Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ślimaczki drożdżowe

Przepis na proste, drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 220ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Budyń:

  • 100g rodzynek
  • 250ml mleka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 1 czubata łyżka cukru (20g)
  • 80g creme fraiche

Dodatkowo:

  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować budyń. ½ opakowania budyniu ugotować w 250ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i creme fraiche. Ostudzić.
  5. Ciasto drożdżowe wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.

02

  1. Na ciasto wyłożyć budyń pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.

03

  1. Ciasto zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwinąć ciasto, zwijając go razem z papierem do pieczenia).

04

  1. Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3cm. Ślimaki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).

05

  1. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
  2. Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 220g mleka, temperatura pokojowa
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Budyń:

  • 100g rodzynek
  • 250g mleka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 20g cukru
  • 80g creme fraiche

Dodatkowo:

  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
  2. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie przygotować budyń. Mleko, cukier i budyń włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
  4. Dodać creme fraiche i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 5.

Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

 

Ślimaczki drożdżowe

Ślimaczki drożdżowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (40)

  1. Magdalena

Właśnie upiekłam są rewelacyjne, i robiłam z drożdży suchych bo świeżych nie miałam, a budyniem dwa tylko z 750 ml mleka .Polecam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Gabi

Przepyszne ślimaczki.Ja robiłam je z jabłkami i cynamonem oraz na ostro z keczupem i żółtym serem.Bardzo szybko znikły. :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Angeliko rolada nie nadaje się do mrożenia przed pieczeniem.

  Załączniki
 
  1. Angelika

A czy nie rozpadnie sie to ciasto podczas krojenia???;p Mozna wlozyc ta rolade do zamrazalki na jakas godz??

  Załączniki
 
  1. Grażyna

Właśnie upiekłam, są przepyszne. Zamiast śmietanki do budyniu dodałam trochę masła.Polecam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko bez cukru zaczyn też wyrośnie. Zaczyn można zrobić z małym dodatkiem cukru lub bez niego. Mała ilość cukru pobudzi drożdże do działania, jednakże zwykły cukier nie jest konieczny. Sama mąka również wystarczy. Ja z reguły dodaję z łyżeczkę...

Moniko bez cukru zaczyn też wyrośnie. Zaczyn można zrobić z małym dodatkiem cukru lub bez niego. Mała ilość cukru pobudzi drożdże do działania, jednakże zwykły cukier nie jest konieczny. Sama mąka również wystarczy. Ja z reguły dodaję z łyżeczkę cukru.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika8507

Zrobiłam dziś te drożdżówki, pycha! Rodzynki zamieniłam na brzoskwinie. Robiąc rozczyn dodałam łyżkę cukru mimo, że w przepisie jest mowa tylko o drożdżach, mleku i mące ale bałam się, że nie urośnie. Czemu akurat w przepisie na ten rozczyn nie...

Zrobiłam dziś te drożdżówki, pycha! Rodzynki zamieniłam na brzoskwinie. Robiąc rozczyn dodałam łyżkę cukru mimo, że w przepisie jest mowa tylko o drożdżach, mleku i mące ale bałam się, że nie urośnie. Czemu akurat w przepisie na ten rozczyn nie ma cukru Joanno? Czy to robi jakąś różnicę w cieście?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Magda

Przepis genialny - bardzo fajnie wyszły i są pyszne. polecam

  Załączniki
 
  1. jaa

2 razy robiłam drożdżówki z tego przepisu i 2 razy mi nie wyszły bo ciasto nie wyrosło. pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. sandra

Slimaczki bardzo dobre I latwe do zrobienia! Moim zdaniem wiecej budyniu mozna dodac. Nastepnym razem przygotuje caly budyn. Dziekuje za przepis!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony