Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki czekoladowe

Przepis na bardzo czekoladowe babeczki. Babeczki wychodzą płaskie, dzięki czemu nadają się pod różne dekoracje. Właśnie wykorzystałam je do zrobienia róż z masy maślanej. Oczywiście nie ma potrzeby ich specjalnie dekorować. Są pyszne również same.

Składniki:

  • 125g masła
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na jasną masę. Dalej miksując, dodać  przestudzoną czekoladę.
  3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto będzie gęste).
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pianę do ciasta, stopniowo je rozrzedzając. Mieszać delikatnie szpatułką silikonową lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. 
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około  25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babeczki czekoladowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (44)

  1. Wiktoria

Fajne, proste w przyrządzeniu, klasyczne babeczki

  Załączniki
 
  1. Stefania

Oczywiście to też jest sposób tylko tak się zastanawiam czemu mi wyrosły ale to przecież nie stanowi problemu))))Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Stefanio to najwyżej je zetnij z góry.

  Załączniki
 
  1. Stefania

Witam
Napisała Pani, że babeczki są płaskie a u mnie wyrosły i zrobiły się półokrągłe. Nie wiem czy dam rady je udekorować na sowy?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

Aleksandro 120g cukru (a nie mąki) i 80g mąki. Dałabym 2 duże jajka (rozmiar L).

Dokładnie to miałam na myśli, dziękuję za szybką odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aleksandro 120g cukru (a nie mąki) i 80g mąki. Dałabym 2 duże jajka (rozmiar L).

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

Jeżeli chciałabym zrobić ze 100g czekolady, to mam również zmniejszyć ilość innych składników, czy 100g w stosunku do reszty składników wystarczy?
Chodzi mi o:
100g czekolady
100g masła
120g mąki
itp... tylko ciężko byłoby jajka podzielić

  Załączniki
 
  1. Natalia

Babeczki wyszły idealnie !!!!!!!!!1

  Załączniki
 
  1. emilia pruciak

właśnie wsadziłam parę minut temu do piekarnika i rosną pięknie Przepis strasznie łatwy bo nawet ja 12 latka zrobiłam je sama ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ilono masło i połamaną na kawałki czekoladę włóż do miseczki. Miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą. Wody do garnka nalej niedużo, tak na dnie, aby woda nie dotykała spodu miski. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada i masło się roztopią.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony