Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
40 Komentarzy

Ślimaczki drożdżowe

Przepis na proste, drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 220ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Budyń:

  • 100g rodzynek
  • 250ml mleka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 1 czubata łyżka cukru (20g)
  • 80g creme fraiche

Dodatkowo:

  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować budyń. ½ opakowania budyniu ugotować w 250ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i creme fraiche. Ostudzić.
  5. Ciasto drożdżowe wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.

02

  1. Na ciasto wyłożyć budyń pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.

03

  1. Ciasto zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwinąć ciasto, zwijając go razem z papierem do pieczenia).

04

  1. Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3cm. Ślimaki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).

05

  1. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
  2. Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 220g mleka, temperatura pokojowa
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Budyń:

  • 100g rodzynek
  • 250g mleka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 20g cukru
  • 80g creme fraiche

Dodatkowo:

  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
  2. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie przygotować budyń. Mleko, cukier i budyń włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
  4. Dodać creme fraiche i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 5.

Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

 

Ślimaczki drożdżowe

Ślimaczki drożdżowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 1 lat temu
    Właśnie upiekłam są rewelacyjne, i robiłam z drożdży suchych bo świeżych nie miałam, a budyniem dwa tylko z 750 ml mleka .Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabi · 3 lat temu
    Przepyszne ślimaczki.Ja robiłam je z jabłkami i cynamonem oraz na ostro z keczupem i żółtym serem.Bardzo szybko znikły. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Angeliko[/b] rolada nie nadaje się do mrożenia przed pieczeniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 3 lat temu
    A czy nie rozpadnie sie to ciasto podczas krojenia???;p Mozna wlozyc ta rolade do zamrazalki na jakas godz??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 3 lat temu
    Właśnie upiekłam, są przepyszne. Zamiast śmietanki do budyniu dodałam trochę masła.Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Moniko[/b] bez cukru zaczyn też wyrośnie. Zaczyn można zrobić z małym dodatkiem cukru lub bez niego. Mała ilość cukru pobudzi drożdże do działania, jednakże zwykły cukier nie jest konieczny. Sama mąka również wystarczy. Ja z reguły dodaję z łyżeczkę cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 3 lat temu
    Zrobiłam dziś te drożdżówki, pycha! Rodzynki zamieniłam na brzoskwinie. Robiąc rozczyn dodałam łyżkę cukru mimo, że w przepisie jest mowa tylko o drożdżach, mleku i mące ale bałam się, że nie urośnie. Czemu akurat w przepisie na ten rozczyn nie ma cukru Joanno? Czy to robi jakąś różnicę w cieście?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Przepis genialny - bardzo fajnie wyszły i są pyszne. polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jaa · 4 lat temu
    2 razy robiłam drożdżówki z tego przepisu i 2 razy mi nie wyszły bo ciasto nie wyrosło. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandra · 4 lat temu
    Slimaczki bardzo dobre I latwe do zrobienia! Moim zdaniem wiecej budyniu mozna dodac. Nastepnym razem przygotuje caly budyn. Dziekuje za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalusia · 4 lat temu
    Slimaczki robie raz na tydzien albo I czesciej najlepsze z tartym jabluszkiem I cynamonem ale swietne sa tez z samym cynamonem.. a ostatnio zrobilam na ostro z koncentraten, paroweczka I posypane zoltym serem .. pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Polecam wyszły wyborne !! zamieniłam creme fraiche gęstą śmietaną 18 procentową .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marie · 4 lat temu
    slimaczki wlasnie wyciagnelam z pieca i juz jednego skosztowalam... sa pyszne poprostu mniammm!!!
    Wszystko ladnie wyszko ciasto i budyn sie tez udaly, troche przy krojeniu bylo paprani, ale efekt koncowy jest super. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdo[/b] proszę czytać wcześniejsze komentarze. Takie pytanie już było. To gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Możesz dać dowolną, gęstą, słodką śmietanę co najmniej 30%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Witam!!Bardzo mi się podoba Twój przepis!!Ale dopiero zaczynam eksperymenty w kuchni i mam pytanie co to jest "crem fraiche"i czy można go zastapic??Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwcia · 5 lat temu
    Właśnie zajadam jeszcze cieplutkie;) Mmm wyszły pyszne;) polecam ten przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Joanno[/b] gęsta, słodka, wysoko procentowa się nie zwarzy. Firmy nie jestem wstanie podać, ponieważ ze względu na miejsce zamieszkania piekę tylko na niemieckich produktach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Stasiak · 5 lat temu
    Witam,a skąd wiadomo która śmietana się nie zważy?Czy mogłaby podać mi Pani jakąś konkretną nazwę lub firmę dostępną w zwykłych supermarketach?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 5 lat temu
    super pyszne polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Martyno[/b] możesz dodać trochę mąki.

Polub nas na ...

Początek strony