Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagód, dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Mogę tylko pozazdrościć polskich jagód;).

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1godz).
  3. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd. aż uzyskam 16 kawałków).
  4. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  5. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10min.
  6. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  7. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  9. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

jagodzianki

jagodzianki

jagodzianki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (70)

  1. Alicja

Są już jagody, więc obowiązkowo muszą być jagodzianki. Wyszły bardzo puszyste - wspaniałe!

  Załączniki
 
  1. Ewa

:lol: :lol: :lol:
Jagodzianki po prostu bajeczne.......pyszności.
Trzeci dzień z rzędu robię jagodzianki z tego podpisu i polecam wszystkim.....wychodzą idealne. Pozdrawiam P. Joannę

  Załączniki
 
  1. Dorota

Drugi raz po rząd piękne te wspaniałe bułeczki z jagodami poleca są przepyszne

  Załączniki
 
  1. Ewa

Rewelacyjne... w 100% polecam i oczywiście dziękuję, że zechciałaś podzielić się swoim przepisem :lol:

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Witam właśnie upiekłam jagodzianki z pani przepisu. Rewelacja !!! Moje córki nie mogły się doczekać i ten aromat skórki cytrynowej !!!
Polecam przepis w 200 %. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Asiakr44

a czy moge jako nadzienia użyc sera bialego?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Asiakr44

Tak, możesz zrobić masę serową.

  Załączniki
 
  1. Izabela

Witam. Robiłam ostatnio jagodzianki wg przepisu i nie upiekły mi się w ogóle od spodu. Mimo wszystko próbowałam i z termoobiegiem i nagrzewanie od spodu i nic to nie dało - spód był biały - co może być przyczyną? Dodam że blaszka była wyłożona...

Witam. Robiłam ostatnio jagodzianki wg przepisu i nie upiekły mi się w ogóle od spodu. Mimo wszystko próbowałam i z termoobiegiem i nagrzewanie od spodu i nic to nie dało - spód był biały - co może być przyczyną? Dodam że blaszka była wyłożona papierem do pieczenia ale to chyba nie ma znaczenia

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. OLA

Pyszne, pierwszy raz robiłam jagodzianki i wyszły bardzo smaczne, lepsze niż mojej babci, czego bym się nie spodziewała. Dziękuję bardzo za przepis!!

  Załączniki
 
  1. Alicja

przepis prosty ,łatwy i przyjemny a bułeczki wyborne ,w życiu takich nie jadłam .Wielkie dzięki

  Załączniki
 
  1. Danusia

Dziękuję Joasiu za świetny przepis na ciasto drożdżowe. Właśnie upiekłam drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową. Zapraszam do mnie na "degustację".

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony