Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Hamburskie bułeczki cynamonowe (Franzbrötchen)

Franzbrötchen to słodkie bułeczki cynamonowe z Hamburga. Bułeczki zrobione są z ciasta półfrancuskiego drożdżowego. Ciasto posypuje się cukrem z cynamonem, zwija w ślimaka, kroi na części i przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej, co powoduje, że ciasto ze środka rozjeżdża się na boki i nadaje bułeczkom ich klasyczny kształt.

Bułeczki pasują na śniadanie, do kawy lub po prostu w międzyczasie jako przekąska.

Składniki na ok. 18 sztuk:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 50g masła (temperatura pokojowa)
  • 220ml lekko ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100g zimnego masła
  • 120g cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałki masło i pokruszone drożdże. Wlać lekko ciepłe mleko i zagnieść ciasto na jednolitą masę. (Zagniatam robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.
  2. Ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 20cm.

2

  1. Na lewej połowie ciasta rozłożyć pokrojone w plasterki masło. Ciasto złożyć, zakładając prawą stronę na lewą.

3

4

  1. Ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm.

5

  1. Ciasto złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku, jak list tj.krótszy bok od lewej strony założyć na środkową część, a bok od prawej strony założyć na ten złożony. Tak złożone ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.

6

7

  1. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 x 40cm. Ciasto posmarować wodą np. przy pomocy silikonowego pędzelka.

8

  1. Cukier wymieszać z cynamonem. Odłożyć 3 łyżki cukru z cynamonem na bok, a resztą posypać ciasto. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Nierówne końce odciąć.

9

  1. Roladę pokroić na 18 części, każda po ok. 4cm. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

10

11

  1. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.

12

13

  1. Bułeczki posypać resztą cukru z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 18 sztuk:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 50g masła (temperatura pokojowa)
  • 220g lekko ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100g zimnego masła
  • 120g cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść 2 minuty/ pozycja interwał. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.
  2. Ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 20cm.
  3. Na lewej połowie ciasta rozłożyć pokrojone w plasterki masło. Ciasto złożyć, zakładając prawą stronę na lewą.
  4. Ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm.
  5. Ciasto złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku, jak list tj.krótszy bok od lewej strony założyć na środkową część, a bok od prawej strony założyć na ten złożony. Tak złożone ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.
  6. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 x 40cm. Ciasto posmarować wodą np. przy pomocy silikonowego pędzelka.
  7. Cukier wymieszać z cynamonem. Odłożyć 3 łyżki cukru z cynamonem na bok, a resztą posypać ciasto. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Nierówne końce odciąć.
  8. Roladę pokroić na 18 części, każda po ok. 4cm. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  9. Wzdłuż każdej bułeczce zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
  10. Bułeczki posypać resztą cukru z cynamonem. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Finessen”, wydanie 3/2010.

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 18

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Hamburskie bułeczki cynamonowe (Franzbrötchen) Hamburskie bułeczki cynamonowe (Franzbrötchen) Hamburskie bułeczki cynamonowe (Franzbrötchen)Hamburskie bułeczki cynamonowe (Franzbrötchen)

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Magdalena

Świetny przepis. Trochę dziwne dla mnie było ciasto drożdżowe bez jajek, ale i tak się udało. Niestety kształt wyszedł nieco gorszy, bo dodałam dżem wiśniowy i za mocno docisnęłam je łyżką. Może winę za to ponosi również zbyt mocno rozwałkowane...

Świetny przepis. Trochę dziwne dla mnie było ciasto drożdżowe bez jajek, ale i tak się udało. Niestety kształt wyszedł nieco gorszy, bo dodałam dżem wiśniowy i za mocno docisnęłam je łyżką. Może winę za to ponosi również zbyt mocno rozwałkowane ciasto (wymiary wymknęły się spod kontroli :-P). Moje bułeczki przypominają kształtem rogaliki :-D W smaku wyśmienite i przynajmniej nie trzeba się tyle męczyć co z prawdziwym ciastem francuskim. Dziękuję.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Magda

Właśnie ciasto chłodzi się w lodówce ciekawe czy mi się uda.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. gosiaa99

Przesliczne! Az slinka cieknie

  Załączniki
 
  1. Paula

cudowne są! takie fantazyjne

  Załączniki
 
  1. dorotus76

Jakie apetyczne! z chęcia bym zjadła, uwielbiam drożdżówki!

  Załączniki
 
  1. wiosenka27

Po prostu cudowne

  Załączniki
 
  1. asieja

piękne są Twoje bułeczki
i muszą pięknie pachniec podczas pieczenia

  Załączniki
 
  1. Anna

Uroczy kształt.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony