Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym

Pyszna, drożdżowa babka pachnąca cynamonem. Obtoczona jest w słodkiej, chrupiącej posypce cukrowej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • brązowy cukier do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Przygotować formę: Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać brązowym cukrem. Odstawić na bok.
  5. Przygotować nadzienie: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach ok. 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.

2

  1. Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

3

  1. Przełożyć do formy i skleić końce. (Ciasto powinno wypełnić ok. połowę formy). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 40 minut), aż ciasto wypełni prawie całą formę.

4

5

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony