Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
1 Komentarz
Muffinki czekoladowe

Proste, czekoladowe muffinki z dodatkiem maślanki i oleju. Są smaczne, wilgotne, czekoladowe i do tego szybkie i proste do przygotowania. Jeśli chcecie, możecie posypać je z wierzchu kropelkami czekoladowymi lub kawałkami czekolady. Będą wtedy jeszcze bardziej czekoladowe.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 13- 14 sztuk:

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Mehl Farine firmy Schär)
  • 30 g kakao
  • 120 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml maślanki
  • 80 ml oleju np. rzepakowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 50 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 100 g czekolady gorzkiej posiekać. Odstawić na bok. (Siekam w thermomixie 4s./ obr. 6).
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, maślankę i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. Wychodzi ok. 13- 14 sztuk, nawet do 16 w zależności od rozmiaru papilotek).
  5. Z wierzchu można posypać kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Mylne może okazać się sprawdzanie muffinów patyczkiem, ponieważ można natrafić na kawałek roztopionej czekolady, który znajduje się w cieście. Można sprawdzić muffina w dwóch/ trzech miejscach).
  7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 14

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki czekoladowe Muffinki czekoladowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony