Babeczki czekoladowe

Przepis na bardzo czekoladowe babeczki. Babeczki wychodzą płaskie, dzięki czemu nadają się pod różne dekoracje. Właśnie wykorzystałam je do zrobienia róż z masy maślanej. Oczywiście nie ma potrzeby ich specjalnie dekorować. Są pyszne również same.

Składniki:

  • 125g masła
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na jasną masę. Dalej miksując, dodać  przestudzoną czekoladę.
  3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto będzie gęste).
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pianę do ciasta, stopniowo je rozrzedzając. Mieszać delikatnie szpatułką silikonową lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. 
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około  25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babeczki czekoladowe