Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
68 Komentarzy

jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagód, dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Mogę tylko pozazdrościć polskich jagód;).

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1godz).
  3. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd. aż uzyskam 16 kawałków).
  4. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  5. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10min.
  6. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  7. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  9. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

jagodzianki

jagodzianki

jagodzianki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 8 dni temu
    czy można dać mrożone jagody?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 dni temu
      Tak, nakładaj zamrożone. Bułeczki będą dłużej wyrastać i najlepiej wydłużyć trochę czas pieczenia. Możesz dodatkowo obtoczyć zamrożone jagody w łyżce skrobi ziemniaczanej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 23 dni temu
    Coś ciasto wyszło zwarte nie takie puszyste rzadkie:/ wszystko robione wg przepisu nie Wiem jaka przyczyna...Ale upiekę najwyżej nie wyjdą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 2 miesięcy temu
    pyszne wyszły, rodzina już chce powtórki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    Są już jagody, więc obowiązkowo muszą być jagodzianki. Wyszły bardzo puszyste - wspaniałe!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    :lol: :lol: :lol:
    Jagodzianki po prostu bajeczne.......pyszności.
    Trzeci dzień z rzędu robię jagodzianki z tego podpisu i polecam wszystkim.....wychodzą idealne. Pozdrawiam P. Joannę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 lat temu
    Drugi raz po rząd piękne te wspaniałe bułeczki z jagodami poleca są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    Rewelacyjne... w 100% polecam i oczywiście dziękuję, że zechciałaś podzielić się swoim przepisem :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Witam właśnie upiekłam jagodzianki z pani przepisu. Rewelacja !!! Moje córki nie mogły się doczekać i ten aromat skórki cytrynowej !!!
    Polecam przepis w 200 %. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiakr44 · 2 lat temu
    a czy moge jako nadzienia użyc sera bialego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 2 lat temu
    Witam. Robiłam ostatnio jagodzianki wg przepisu i nie upiekły mi się w ogóle od spodu. Mimo wszystko próbowałam i z termoobiegiem i nagrzewanie od spodu i nic to nie dało - spód był biały - co może być przyczyną? Dodam że blaszka była wyłożona papierem do pieczenia ale to chyba nie ma znaczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OLA · 2 lat temu
    Pyszne, pierwszy raz robiłam jagodzianki i wyszły bardzo smaczne, lepsze niż mojej babci, czego bym się nie spodziewała. Dziękuję bardzo za przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 2 lat temu
    przepis prosty ,łatwy i przyjemny a bułeczki wyborne ,w życiu takich nie jadłam .Wielkie dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danusia · 2 lat temu
    Dziękuję Joasiu za świetny przepis na ciasto drożdżowe. Właśnie upiekłam drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową. Zapraszam do mnie na "degustację".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tatiana · 2 lat temu
    Bułeczki przepyszne rozeszły się w ciągu jednego dnia.
    Jestem pod wrażeniem Pani talentu kulinarnego.
    Składniki w idealnych proporcjach.
    Korzystałam z wielu pani przepisów i zawsze idealnie wychodzi.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Przepis super , tylko z tego korzystam . Zawsze wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MIchał · 3 lat temu
    Robiłem dzisiaj i sa wysmienite lepszych nie jadłem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 3 lat temu
    Przepis jest fantastyczny! Chociaż pierwszy raz jak robiłam miałam problem z włożeniem dużej ilości jagód do jagodzianek, gdyż zmieszanie ich chwilę wcześniej z cukrem spowodowało, że po uformowaniu kilku bułeczek jagody puściły sporo soku, który wypływał mi z ciasta I nie mogłam dobrze zakleić. Polecam, zamiast mieszać całość z cukrem, nakładać suche jagody na ciasto, a następnie posypywać je lekko cukrem pudrem, wtedy do jednej bułeczki bardzo łatwo włożyć duuuużo jagód
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 lat temu
    Jagodzianki wyszły wyśmienicie, dawno tak pysznych nie jadłam. Robiłam 2 tyg temu, jednak dzisiaj robię powtórkę tylko z podwójnej porcji, bo ostatnio rozeszły się tak szybko, że nie każdy zdążył skosztować, dziękuje bardzo za przepyszny przepis pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 3 lat temu
    jagodzianki wyszły super!! dzięki za fajny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 3 lat temu
    Znowu upiekłam ale tym razem z jagodami, pycha, niebo w gębie. Dziękuję po stokroć za ten cudowny przepis i oczywiście z cały Twój blog. Pozdrawiam - Ela

Polub nas na ...

Początek strony