. Muszę zrobić, tylko wolę szybszy sposób. Mianowicie mak z puszki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Uwielbiam takie drożdżówki i zawsze zastanawiałam się, jak uzyskuje się taki kształt. A to takie proste!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 1 lat temu
    Pani Asiu, czy moge uzyc gotowej masy makowej zamiast mielenia maku? Niestety nie posiadam maszynki do mielenia. Dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Nie jedna cukiernia może pozazdrościć tak cudnych makówek ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 1 lat temu
    Urocze

Polub nas na ...

Początek strony