Muffinki czekoladowe z kremem malinowym


Mocno czekoladowe muffinki dla wielbicieli czekolady. Udekorowane są lekkim, malinowym kremem przygotowanym na serku mascarpone i własnoręcznie zrobionymi czekoladowymi serduszkami. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki lub Kobiet.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 14 sztuk:
Ciasto czekoladowe:
- 170g masła
- 2 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100ml mleka
- 200g gorzkiej czekolady
- 30g kakao
- 170g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem malinowy:
- 120g malin (świeżych lub mrożonych)
- 250g serka mascarpone
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 30g cukru pudru
Dodatkowo:
- serduszka czekoladowe (kupne lub według przepisu: "Czekoladowe figurki z rękawa cukierniczego")
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
- W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować serduszka czekoladowe według przepisu: "Czekoladowe figurki z rękawa cukierniczego".
- Przygotować krem malinowy. Maliny przetrzeć przez sitko. (Mrożone uprzednio rozmrozić i razem z sokiem, który puściły przetrzeć przez sitko). Wymieszać trzepaczką z serkami i cukrem pudrem na gładką masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego najlepiej z dużą, ozdobną tylką i udekorować muffinki według uznania lub jak na zdjęciach. (Przy takiej dekoracji jak na zdjęciach, kremu wystarcza na 11- 12 muffinek).
- Ozdobić serduszkami z czekolady.
- Muffinki przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 14 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.