Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki cynamonowe. Zwinięte w ślimaczki bułeczki, a w środku cynamonowe nadzienie. Bułeczki są aromatyczne, słodkie i miękkie. Pyszne na podwieczorek, do kawy i na drugie śniadanie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru

Polewa serowa:

  • 80 g serka kremowego typu Philadelphia (temp. pokojowa)
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g masła (temp. pokojowa)
  • trochę soku z cytryny lub limonki

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto porządnie przez ok. 10 minut. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub lepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). Cukier wymieszać z cynamonem.
  5. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
  6. Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 części (każda po ok. 3 cm).
  7. Bułeczki układać w formie o wymiarach ok. 23x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20- 30 minut.

3

  1. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Przygotować polewę serową. Serek kremowy, miękkie masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Podczas miksowania można dodać trochę soku z cytryny lub limonki.
  4. Polewę przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg i wycisnąć polewę na lekko ciepłe bułeczki.

Kuchnia:

Amerykańska (USA)

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony