Drożdżówki z jabłkami


Miękkie ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek w środku i budyniem na soku jabłkowym. Pyszne bułeczki na deser lub drugie śniadanie. Nie są za słodkie, takie w sam raz ;) Zawinięte w worku foliowym będą pyszne również na drugi dzień.
Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g)
- 40 g cukru (jeśli budyń go nie zawiera)
- 300 ml soku jabłkowego**
- ok. 600 g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g płatków owsianych (użyłam górskich)
- 5 g kakao
- 40 g masła
- 10 g czekolady gorzkiej
- 30 g cukru
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować nadzienie: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok.
- Ok. 100 ml soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami. Odstawić na bok.
- Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, kakao, cukrem i szczyptą soli. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. (Można wymieszać łyżką, a następnie łyżką rozdrobnić na mniejsze kawałki). Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm. Rozłożyć ostudzone jabłka z budyniem, pozostawiając odstęp od brzegów. (Nadzienia nie jest dużo. Proszę cierpliwie go rozłożyć ;)).
- Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę pokroić na części, każda po ok. 3 cm.
- Drożdżówki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. (Pod drożdżówkę najlepiej wsunąć szeroki nóż, albo np. łopatkę kuchenną. W ten sposób najłatwiej przeniesie się drożdżówki na blachę). Pozostawić na 10 minut.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
- Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować boki bułeczek. Z góry posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić drożdżówki na blasze, aby ostygły.
Uwagi:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło i szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
** Sok jabłkowy może być dowolny np. z kartonu. Ja wycisnęłam sok z jabłek przez wyciskarkę.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 17 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.