Ślimaczki drożdżowe

Przepis na proste, drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 220ml mleka
- 100g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Budyń:
- 100g rodzynek
- 250ml mleka
- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
- 1 czubata łyżka cukru (20g)
- 80g creme fraiche
Dodatkowo:
- ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować budyń. ½ opakowania budyniu ugotować w 250ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i creme fraiche. Ostudzić.
- Ciasto drożdżowe wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.
- Na ciasto wyłożyć budyń pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.
- Ciasto zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwinąć ciasto, zwijając go razem z papierem do pieczenia).
- Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3cm. Ślimaki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
- Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
- Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 220g mleka, temperatura pokojowa
- 100g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Budyń:
- 100g rodzynek
- 250g mleka
- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
- 20g cukru
- 80g creme fraiche
Dodatkowo:
- ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
- Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować budyń. Mleko, cukier i budyń włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
- Dodać creme fraiche i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
- Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 5.
Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20- 25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.