Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
39 Komentarzy

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;). Jest pyszny, mocno czekoladowy i z lejącym wnętrzem. (Znane pod nazwą Chocolate Lava Cake)
Przygotowuje się go szybko i prosto. W przygotowaniu nie ma nic specjalnego. Należy tylko przestrzegać zasady, aby wszystkie składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Jedyna trudność to długość pieczenia. Musimy wyczuć odpowiedni moment, aby upieczona babeczka była tylko lejąca w środku. Jeśli będziemy piekli dłużej, otrzymamy zwykłe czekoladowe muffinki, a jeśli za krótko to babeczka będzie mocno płynna.
Poniżej podaję czas pieczenia według mojego piekarnika. Jednak piekarniki pieką różnie i foremki mogą różnić się też wielkością. Proponuję obserwować babeczki podczas pieczenia, a gdy wydadzą się Wam już gotowe, wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy już jest dobra. Jeśli nie to pieczemy dłużej. Za drugim razem będziecie już na pewno wiedzieli, jaki czas jest odpowiedni.

Składniki:

  • 170g czekolady (dałam gorzką)
  • 170g masła
  • 6 jajek
  • 160g cukru*
  • 90g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. 8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
  4. Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17minut w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10 minut, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
  6. Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.

Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 17 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emila · 2 lat temu
    Dziękuje wyszły bajecznie choć jestem bardzo początkującym cukiernikiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justytna · 3 lat temu
    Ja zrobiłam w papilotkach papierowych na próbę Wyszły idealnie. Czas pieczenia 7 minut w 180 stopniach .
    Jedyny minus trzeba konsumować z papilotek bezpośrednio .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Moniko[/b] była już o tym mowa w kilku komentarzach. Proszę przeczytać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Witaj, mam tylko jedno pytanie czy te babeczki można zrobić normalnie w papilotkach i blaszce do muffinek? Bo nie mam tych foremek ceramicznych a musze zrobić na raz okolo 20 babeczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Anno[/b] babeczki należy podawać od razu po upieczeniu, jeśli chcesz mieć płynny środek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Nie wiem czy jest szansa na to, ze jeszcze teraz ktoś tu odpowie na komentarz, ale spróbuje jak te babeczki zachowują sie na następny dzien?? Jesli upieke je wieczorem, rano tez bedą takie płynne i smakowite?? Nie bedą wyschniete?? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana H · 3 lat temu
    Dziękuje bardzo za wspaniały przepis. Właśnie zrobiłam te babeczki i wyszły pyszne :lol: Ja zrobiłam 4 porcje więc składniki podzieliłam na pół. Piekłam w takich samych ceramicznych miseczkach dokładnie 17min. Zgadzam się, że nie potrzeba więcej cukru!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    weronika · 3 lat temu
    czy trzeba piec w tych miseczkach żaroodpornych ? czy można w czymś innym bo te miseczki drogie ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Dominiko[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 lat temu
    Czy do do masy na babeczki nie trzeba dodawac proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Już drugi raz skorzystałam z Twojego przepisu, zawsze wychodzi idealnie.
    Świetny, prosty przepis do przygotowania w parę minut. Trzeba tylko uważać na czas pieczenia on jest uzależniony od wielkości foremek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchcik · 4 lat temu
    Witam , czy można zamiast czekolady dać na przykład nutelle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ano[/b] jeśli są one odporne na tak wysoką temperaturę to możesz zrobić. Tylko musisz przetestować jaki będzie odpowiedni dla nich czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 4 lat temu
    Mam pytanie związane z brakiem takich miseczek jak w przepisie. Czytając komentarze stwierdziłam że robienie w silikonowych foremkach do babeczek to zły pomysł. Zastanawiam się czy mogłabym zrobić w ceramicznych kubkach z bolesławca i by wyszły. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Doroto[/b] spróbuj raz trzymać się przepisu, a dopiero jak Ci wyjdą możesz kombinować i modyfikować. Ania (w komentarzu 15) też piekła w formie na muffinki i piekła 9min. Ja też już piekłam w formie na muffinki (dla testu). Nie dawałam papilotek tylko formę wysmarowałam tłuszczem i piekłam 11min. Wyszło mi 16 babeczek. Czas zależy od piekarnika. Wygląda na to, że w Twoim piekarniku muszę być pieczone krócej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 lat temu
    zrobilam dzis i nie wyszly :/ dalam mleczna czekolade - nie dawalam cukru, nie dodalam tez zadnych dodatkow, pieklam w blaszcze do mufinek wylozona papierowymi foremkami do mufinek, po 10 min babeczki nie mialy juz plynnego srodka, mimo to z wierzchu wydawaly sie nie dopieczone, co zrobilam zle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewuś · 4 lat temu
    Super przepis, babeczki wyszły za pierwszym razem, goście bardzo zachwyceni i zdziwieni, że tak szybko i łatwo można "wyczarować" takie cuda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Babeczkowa fanka · 4 lat temu
    Pyszne!!! Robiłam babeczki pierwszy raz. Wszystko jest idealne. Tylko diwi mnie ze wyszło mi ich 16 :O . Pozdrawiam i polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniu[/b] może być również mleczna. Osobiście jestem zwolennikiem gorzkiej czekolady, a ilość cukru to też kwestia gustu 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monia · 4 lat temu
    Mam pytanie - jak dodam zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę mleczną to będzie bardzo słodkie? Ja bardzo nie lubię gorzkiej, dlatego chciałam zapytać czy zmieni to coś w smaku Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony