Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

Mocno czekoladowe muffinki dla wielbicieli czekolady. Udekorowane są lekkim, malinowym kremem przygotowanym na serku mascarpone i własnoręcznie zrobionymi czekoladowymi serduszkami. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki, lub Kobiet.

Składniki na ok. 14 sztuk:

Ciasto czekoladowe:

  • 170g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100ml mleka
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem malinowy:

  • 120g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 250g serka mascarpone
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 30g cukru pudru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
  2. W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować serduszka czekoladowe według przepisu: "Czekoladowe figurki z rękawa cukierniczego".
  8. Przygotować krem malinowy. Maliny przetrzeć przez sitko. (Mrożone uprzednio rozmrozić i razem z sokiem, który puściły przetrzeć przez sitko). Wymieszać trzepaczką z serkami i cukrem pudrem na gładką masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego najlepiej z dużą, ozdobną tylką i udekorować muffinki według uznania lub jak na zdjęciach. (Przy takiej dekoracji jak na zdjęciach, kremu wystarcza na 11- 12 muffinek).

2

  1. Ozdobić serduszkami z czekolady.
  2. Muffinki przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 14

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kate · 3 lat temu
    Hej , ja mam takie pytanko , bo już raz piekłam te muffiny .. były przyszne ( tylko ja sobie pozmieniałam czekolady ) ale w kazdym razie chodzi o to , że masła dodałam tyle ile w przepisie a bardzo mocno przeszło przez papilotki i w sumie nie można było za nie trzymać , bo zaraz wszystko tłuste było .. czy można dać mniej masła ? a jeśli nie to jak temu zaradzić ? chce je upiec chłopakowi na piątek i prosze o szybką odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kate często się zdarza przy różnych przepisach, że papilotki po upieczeniu są tłuste. Ja w takich przypadkach muffinkę po upieczeniu wkładam do drugiej papilotki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agusia · 5 lat temu
    czy w kremie można w ogóle zrezygnować z owoców? albo ewentualnie zamienić cale maliny na dżem malinowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 5 lat temu
    Witam serdecznie!
    Babeczki są cudowne jednak mam pewien problem...
    Wraz z przyjaciółmi piekliśmy je już 2 razy, za pierwszym według przepisu, a za drugim z powodu problemu z mniejszą ilością kakao. Mianowicie zawsze wychodziły nam bardzo gorzkie... Nie wiemy czy to z czekoladą lub z kakao coś nie tak, skoro u innych jest wszystko w porządku ;)Używamy czekolady Wedel gorzkiej oraz kakao z wiatrakiem "mocne". Dodam też, że to nasze pierwsze wypieki i że nie robiliśmy jeszcze kremu. Prosimy więc o radę i pomoc! Dziękujemy za Pani pracę i przepisy!
    Pozdrawiamy!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Magdaleno, spróbujcie może z czekoladą mleczną. Możecie użyć również czekolady gorzkiej o mniejszej zawartości kakao i zmniejszyć ilość kakao.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Magda · 1 lat temu
        W innym przpisie widziałam 2 łyżki kakao + 1 łyżke kawy "inki", do tego 150g czekolady. Zamiast gorzkiej mozna dać jakąkolwiek: mleczną, deserową , białą albo nawet "kinderki" dla dzieci, ja ostatnio robiłam z czekoladową kuwerturą z lidla i wyszły wyborne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tala · 5 lat temu
    Właśnie je robię, mokre składniki miały strasznie dziwną konsystencję.. Nic się nie złączyło, masło jakby osobno, mleko i jajka osobno. Co mogłam zrobić źle? Dodam, że dopiero zaczynam przygodę z muffinkami
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Talo, wszystko jest w porządku. Mokre składniki tak właśnie wyglądają. Dodaj suche składniki i rób dalej. Trzymam kciuki za efekt końcowy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Tala · 1 lat temu
        Dziękuję!:) Zrobiłam masę jeszcze raz, połączyłam i rzeczywiście - udało się Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iride · 5 lat temu
    Muffinki wyszły przepyszne trochę zmodyfikowałam jedynie krem, gdyż w mojej zamrażarce zabrakło malin.. Dodałam aronię, zmiksowałąm ją, połączyłam z serkiem i wyszło równie pysznie-jedynie kolor bardziej fioletowy dziękuję za inspirację
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Super wygladają w tych sukieneczkach:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniamusne.blox.pl · 7 lat temu
    Jakie przepiękne cudeńka!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kabamaiga · 7 lat temu
    Cudne. I te papilotki

Polub nas na ...

Początek strony