Babeczki czekoladowe

Przepis na bardzo czekoladowe babeczki. Babeczki wychodzą płaskie, dzięki czemu nadają się pod różne dekoracje. Właśnie wykorzystałam je do zrobienia róż z masy maślanej. Oczywiście nie ma potrzeby ich specjalnie dekorować. Są pyszne również same.
Składniki:
- 125g masła
- 125g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 150g cukru
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na jasną masę. Dalej miksując, dodać przestudzoną czekoladę.
- W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto będzie gęste).
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pianę do ciasta, stopniowo je rozrzedzając. Mieszać delikatnie szpatułką silikonową lub łyżką drewnianą.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.