Jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagód, dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Mogę tylko pozazdrościć polskich jagód;).
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 50g cukru
- 25g świeżych drożdży
- 75g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- skórka starta z połowy cytryny
Nadzienie:
- 500g jagód lub borówki amerykańskiej
- 3 łyżki cukru pudru
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1godz).
- Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd. aż uzyskam 16 kawałków).
- Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
- Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10min.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
- Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ponad 1 godz. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 20 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.